Amaterski film

Online Kino: Ex-Yu Izdanje – Zetstapo (2012)

Prije nekih tjedan dana sam putem naše Facebook stranice naveliko najavljivao premijeru kratkog filma redatelja i autora Luke Hrgovića, Zetstapo. Na radost sviju vas zainteresiranih, film je sada dostupan i online, te ga možete pogledati na linku ispod. A uz sam film možete pogledati i kratki making of.  No, prije toga nekoliko informacija o filmu (ukoliko ste zainteresirani). Riječ je o kratkometražnom 4-minutnom SF filmu koji je gotovo u cijelosti snimljen isključivo ispred green screena. Izvedba kompletnog projekta, od početka do kraja je trajala oko 4 mjeseca, a režiju, scenarij i specijalne efekte potpisuje Luka, originalnu glazvu za film je skadao Vedran Bazdulj, a za zvuk i zvučne efekte se pobrinuo Luka Grubišić – Čabo. U glavnim ulogama se pojavljuju Duje MedićNikolina Knežević, marija Tomeković, te Anton Svetić kao Zetstapovac i Miran Šabić kao njegov “izbacivač”. Ali da ja sad dalje ne bih izmišljao toplu vodu, poslužit ću se riječima Lukinog prijatelja Feđe Gavrilovića koji je o filmu rekao sljedeće. “Distopijski znanstveno fanastički film Zetstapo karakteristično je djelo Luke Hrgovića. Uz samostalnu produkciju i izradu rekvizita, kostima i scene, tu je i ikonografija žanra – plavičasto osvjetljenje poput onoga u Blade Runneru ili sintetski zvukovi načinjeni na sintisajzeru ARP 2600, koji je svojevremeno posudio glas R2D2-u. Kako distopije uvijek govore o problemima sadašnjice, poanta filma je isprva i odveć očita – to je ironijski komentar na aktualno poskupljenje i pooštrenje kontrola u javnom prijevozu. Međutim, tko je tu subjekt? Na prvi pogled to je “švercer”, osoba koja krši zakon, na kojoj autoritet demonstrira svoju vlast nad životom pojedinca. Taj autoritet su institucije koje nameću umjetnosti svoje plitke stavove, grubo izbacujući iz svojih krugova (a time i krugova umjetnosti) svakoga tko im se na bilo koji način suprotstavlja. Ali – subjekt je i Zetstapovac! Nije li čitav film praćenje njegova posla u kojem on uživa jednako kao Hrgović u produkciji ovog i drugih svojih filmova? U tom je ključu “švercer” institucionalizirani umjetnički hohštapler (čest slučaj u nas), a Zetstapovac naši rigorozni estetski kriteriji koji žude za raskrinkavanjem takvih individua hrvatskog umjetničkog establishmenta.”
I eto, za kraj ću vam samo reći, uživajte u filmu, te ukoliko vas se svidi Zetstapo, te niste upoznati sa prijašnjim radom spomenutog autora, bacite oko na njegov srednjemetražni “ep” Etida.

  

 

 

RADNJA

Autobus! Noćna linija. U autobus ulaze zetstapo inspektori kako bi provjerili tko nema voznu kartu. Jedan od troje putnika ju nema!

SLIKE

           

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.