Akcija

Deckardov Kutak: 10 Antijunaka SF Filmova

Anti_Heroes_Wallpapers_by_elitperdana (1)

Junaci nisu… zanimljivi. Ne shvatite to krivo, oni jesu zanimljivi, ali nisu zanimljivi onoliko koliko bi mogli biti zanimljivi zato što nisu dovoljno zanimljivi. Shvatili ste, zar ne? Junaci su nužno zlo, netko treba spasiti dan, suprotstaviti se silama zla, napasti imperijalističko carstvo, provoditi zakon i red, pobrinuti se da negativci dožive svoju pravdu… uglavnom da zaglave u zatvoru i dožive svoj dan na sudu. Junaci su tu da budu… junaci, da igraju na sigurno i da publika zna točno za koga treba navijati. Sad, mogli bi mi od nemila, pa do nedraga o njima, kroz sve žanrove, ali to bi nam oduzelo previše vremena, pa ćemo se zadržati na samo jednom žanru, često podcjenjivanom od strane kritike i zanemarivan od struke, i nećemo o junacima. Oni su ovdje tek uvod da vam predstavim malo drugačiju vrstu ljudi, onu koje jednako tako uspješno spašava dan, ali kojoj baš i ne možete vjerovati, koju boli neka stvar za samo spašavanje dana i koja, uglavnom, neke stvari radi… pa, iz vlastite koristi. I, igrom slučaja, gotovo uvijek ispadnu zanimljiviji, zabavniji i puno više cool, što običnim junacima nekako i ne polazi za rukom. Predmet zanimanja; antijunaci koje nijedna majka ne bi poželjela za zeta. Ili možda bi, vrag će ga znati. Područje zanimanja; science fiction, zemlja bezbroj mogućnosti i koja je u svojim počecima patila od takvih klišeja da nije ni čudo što je žanr bio na lošem glasu. Jer kad imate dvije vrste istih u jednom filmu, ludog znanstvenika kao negativca, te hrabrog i naočitog pilota/astronauta za junaka, onda znate zašto je žanr i bio u fazi stagnacije. Ipak, stvari su se promjenile, a kroz mali presjek odabranih će se pokazati i zašto je do tih promjena došlo. I da još uvijek traju, ako je vjerovati najavama, jer ove godine nam se na velike ekrane vraća i tip koji jedini dobro izgleda s naočalama za zavarivanje na glavi. Ako moram još reći i koji… onda ste zalutali na krivo mjesto čitate pogrešan tekst. Za one koji su slučajno i nenamjerno pročitali već neke moje tekstove… znate dobro što slijedi; red optužbi, red hvale i red onoga zanimljivog što možda i nije tako zanimljivo, ali će svejedno biti napisano. I, tek toliko da se naglasi, ovo je neki moj osobni odabir onih koji su mi nekako ostali u sjećanju, ne popis koji je služben, neslužben ili odobren od kritičara.

Revolution - Season 1 Revolution 1 Revolution Revolution 3 Revolution 4 Revolution 5

Miles Matheson: Miles je, što bi se reklo, svježa pojava na malim ekranima, ali to mu nećemo zamjeriti jer ima dašak svježine potrebne da preživi još koju sezonu. Također, jedini je od odabranih koji ne potječe iz nekog filma (ili filmova) ali kad imate glavnu riječ o cijeloj TV seriji, nećemo mu to previše zamjeriti. Iako serija Revolution nije u strogom smislu SF, ipak jest jer se događa u nekoj bliskoj, ali opet neodređenoj budućnosti. A Miles je školski primjer antijunaka zbog svoje loše prošlosti, koja ga prati kao sjena, a i radi toga što mu je do spašavanja svijeta (u kojem je krepala sva električna energija) stalo k’o do lanjskog snijega. Ipak, nakon što mu na vrata pokuca nećakinja, teškom mukom će se pokrenuti i pokazati kako zna razna sranja, od ciničnih opaski do jezivo efektne borbe prsa u prsa s pet protivnika. A nije ni ružna pojava, ako ćemo iskreno, što mu olakšava put do mnogih ženskih srca u seriji. I dok su drugi junaci iz serije skoro pa kristalno čistog, ispravnog (ili neispravnog) karaktera, Miles to nije, štoviše, nijedna pametna glava mu ne bi vjerovala koliko je nepouzdan. No, tu i tamo napravi neku sasvim krivu stvar, kao, recimo, spasi dan od propasti, što ga zadrži na strani… pozitivaca? Tragedija je u tome što će glavnog glumca Billy Burke više pamtiti kao nesretnog tatu jezive Belle Swan iz nesretne Twilight franšize nego dobrog glumca koji upravo sad, s jednom li-la po kvaliteti serijom ima svojih pet minuta slave. The Scena: Za sada prednost drži ona iz pilot epizode gdje se Miles nađe okružen s 4-5 negativaca i gdje, gotovo suosjećajno, ali opako cool, poruči dečkima da rade jako veliku pogrešku. Nakon čega ih, koristeći ruke i mač (da, dobro ste pročitali), prebije k’o mačke.

