Akcija

Blast from the Past – Dellamorte Dellamore aka Cemetery Man (1994)

Vjerojatno već svi znate da ove godine izlazi američka ekranizacija popularnog talijanskog stripa Dylan Dog, koji je iznimno popularan i na ovim prostorima. Radi se o filmu Dylan Dog: Dead of Night u kojem  će junaka iz naslova odigrati Brandon Routh koji se proslavio i ulogom Supermana u filmu Superman Returns iz 2006. Kako to obično biva, od trenutka kada je najavljeno da će Ameri ekranizirati Dylan Doga, zadrti fanovi su iskazali svoje negodovanje, a kada su na vidjelo izašle informacije da se radnja za potrebe filma seli iz Londona u New Orleans, te da se u filmu neće pojaviti jedan od najpoznatijih likova serijala (pored samog Doga), Grucho, te da će Doga odigrati upravo Routh, njihovom nezadovoljstvu nije bilo kraja te su mnogi od njih već unaprijed otpisali taj projekt sa jednom utješnom spoznajom. A ta spoznaja je da za njih već postoji Dylan Dog film, i to gotovo savršeni Dylan Dog film – talijanski crnohumorni horrorac Dellamorte Dellamore poznat još i pod naslovom Cemetery Man (za američko tržište), redatelja Michelea Soavia. No, prije nego što nastavim o tom filmu moram priznati da osobno nikada nisam pretjerano čitao Dylan Doga, odnosno čitao sam ga ali ne do te mjere da sam kupovao svaki broj koji je izašao…već onako…pročitao sam onaj koji mi je došao pod ruku. Dakle, ne mogu se nipošto smatrati fanom, pa mi samim time ova nadolazeća Američka verzija i ne djeluje tako loše. Brandon Routh zapravo ako se mene pita djeluje kao savršen pogodak za tu ulogu, jer zbilja liči na Dylana iz stripa, a spoj crnog humora i trashy izgleda mi djeluju baš kao savršena kombinacija za ekranizaciju Dylan Doga. Ali dosta o tome, vratimo se mi na Dellamorte Dellamore.
Dakle, Dellamore zapravo i nije izravna ekranizacija stripa Dylan Dog. Radi se zapravo o ekranizaciji istoimenog romana Tiziana Sclavia, autora i pisca Dylan Dog stripova. Glavnu junak se čak i ne zove Dylan Dog, već Francesco Dellamorte, ali izgleda identično kao Dylan Dog (samo što ne nosi crvenu košulju), te čak vozi i bijelu bubu. Razlog zašto Dylan Dog zapravo nije Dylan Dog leži navodno u autorskim pravima koja Soavini nije imao?! Samim time, ni u ovom filmu nema njegovog sidekicka Grucha, već njega mijenja polunjemi i priglupi debeljuco Gnaghi. Ali ono što je najvažnije i što ovaj film zapravo u očima mnogih fanova i čini ekranizacijom Dylan Doga je činjenica što Dylana, odnosno Francesca igra Rupert Everett, čovjek prema kojem je, ako niste znali, Tiziani i osmislio Dylana. Odnosno, Rupert Everett mu je poslužio kao model za izgled lika. A može li bolje od toga da vam glumac prema kojem je lik nastao i odigra lika u filmskoj ekranizaciji!? Pa mislim da ne može. Zanimljivo, kad je film izašao 1994. Everett je bio iznimno nezadovoljan filmom i ljut što je uopće prihvatio tu ulogu. A kako i ne bi kad je kritika film sasjekla, a  box office uspjeh je izostao. Kasnije, kada je s vremenom film stekao gotovo kultni status, a Everett postao popularniji u Hollywoodu, kontaktirao je Soavia o mogućem Američkom remaku, ali do toga na žalost (ili sreću) nikada nije došlo. Uglavnom, kad sve sve zbroji i oduzme ova svojevrsna “ekranizacija” je pravi pogodak! Sadrži gotovo sve elemente koje bi jedna Dylan Dog ekranizacija trebala imati – Ruperta Everetta prema kojem je Dylan i nastao što se izgleda tiče, uvrnutu priču (možda mrvicu nejasnu), crni humor, monstere (odnosno zombije), sex (nezaboravna scena sexa sa predivnom Annom Falchi), nasilje, atmosferu…i sve to na talijanski način. Žao mi je samo što se lik uistinu i ne zove Dylan Dog te šta mu pomoćnik nije Groucho…a i baš su mu mogli ubaciti crvenu košulju, iako je to manje važno. A pohvale idu i na račun izvrsne režije. Ima u filmu nekoliko zaista fenomenalnih kadrova. A i izvrsni soundtrack još  više upotpunjava cjelokupni dojam. Doduše, vidljivo je da je film snimljen sa limitiranom budžetom koji je iznosio 4 milijuna$, ali ako se mene pita to još samo više pridonosi duhu filma. Danas se Dellamorte Dellamor može bez problema nabaviti na američkom DVD izdanju na kojem se osim filma nalazi i 30 minutni dokumentarac Death Is Beautiful, trailer, te knjižica od 8 stranica sa pregršt informacija. Alternativu ne moram ni spominjati, zar ne?

Cemetery Man poster Cemetery Man poster2 Cemetery Man poster3 Cemetery Man poster4 Cemetery Man poster5 Cemetery Man poster6 Cemetery Man poster7 Cemetery Man poster8 Cemetery Man poster9 Cemetery Man poster10 Cemetery Man poster11 Cemetery Man poster12

IMDB

TRAILER1

TRAILER2

TRAILER3

TRAILER4

RADNJA

This movie is based on a novel of Tiziano Sclavi, and it always reflects the “sclavian philosophy” diffused by the most succesful comics in Italy: Dylan Dog, the detective of the nightmare. There is the duality between love and dead (in Italian “dellamore” means “of love” and “dellamorte” means “of death”), a duality that Dellamorte feels in a really hard way. He is the guardian of the cemetery of Buffalora, a little town in the north of Italy, in which, we don’t know why, corpses rise from tombs and Dellamorte has to destroy them. Dellamorte seems not to ask to himself why this happen, he shoots and loves. But at the end he wants to leave Buffalora..

SLIKE

1 1b 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 MSDCEMA EC001 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.