Akcija

The Show Must Go On (2010)

Hrvatska publika (uključujući i mene) već godinama kuka zbog (ne)kvalitete Hrvatskih filmova od 90-e naovamo. Pritužbe idu uglavnom na to kako je Hrvatska kinematografija neoriginalna i ne zanimljiva, kako su hrvatski filmaši nesposobni snimiti išta osim (ratnih) drama ili (ratnih i loših) komedija, te kako samim time hrvatski filmovi ne mogu privući publiku u kina. I budimo realni, sve je to istina. U nas jednostavno ne postoji film za publiku, žanrovski film. Doduše, zadnjih par godina je snimljeno par naslova koji su pomalo osvježili Hrvatsku kinematografiju i ukazali tračak nade. Time mislim na filmove Živi i mrtvi redatelja Kristijana Milića, i Šuma summarum redatelja i scenarista Ivana-Gorana Viteza. Ako je suditi po kritikama i komentarima ljudi koji su imali prilike pogledati film The Show Must Go On na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu (i na MAX TV-u jedno kratko razdoblje), a koji su uglavnom jako pohvalni, i mladi redatelj (i scenarist) Nevio Marasović bi se isto mogao pridružiti ovoj dvojci. Naime, The Show Must Go On je vjerojatno prvi Hrvatski post-apokaliptični SF triler na tragu naslova kao što su 28 Days Later… ili Tv serija “Dead Set”, samo bez zombija. Film je kao što rekoh do sada bio prikazan na Pula Film Festivalu gdje je osvojio i nekoliko nagrada, između ostaloga i nagradu Breza za Najboljeg Debitanta, zatim nagradu Zlatna Arena za Najbolje Vizualne Efekte, Oktavijana za Njbolji Film, te Zlatnu Srenu za Najbolji Scenarij. Ono što je najzanimljivije, film je nastao kao diplomski rad na Akademiji Dramskih Umjetnosti, prvotno zamišljen kao srednjemetražni film, da bi ga zatim proširili na dugometražni. Snimanje filma Show Must Go On je trajalo 43 dana na brojnim lokacijama u Zagrebu, Splitu i na otoku Visu. Glavne uloge u filmu igraju inače bivši supružnici iz pravog života, Nataš Dorčić i Sven Medvešek, a društvo im prave još mnogi poznati domaći glumci. Preko 85% snimljenih kadrova obuhvaća CGI (iliti po naški, računalne efekte), što ovaj film ujedno čini i prvim filmom koji je koristio CGI. A da stvari budu još zanimljivije, film je snimljen gotovo bez ikakvih financijskih sredstava. Cijela ekipa, ispred i iza kamere, sačinjena je od volontera, a nužne financije troškove u većem je dijelu pokrila produkcijska kuća Copycat d.o.o., koja je u vlasništvu redatelja. The Show Must Go On kreće u hrvatsku kino distribuciju 28.04.2011.

IMDB

Official site

TRAILER1

TRAILER2

RADNJA

Radnja filma je smještena u Zagreb, desetak godina u budućnosti, i prati Filipa Dogana, uspješnog i ambicioznog producenta reality showa “Housed”. Show “Housed”, formom i sadržajem nalik na “Big Brother”, traje 180 dana tijekom kojih šest ljubavnih parova boravi u reality show kući sagrađenoj za tu priliku. Kako tijekom trajanja showa vani započne globalni rat, koji za kratko vrijeme pretvara cijelu Europu u bojno polje, Filip Dogan usmjerava sve svoje napore da sačuva natjecatelje od istine o vanjskome svijetu.

SLIKE

6 replies »

  1. Nije li tvoj film prvi koristio CGI? 🙂 Ali, slažem se sa svima, od Živih i Mrtvid, preko Šume Summarum, ovo je jedan od malobrojnih naslova iz hr. kinematografije koji mi se baš gleda.

  2. Hehe…prvi za kojeg nitko ne zna 😀 . Ma mislio sam kao prvi profesionalni (iako on to u biti i nije)…a opet…nije ni prvi profesionalni jer je ako se ne varam Krsto Papić u onom svom filmu Infekcija imao neke “divovske” štakore koji su bili (loš) CGI…sjećam se scene gdj se neki lik bori sa tim štakorom koji mu se želi popeti po tijelu do glave, i valjda ga ugristi lol…

  3. Ma, nema veze, važno da je prvi 🙂 Nisam gledao Infekciju, baš bih to mogao nekako ukebati i baciti pogled, djeluje kao zanimljiv trash 🙂

  4. Nisam ni ja gledao Infekciju ( iskreno, nemam ni želju)…ali sjećam se tog clipa sa televizije…mislim da su ga prikazivali u nekoj filmskoj emisiji koja se vrtila tada na TV-u.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.