Akcija

Blast from the Past – Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D (1998)

IMDb

Trailer

Clip

Filmski je svijet prije par dana dobio na uvid novi trailer; The Avengerse, novi izdanak Marvelove franšize o super junacima koje su ovaj put spojili zajedno. To je vrhunac nekoliko prijašnjih poveznica koje su se pojavljivale u nekim sličnim ekranizacijama tipa Iron Man ili Thor. No, ima u tome još nešto, osim činjenice da su Marvel i Stan Lee namireni zaradom za tri života, a to je da se u svih pet relevantnih filmova o super junacima pojavljuje i jedan sporedni, gotovo kao cameo. Samuel L. Jackson si je time obezbedio ugodan masni ček jerbo se očekuje još najmanje par ekranizacija, plus što bi njegov lik trebao dobiti zaseban film. Još uvijek niste shvatili o kome govorim. On je Nick Fury, pukovnik, vođa tajne i jako haš-haš špijunske organizacije koja pomaže našim superhero junacima, ima povez preko oka i voli grickati kvalitetne cigarete. Sve je to lijepo, ali Sammy nije prvi koji ga je odigrao. Kako naslov rubrike kaže, stiže vam jedan doslovni blast iz prošlosti jer… pa, Fury je lik koji ništa ne radi polovično.

Desetljeće (i nešto sitno) ranije Marvel je mogao samo sanjati da ima zlatni niz uspješnih ekranizacija, čak i takvih koji bi bile dočekane samo s blagim podsmijehom. Jedan od tih pokušava da se ponešto zaradi na papirnatim izdanjima popularnih stripova bijaše i ovaj naslov, a vrlog je pukovnika igrao nitko drugi do David The Hoff Hasselhoff, što je bio… inspirativan izbor, ako ćemo iskreno, no The Hoff je stripovskom Furyju sličniji nego Jackson, pa je taj izbor donekle i opravdan. A The Hoff je bio i zvijezda, televizijska, no nećemo cjepidlačiti, svatko je od nas uživao u barem jednoj epizodi Baywatcha, pa mu opraštamo grijehe. Kako je Marvel onda imao stvarno niske kriterije što se tiče ekranizacija (mislim da je negdje u arhivi prošlosti namjerno izgubljena i jedna prijašnja ekranizacija Captaina Americe) projekt je bio zamišljen kao malo bolji TV film, a onda, ako bude sreće, i nastavak u obliku serije. Do toga nije došlo, ali ostao je film. I prije nego se počnete na glas smijati i odmahivati rukom, radi se o filmiću koji nema baš puno pameti, nema baš i neke efekte, pa čak ni glumački cast, ali je usprkos svemu tome ispao zabavan, na jedan opušteni, kvalitetni trash način. A ni priča nije bog zna što komplicirana.

Nakon umirovljenja, pukovnik Fury dane provodi u divljini, u nekakvom rudniku, bildajući mišiće mlaćenjem stijena. Nova ekipa ga izvlači iz tog zanimljivog posla te ga vraća natrag u službu kako bi se obračunali s jako lošom zločinačkom organizacijom HYDROM (ista ona s kojom se nateže i novi Captain America) S cigarom u ustima, mrkim pogledom i dubokim glasom, Fury kreće u akciju. Zabavno, ne? Prije nego otpišete cijelu priču i scenarij kao običnu papazjaniju, imajte na umu da je na njoj radio danas jako slavni David S. Goyer (superhero atrakcije mu leže ko budali šamar jer radi na svemu, od novih Batmana do novog Supermana) pa sve to, barem na papiru, čak i ima smisla. U vrijeme izlaska prošao je nezapaženo (kako je drugačije i moglo) ali svejedno stvarajući mali vjerni krug sljedbenika, a kako je danas drugo vrijeme za Marvel, ovaj je Fury dobio ponovljeno izdanje, da malo kapitalizira na popularnosti novih junaka, radi čega bi, ako vas ponese trenutak odlučnosti, mogao biti i dostupan bilo u trgovinama, bilo u drugačijim “trgovinama”.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.