Akcija

Blast from the Past – Nam Angles aka Hell’s Angels in Vietnam (1989)

IMDb

Trailer

Prije nekog određenog vremena dogodio se mali, interni, neslužbeni i jako haš-haš dogovor između kolege Dragonragea i moje malenkosti da ću povremenao ubaciti poneki film u njegovu rubriku Blast From… i, zahvaljujući opet mojoj malekosti, nikako da se to i dogodi. Kriv po svim optužnicama, predugački radni dani i slično, ali ja sam kao pravda, spora, ali opet dostižna. I trebalo je izabrati nešto posebno, ništa što već svi znaju napamet, jer treba održati razinu kvalitete koju je kolega već uspostavio. Doduše, nekoliko mi naslova stoji na popisu, ali svima je identična mana – jedva da postoje nekakvi podaci o njima, toliko su duboko zakopani pod naslagama zaborava te nikad nisu dobili nekakvo službeno reizdanje, osim onog osnovnog, kojima bi si malo podigli ugled. Stoga, večerašnji jelovnik – bikeri i Vijetnamski rat. Zajedno.

Mala povijest ovih pojmova nije čista slučajnost. Još tamo davnih godina, dok je Vijetnamski rat bio u punom jeku, tadašnji vođa Anglesa, Sonny Berger, posalo je predsjedniku Johnsonu pismu u kojem je izrazio želju da uključi poznate bikere u rat, kao motoriziranu gerilu koja bi Charlie dovodila do ludila. Nikad se nije ostvarilo, no ideja je bila intrigantna te je 1970 godine snimljen film Nam’s Angels, koji s ovim naslovom dijeli tek sličnost imena (kasnije je preimenovan u The Loosers) i osnove radnje. Godine 1989 godine snimljen je ovaj film, koji je, ako ćemo vjerovati glasu publike koja voli B produkciju, trash zaplete i jednostavnu akciju 80-ih, puno bolji film. Ovdje grupa motorista, pripadnika Hell’s Angelsa, bude regrutirana od strane narednika Calhouna da izbavi iz nevolje nekoliko američkih zarobljenika, a usput mazne i ponešto skrivenog zlata. Zanemarite činjenicu da Angelsi, nijedan njihov pripadnik u stvarnosti nije ni primirišio Vijetnamu. Naoružani jakim pilama, raznovrsnim oružjem i lošim stavom, naši junaci kreću u vožnju ispunjenu pucnjavom, eksplozijama i opako zabavnim scenarističkim rješenjima u kojima nisu skrivali posvete nekim jačim filmovima, čitaj Apocalypse Now. Jer, glavni bad gay nije Vijetkong nego tip koji ima naci ponašanje, naci uniformu i naci način razmišljanja te je od lokalnih freedom fightera sebi napravio malu vojsku koju, pogađate, naši bikeri moraju pobijediti.

Od glumačkih faca ovdje baš i nema zvijezda, Brad Johnson je izgradio čvrstu TV-karijeru, nastupajući u skoro svim važnijim serijama te brdu TV filmova, a Nam Angels mu je debitanska uloga. Vernon Wells će svim jačim poznavateljima akcije 80-ih ostati u sjećanju ponajviše kao protivnik Arnolda Schwarzeneggera u Commandu, iako ga se moglo vidjeti u i The Road Warrioru te Innerspaceu, a uloga mu je, pogađate, glavni zlikovac ove priče. Film danas ima polukultni status među bikerima, ali i dalje jer se radi o poštenom spoju bikerskog filma, kao i ratnig, čija je premisa man on mission uvijek zabavna te nemali broj puta spominjana u kontekstu ratnih filmova Vijetnamske tematike. Nažalost, jako je teško dostupan za nabavku, iako je negdje izdan službeno na DVD, a alternativni izvor vam baš i neće biti od pomoći. Ako vas zaintrigira…sve što vam mogu reći je sretan lov na njega. Velika je vjerojatnost da ću vam se pridružiti.

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.