Akcija

Online Kino: Ex-Yu Izdanje – Civilizacija Propasti (2008)

Kao što vjerojatno znate, bliži nam se 2012., godina u kojoj bi se trebao dogoditi smak svijeta, kraj čovječanstva, ili jednostavno – apokalipsa! Hoće li se to zaista dogoditi 2012., ostaje nam tek za vidjet, tj. čekati i nadati se najboljem. Ali čak i ako 2012. prođe kao i svaka druga godina do sada, apokalipsa će doći sigurno kad tad, samo pitanje je kada i kako. Za godinu ili 5 milijuna godina, i hoće li uzrok biti priroda i prirodne katastrofe ili ljudi i ljudske mane i pogreške – recimo nuklearna katastrofa. Ali o tom potom, za sad smo manje više sigurni. No, dok čekamo neizbježno, možemo uživati u Hollywoodskim “predviđanjima” kako bi apokalipsa i post-apokalipsa mogli izgledati. Naime, apokalipsa i post-apokalipsa su poprilično interesantne filmske teme koje nude pregršt materijala, pa smo tako unazad nekoliko desetljeća imali prilike gledati post-apokaliptične filmove kao što su Mad Max, Mad Max 2, Mad Max Beyond Thunderdome, Cyborg, The Postman, Waterworld, I Am Legend, The Book of EliThe Road itd., itd., itd. A ne treba niti spominjati kako je post-apokalipsa kao tema posebice interesantna nezavisnim filmašima jer ne iziskuje veliki budžet. Naime, uvijek možete snimiti film u nekoj napuštenoj i oronuloj zgradi ili šumi i reći da se film odvija u vrijeme nakon apokalipse koja je uništila sve oko nas. Ali unatoč tome, u hrvatskoj kinematografiji ne postoji ni jedan post-apokaliptični film. Ali to ne znači da i mi svoj konja za trku nemamo. Naprotiv, imamo! I to zahvaljujući domaćoj nezavisnoj, amaterskoj sceni. Radi se o filmu Civilizacija Propasti u režiji braće Pejić, točnije Luke Pejića i Krešimira Pejića. E sad, prije nego što kažem riječ il dvije o filmu, valja reći i koju o samim autorima. Ali da ja sad ne bi izmišljao toplu vodu, evo nekoliko informacija o njima sa njihovog službenog foruma.

Krešimir i Luka Pejić, inače bratići, mladi su filmaši iz osječkoga predgrađa. Fascinacija filmom potaknula ih je da s kamerom u ruci započnu stvarati vlastite filmske uradake. S radom su počeli 2005. godine i do sada su snimili šest filmova (Talent Irwina Wilkinsona, Ravno u Oci, Tata Mutant, Autostoper, Civilizacija Propasti, i Višnjevac – Moc i Rašcika), pokrivši pritom gotovo sve žanrove (SF, horor, dokumentarni itd). Uradci braće Pejić prikazivani su na brojnim revijama i festivalima. Kao najznačajnije uspjehe izdvajamo dvije Zlatne motorke na Trash Film Festivalu u Varaždinu u kategoriji za najbolji znanstveno-fantastični film (2006. za Autostopera i 2007. za Civilizaciju Propasti), nominacije za najbolji horor (Tata Mutant) i akcijski film (Ravno u Oči) na Trash Film Festivalu 2006. godine, te ulazak u konkurenciju za nagradu na 39. i 40. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva s filmovima Talent Irwina Wilkinsona i Višnjevac – Moć i Raščika. Video spot koji su režirali za grupu Krle i Inspektori, za pjesmu Nije To To, bio je hit dana (26. veljače 2009.) na Croatian Music Channelu. Krajem 2009. godine Krešo i Luka su osnovali udrugu Novi Film, za poticanje amaterskog filmaštva.

Vrijedni i talentirani momci, nema šta! A sad nešto o filmu. Civilizacija Propasti je daklem srednjemetražni, 40 minutni niskobudžetni amaterski SF film u maniri Mad Max trilogije. Kako su Pejići sami rekli, Civilizacija je produkcijski njihov najkvalitetniji film za koji su čak gradili  setove i šivali originalne kostime. Film je snimljen na lokacijama u Osjeku i Vukovaru, a kako bi podmirili troškove putovanja, kupovine tkanine i rekvizita, po prvi put su potražili i sponzore, koje su i pronašli. Film je premijerno prikazan 21. ožujka 2008. u u kinu Europa u Osijeku pred prepunim kinom koje je film pozdravilo velikim aplauzom, a kao što se već imali prilike pročitati u info tekstu iznad, film je prikazan i na Trash Film Festivalu u Varaždinu 2008. godine gdje je osvojio i nagradu, tj. Zlatnu motorku za najbolji SF film. Vi ga možete u cijelosti pogledati ukoliko kliknete na WATCH MOVIE. S toga, uživajte!

2008_03_17_civilizacija_propasti_pe

TRAILER

RADNJA

U svijetu uništenom nuklearnim ratom, vlada krvavi sukob između nekolicine preživjelih ljudi, koji žive u pustinjskim sektorima, i mutiranih nakaza iz ruševnih gradova, predvođenih opakim Vorgom. Hladnokrvni pustinjak misterioznog imena X, naći će se u središtu jednog takvog rata.

SLIKE

5 replies »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.