Akcija

Blast from the Past – A Breed Apart (1984)

kinopoisk.ru 

IMDb

Trailer1

Trailer2

Večerašnji specijalitet: orlovo jaje. Vrijeme kuhanja: oko sat i pol vremena. Desert: ekološka poruka. Vaš kuhar: vijetnamski veteran. Prije nego pomislite kako ste pogrešno zalutali na stranice malih tajni velikih kuhara, opustite se, radi se o temi koja se provlači kroz jedan film za kojeg su, vjerujem, neki možda i čuli, neki su ga možda čak i gledali. Ako niste nijedno, straha nema, upravo ćete doznati par stvari o njemu. A s njime se može dodati još jedna kategorija opusu Rutgera Hauera jer, ako ćemo iskreno, karijera mu je podijeljena između odličnih stvari, tako-tako stvari i onih jako loših stvari. Ovaj film… kategorija – neobične stvari. Ono “dobro” ili “loše” prepuštam vama na odluku kad pogledate film (ukoliko ga negdje uspijete nabaviti). Također, zgodno je napomenuti, radi se i o ekološki/prirodno angažiranom filmu jer u vrijeme snimanja ćelavi orao nalazio se na rubu izumiranja (jedva par parova je ostalo živo) tako da… lijepe namjere, zapakovane u priču koja jedan dio svoje poletnosti duguje neočekivanom uspjehu Stalloneovog First Blood (1982). Vjerojatno ste shvatili koji je glavni hint, a i sadržaj ima neke sličnosti (samo neke). Što bi rekla Tina Turner –“Lisen to the story…”

Jim Malden vijetnamski je veteran koji živi na izoliranom otoku zajedno s jako rijetkom i ugroženom vrstom orlova, čuvajući ih po cijenu vlastita života. I on to misli doslovce jer su mu od rata karte u glavi malo izmješane te sukobi s raznim lovokradicama predstavljaju neku vrstu rekreacije koju povezuje s ratnim danima. Ipak, kontakt sa stvarnošću ima preko Stelle, samohrane majke koja ima malu trgovinu na kopnu, čiji sin se zbližava s Jimom, gledajući ga kao neku vrstu…oca kojeg nikad nije imao. A nije ni Stella baš imuna na zgodnog šumskog vraga, ali njihovu će rutinu prekinuti dolazak tipa imenom Mike. Mike je alpinist i promatrač ptica, te on i Jim uspiju razviti neku vrstu prijateljstva, koje će samo tako puknuti kad se ispostavi da je Mike došao maznuti rijetka jaja. Dva će muškarca morati sklopiti primirje kad otok napadnu neki ljudi koje je Jim uspio naživcirati, a obrana otoka dovest će i do preispitivanja nekih prioriteta kod obojice.

Opustite se, ovo nije još jedan običan bum-tras akcić kako bi se moglo pomisliti na prvi pogled, više je drama u kojoj akcija dobije na intenzitetu pred kraj, kad se otok nađe pod napadom. Glavnu riječ ovdje ima neprilagođenost, traženje samog sebe, povezivanje s ljudima, ekološka poruka, poštene doze zdravig trilera i nepredvidljivosti. Hauer je ispao odličan izbor za neuravnoteženog Jima, čovjeka kojeg baš i ne možete voliti, ali ni mrziti. Dežurni bad boy (ili good boy, ovisno o filmu) jest Powers Booth, koji je isto tako odličan u ulozi tipa koji tek treba srediti prioritete, a kad se u cijelu sliku doda sex bomba 80-ih, Kathleen Turner (čija je uloga tako-tako napravljena) onda su stvari puno zanimljivije. I bio bi grijeh ne spomenuti uvijek pouzdanog Donalda Pleasancea kao kupca i kolekcionara rijetkih jaja (u svojoj Ernst Stavro Blofeld mainiri) te je pravo čudo što film nije dobio veću medijsku pažnju. Imate posebno mjesto u srcu za garnituru glumaca koje su bile zvijezde u pravom smislu riječi (B produkcije, naravno, oni razvikani žive na drugim adresama i blogovima) pomaknutu priču, dobru dramu i akciju… ovo ispunjava baš sve kriterije.


1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.