Avanturistički film

Kon-Tiki (2012)

Avanturistička biografska povijesna drama redateljskog dvojica Joachima Rønninga i Espena Sandberga (obojica također redatelji izvrsnog Norveškog biografskog ratnog filma Max Manus, ali i zabavnog hollywoodskog westerna Bandidas) snimljena u ko-produkciji Velike Britanije, Noveške i Danske. Radnja filma je bazirana na istinitom događaju iz 1947. kada je Norveški istraživač i pustolov Thor Heyerdahl, zajedno sa još petoricom krenuo u ekspediciju preko Pacifika sve do Polinezijskih otoka na tek malo boljoj splavi. Ekspedicija se ubezo pretvorila u nezaboravnu pustolovinu i borbu za preživljavanje zbog teških uvjeta na moru i morskih pasa, kao i međusobnih trzavica. Putovanje je trajalo punih 101 dana,  sa 4,300 prijeđenih milja prije nego li su se doslovno zabili (i razbili) o greben na Tuamotu otocima. Na sreću, cijela “posada” je prošla neozlijeđeno i svi su se sretno vratili kući. Thor je već naredne godine, 1948. napisao i knjigu The Kon-Tiki Expedition: By Raft Across the South Seas u kojoj je opisao to putovanje, a koja je odmah postala bestseller. A još par godina kasnije, 1950 Thor osobno je snimio i dokumentarac Kon-Tiki koji je 1952. sovojio i Oscara u kategoriji za najbolji dokumentarni film. Više o tom putovanju, kao i samoj splavi koja se danas nalazi u Muzeju u Oslu možete pročitati na ovom LINKU.
Budžet ove igrane verzije te priče iznosi 16,4 milijuna $, što ovaj film čini najskupljim projektom u Norveškoj kinematografiji. A o koliko ambicioznom i velikom projektu je riječ svakako govori u prilog i činjenica da je snimljen na mnogobrojnim lokacijama diljem svijeta, od Bugarske, preko Malte, New Yorka, Norveške, Švedske, pa sve do Tajlanda. Norveška premijera se održala 24. kolovoza 2012., a Švedska je zakazana za 09. studeni 2012. U Njemačkoj i Danskoj će film biti prikazan tek 2013., točnije 21. ožujka 2013. (Njem), odnosno 04. travnja 2013. (Dans). Također, film će biti prikazan i na Toronto International Film Festivalu u Kanadi 07. rujna 2012.

 

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TEASER1

TEASER2

TRAILER1

TRAILER2

RADNJA

Ostensibly the story about legendary explorer Thor Heyerdahl and his epic crossing of the Pacific on a balsa wood raft in 1947.

SLIKE

               

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.