Akcija

Blast from the Past – No Escape aka Escape from Absolom (1994)

IMDb

Trailer

Koliko vam je poznato ime Martin Campbell? Ako vam je prva asocijacija da se radi o redatelju onda ste pogodili točno. Ako ste kojim slučajem pomislili da se radi o redatelju za kojeg mnogi govore da ima određeni fetiš na velike eksplozije u svojim filmovima, onda ste pogodili još točnije (ali nećemo to čovjeku zamjeriti već kad ih radi tako dobro). Campbell je postao velika zvjerka nakon što je s GoldenEye uspješno oživio Bond franšizu, potom ju je malo i osvježio s Casino Royalem, a između toga je naslagao par zanimljivih naslova, počevši od The Mask of Zorro do Vertical Limit. Ipak, prije svega toga, čovjek je određeni ugled stekao mini serijom Edge of Darness. Ako vam je ime poznato to je zato što je napravio istoimeni film s Mel Gibsonom, a svoj je kredabilitet dodatno učvrstio filmom o kojem vam planiram reći par riječi. Isti mu je priskrbio i režiju GoldenEye-a, ali ovdje nije riječ o još jednoj napumpanoj akciji već SF-u… nešto drugačijem od onog što bi očekivali inače očekivali.

U nedalekoj budućnosti (godina gospodnja 2022) najstroži zatvori više neće imati zidove i čuvare već obično more oko sebe, pošto je riječ o otoku. Na njega stiže Robbins, doživotni osuđenik, bivši marinac, čovjek kojemu boravak ovdje možda i ne bi bio toliki problem da nema “Vanjskih” – zatvorenika koji su degradirali u polu pleme kanibala i koji drže vlast ondje. Nakon što pobjegne iz njihova zarobljeništva, Robbins će pronaći i “Unutrašnje”, civiliziranije, no malobrojnije zatvorenike koji će ga prihvatiti u svoje redove. Ipka, kao netko tko baš i nije napravljen za zatvor, Robbins će početi stvarati planove kako pobjeći s otoka Absolom, a u tome ga neće omesti ni sukob s Vanjskima.

Lokalno preveden kao “Bijeg iz utvrde Absolom”, film je sredinom 90-ih neočekivano postao hit u lokanim videotekama, ali i šire u svijetu. Pomoglo je to što se radi o zapaženom i svježem filmu, u čijoj se glumačkoj postavi nalazi nekoliko zapaženijih imena – Ray Liotta, Lance Henriksen, Stuart Willson (koji će postati Cambellov kućni glumac) i Ernie Hudson. Doduše, svi oni su se nasnimali svega i svačega u karijerama, pa je lijepo vidjeti da se našao netko tko će njihov potencijal izvući malo na površinu u bolje konstruiranom filmu. Tu leži i kvaka – ako očekujete klasični SF film, nećete ga dobiti, osim par futurističkih detalja cijela radnja djeluje kao da se odigrava u 18 stoljeću. Više podsjeća na Gospodara Muha nego Mad Maxa, primjera radi, no ako očekujete i statičnost primjerenoj tom stoljeću, nećete je doživjeti. Campbell nije baš bez razloga postao sasvim pristojan redatelj, film ima tempo, ima preglednu akciju (i jednu big ass eksploziju, naravno) dobro uigrane glumce te vrijeme uz njega prolazi bez muke. Vizualno je na razini, ali to ni ne iznenađuje previše ako u obzir uzmemo da mu je jedna od producentica i Gale Ann Hurd, koja stoji iza naslova kao što su Aliens i Terminator. Ukoliko ste ostali bez ideja što pogledati, ovo bi bila jedna od onih samo takvih preporuka.

1 reply »

  1. Zanimljiv je detalj da je Liottin lik u zatvoru zbog incidenta u Libiji 2011. 😀
    Inače, solidan film, ali eksplozije u njemu su mi valjda među gorima koje sam vidio.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.