Blast from the Past

Blast from the Past – Das Arche Noah Prinzip (1984)

IMDb

Trailer

Pošto sam se jučer opširno raspisao o prvom filmu poznatog Rolanda Emmericha, mastera of disastera, snimljenog u USA, bio bi red privući vam pažnju na njegov prvi općenito film, onaj s kojim je privukao pažnju američkih producenata. Zanimljiva je stvar da ovo nije film nastao kao djelo nekog entuzijaste već kao njegov završni rad, nešto kao diploma, za Hochschule für Fernsehen und Film München, (HFF Munich) i do dana današnjeg ostaje njihov najskupljiv film (zar je netko sumnjao u to) pošto je običaj da studenti sakupe (HFF ulaže toliko u njih) i snime igrani film u okviru 20.000 tisuća dojče maraka. Emmerich je vlastitim naporima sakupio 1.200.000 maraka (oko 600.000 dolara) i upustio se u poprilično ambiciozni projekt snimanja SF filma koji je zahtjevao za tadašnje (skromne) uvjete poprilično napredne specijalne efekte. Film kao takav gotovo odmah je bio prodan 20 zemalja za prikazivanje, a sudjelovao je i na 34 Berlinskom Festivalu, gdje je dobio priznanja za vizualne efekte, što je, morate se složiti, jako dobar učinak za ono što se obično naziva ”studentskim filmom”.

Radnja govori o svijetu budućnosti (ironično, smještena je u 1997 godinu) gdje je došlo do svjetskog razoružanja, no gdje jedna svemirska postaja (međunarodna) postaje središtem intriga, sabotaže i opće napetosti jer je njezina primarna namjena kontroliranje vremena, što je, kad se prenamjeni, jako dobro oružje. Radnja prati junaka Billy Haysa u naporima da shvati tko koga i da upozori nadređene da se događaju neke jako huš-huš stvari po postaji. Ako pratite komentare velika većina će reći da je film direktnu inspiraciju povukao iz 2001 Odiseje, što je samo djelomično točno jer druga strana novčića (tj. Emmerich je sam izjavio) da je i Solaris imao svoj udio u priči. Mogli bi ga sad nazvati i vizionarskim jer je u 1984 godini predvidio postojanje međunarodne svemirske postaje u stalnoj orbiti oko Zemlje (ali bez onog da može kontrolirati vrijeme) i filma je u najmanju ruku… zanimljiv. Neću reći dobar jer to sad ovisi o gledatelju, ali uspijeva stvoriti dobru atmosferu napetosti i izoliranog okružja te se može opisati kao pucanj u metu, koji je izbjegao samo središte, ali je pogodio dosta blizu. Vizualni efekti dosta su dobri, iako im se može prigovoriti statičnost (postaja u orbiti je najkorišteniji snimak) a bogme ni gluma nije cijepljena protiv drvenosti. Svejedno, čak i za amaterske uvjete (jer to ovaj film ustvari i jest) Emmerich je nekim početničkim trikovima (pažljivim doziranjem efekata, ali i setovima) uspio dosta toga napraviti te je ustvari smiješno koliko su neki drugi redatelji (posebice hrvatski) s puno većim budžetom uspjeli napraviti puno manje. Općenita opaska je da bi vam mogao biti dosadnjikav jer igra na atmosferu, ne akciju, ali ako su vam Solaris (original, naravno) i 2001 Odiseja pojam, ne bi škodilo da bacite pogled i na ono što je nastalo pod njihovim izravnim utjecajem. Oh, tj. ako ga uspijete pronaći pošto su vam alternativni izvori malo slabi po tom pitanju.

 

2 replies »

    • A gle, to ti dobro dođe u slučaju ako ti se svidi trailer, odmah možeš pogledati i film 😀
      Ali “šalu” na stranu…da, na youtubeu ima hrpa tih starih B naslova koji se mogu u cijelosti pogledati tamo…i ne samo B naslovia, ima svega i svačega, čak i novih filmova…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.