Akcija

Blast from the Past – Taffin (1988)

IMDb

Trailer

Pierce Brosnan kao zgodni macho koji utjeruje pravdu. Neee, nije riječ o James Bondu, ovo je jedan mali naslov iz njegove predbondovske faze, one koju sam tek letimično spomenuo kod sebe na blogu, a koja broji prosjek loš/dobar/zanimljiv, i u čiju zadnju kategoriju Taffin svakako ulazi. Jer, pazi priču, mali gradić počinju terorizirati nekakvi građevinari koji žele jedan park raskopati i izgraditi tamo kemijsku tvornicu. Ljudi kakvi već jesu u ovakvoj vrsti filmova, dobrodušan živalj koji se ne može mjeriti s zločinačkim razbijačima, u pomoć pozovu Mark Taffina, lokalnog grubog dečka, sakupljača dugova, da im pomogne u plemenitoj stvari. Taffin će malo oklijevati, ali kad shit hits the fan, započet će osobni rat s gomilom zločestih ljudi. Što kažete na taj sadržaj?  Radi li se o čistoj klasici a’la Shane ili ne? Neki će reći tipična američka posla, ali možda ste zamijetili jednu stvar: nisam naveo lokaciju radnju. Jer nije USA već Irska, homeground budućeg 007, te ameri ovdje nemaju nikakve veze, čak ni kao fusnota u dijalogu. Univerzalna priča o tamnom neznancu koji pomaže regular folksima ne poznaje granice, a Irci su barem bili toliko pametni da su išli raditi film koji će svi prepoznati (distribucija, mucho dinero od prodaje) a ne ograničavati svoju ostavštinu na zlokobnu sliku IRA-inog djelovanja, koje je u 80-ima imalo svoj vrhunac. Ili, kao Hrvatska, išli raditi drame koje nitko ne gleda. No, vratimo se na film, vrijedi spomenuti još par stvari.

Nastao je po romanu, što je uvijek zgodna stvar ako vas zanimaju takve stvari, no jedan je detalj posve promjenjen – Taffin je postao zgodni Irski vrag. U pisanoj riječi, on je neugledan, s previše kila, proćelav, zloban ko sam vrag i ružan kao noć, prikladno oružje za borbu protiv sebi sličnih, što je dovelo do kratkog natezanja s autorom oko autorskih prava. Kako bi to ipak umanjilo broj gledatelja u kinima (govorimo o vremenu kad ružni junaci nisu bili baš takav mamac za publiku) producenti i redatelj su to odlučili izmjeniti, a izbor za glavnog glumca nije bio težak – Brosnan je ionako u tim godinama popušio ulogu Bonda, napravio sebi već kakvo takvo ime nastupom u The Fourth Protocol (1987) (zabavna trivija jest da je i debitirao na velikom ekranu u još jednom filmu Johna Mackenziea, The Loong Good Friday, u oba glumeći negativce) i došlo je vrijeme da zaigra pokojeg pozitivca, a kako je oduvijek bio dobar promotor Irske filmske industrije, ovo je bio paket snova.

Brosnan kao the Man, ali i sporedni cast je zanimljiv, ne toliko koliko kvalitetom već koliko su neki akteri kasnije postali još poznatija imena (skoro kao i Brosnan) tako tu možete vidjeti i jednog Patrika Bergina, a ako vam to ime ne znači ama baš ništa, to je tip koji je uz Seana Beana naganjivao Harrisona Forda u Patrot Games, predstavljajući još jedno ponosno ime irskog glumišta. A glavni ženski igra Alison Doody. Ništa? Igrala je glavnu ulogu u Indiana Jones and The Last Crusade, godinu dana kasnije, zahvaljujući ovom filmu jer ju je Spielberg (tako kaže) zapazio baš u njemu. Znači, imamo korektan cast, zgodnu univerzalnu priču, poprilično dobru izvedbu… imate problema s odabirom naslova za gledanje, a sviđaju vam se neka druga, jednostavnija vremena? Problem riješen jer Taffin je, za razliku od prethodna dva naslova koja sam izvukao iz arhive, dostupan na alternativnim izvorima, u malim i ograničenim količinama, no ima ga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.