Avanturistički film

Blast from the Past – Time After Time (1979)

Kao što mnogi vjerujem znate, H.G. Wells je poznati pisac zaslužan za kultne književne hitove kao što su The Time Machine, The Island of Dr. Moreau, Empire of the Ants, War of the Worlds, te mnoge druge naslove prema kojima su snimljeni i mnogobrojni, istoimeni filmovi. Ali njegovi vjerojatno najpoznatiji romani od dana današnjega su upravo The Time Machine i War of the Worlds. Iako, u ovom slučaju, nas zanima ovaj prvi, jer je baš on poslužio jednom drugom piscu, Karlu Alexanderu, da napiše svoj roman Time After Time, prema kojem je snimljen i istoimeni filmu režiji Nicholasa Meyera. Ono zbog čega je taj roman, a naravno i film specifičan je to što je od poznatog pisca učinio filmskog junaka. A da stvar bude još bolja, smjestili su ga rame uz rame sa jednim od najpoznatijih serijskih ubojica u povijesti, prema čijem liku i djelu je također snimljeno nebrojeno filmova, Jack the Ripper. Finalan rezultat je bio jedan zanimljiv, zabavan i nadasve napet SF film na temu putovanja kroz vrijeme. H. G. Wellsa je u ovom filmu igrao Malcolm McDowell, a Jack The Rippera David Warner, dok im je društvo pravila Mary Steenburgen. Film je pušten u kina 31. kolovoza 1979., kritici se uglavnom svidio, a osvojio je i neke nagrade na nekim festivalima. Danas je film dostupan na DVD-u, kao i na alternativnim izvorima. U svakom slučaju, SF film koji nipošto ne smijete propustiti…

IMDB

TRAILER

RADNJA

It’s 1893 London. Futurist H.G. Wells believes that the future holds a Utopian society. He also believes in time travel. He has just built a time machine which he is displaying to a group of skeptical friends, including surgeon Dr. John Leslie Stevenson. Unbeknown to Wells or anyone else among that circle, Stevenson is better known to the public as Jack the Ripper. Just as the police are about to capture Stevenson, he uses the time machine to escape, with Wells being the only one who knows what happened to him. Not telling anyone except his trusting housekeeper, Wells follows Stevenson in order to capture and bring him back to face justice. Where Stevenson has gone is 1979 San Francisco. There, Wells is dismayed to find that the future is not Utopia as he had predicted. But Wells is also picked up by a young woman named Amy Robbins. As Wells and Amy search for Stevenson, Stevenson conversely is after Wells to obtain the master key to the time machine. As Stevenson continues his murderous ways, he will stop at nothing to achieve his desires, which places Amy in danger.

SLIKE

1 reply »

  1. Moram biti iskren i reći da mi se film i nije baš nešto svidio. Iako je ideja poticajna, pogotovo što se tiče upotrebe Wellsa i putovanja kroz vrijeme, nekako kao da nisu točno znali što bi snimili pa film nije ni pravi SF, a ni krimić. Glumci su zabavni, pravo je čudo vidjeti McDowella u nekakvoj “normalnoj” ulozi, a danas mu je ocjena više samo radi nakupljenih godina na leđima. Zabavno na trenutke, prosječno u cjelini. Naravno, moje mišljenje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.