Mal Reynolds Revolution 1 Revolution 2 Revolution 3 Serenity DVD Cover Revolution 5

Mal Reynolds; OK, znam da je ekipa pratila Firefly, znam da je ekipa hvalila Firefly, i znam da ekipa nikad nije prežalila što je Firefly završio. Ja sam gledao Firefly i nisam ostao nešto posebno oduševljen. Fora je serija, ali ja sam čovjek za Star Trek (gdje, nažalost, nema zanimljivih antijunaka). No film Serenity mi je simpa. Prepričava malo priču serije i to je OK, ali je i OK filma. Gledam Castla, pa znam da Nathan svako malo ubaci referencu na Malov lik, što je isto OK jerbo je lik cool. Kao i svi jako zanimljivi antijunaci, Mal je skoro pa leksikon pojmova; bivši vojnik koji je vidio svašta, čovjek razočaran u sve i svakoga (osim svoju posadu), voli brzu zaradu, mutne poslove i nema šanse da iskreno kaže ženi da je voli već će se ponašati kao tipično muško. ALI, kad stvari odu južno od dobrog, Mal će istupiti i krenuti u ispravljanje krivih drina. To je cool posao. Srećom, svi ti klišeji koji karakter znače bili bi beznačajni da ga nije odigrao simpa Nathan Fillion i koji je lik igrao, po vlastitom priznanju, po uzoru na Harrisona Forda i njegovog Indianu Jonesa. Zar to nije jako cool priznanje (i bome se Jones osjeti u Malu)? Doduše, šteta što je film isto kao i serije skrahirao neslavno, pa će to biti sve što se tiče Mala i njegovih dogodovština, ali uvijek nam ostaju reprize, a ni sam Castle nije imun na oblačenje obleke koju opisuje kao; outfit svemirskog kauboja. The Scena: Ranije u filmu vidimo kako glavni negativac udari tipu po leđima, paralizira ga i baci na svoj mač. Kasnije vidimo kako udari Mala na isti način i sad čekamo da vidimo kako će i ovaj poljubiti pod s mačem tamo gdje mu nije mjesto. Ali, vraga, Mal prebije negativca i u maniri Indiane Jonesa nas informira kako mu je baš taj živac nastradao u ratu te na njega ne djeluju te kung fu fore. Istina, ziheraški jest, ali je bilo zabavno do bola.

Nick Vanzant Supernova 1 Supernova 2 Supernova 3 Supernova 4 Supernova 5

Nick Vanzant: James Spader publici sklonoj SF-u u dobrom je sjećanju ostao kao štreberski lik koji uspije dešifrirati, ni više, ni manje, nego Zvjezdana Vrata. Za razliku od tog filma, koji je postao uspjeh po svim stavkama dnevnog reda, Jimmy se odlučio vratiti u žanr novom ulogom, nešto malo…ma, u cijelosti drugačijom. Radnja filma prati napore spasilačkog/medicinskog broda da otkrije što se dogodilo na udaljenoj svemirskoj koloniji. Sami film je propast, jasno i jednostavno rečeno, tolika da je čak legenda Walter Hill svoj rad (debelo izmijenjen uplitanjem producenata) potpisao pseudonimom. No, James je od uspio napraviti nešto dobro; njegov Nick Vanzant je jedina svjetla točka filma. On je tako cool, pomalo macho, karizmatičan, da se moramo zapitati koja je ustvari njegova prava pojava… Onaj štreber s dugačkom kosom i naočalama ili ugodno nabildani tip koji ima poseban dar za sarkastična zapažanja i pravu mušku pojavu u akciji. Bilo kako bilo, Nick je nešto zahebao, suprotstavio se autoritetu, neki vrag, te je zato na ovom… ne tako atraktivnom brodu. Djeluje kao i svi drugi antijunaci, gleda stvari i ne ostavlja dojam nekoga tko će se žrtvovati za druge, a čini se i da mu je preče zavođenje prve časnice nego neka akcija. I, iako je lik cool kako takvi samo znaju biti, njegovo najbolje ja ipak će se pokazati kad sranje dođe do plafona. Iako je film, kako rekoh, jezivi kuršlus svega i svačega, vrijedi ga pogledati samo radi Spaderove izvedbe. The Scena: Glavni negativac misli da je uspio riješiti se glavne prijetnje, a to je tako zbrkano napravljeno da čak i publika pomisli kako je Nick ispao iz priče te da će stvar morati riješiti prva časnica, što bi se reklo, da će se gledati neka klon verzija Aliena. Ipak, već kad ga svi otpišu, kroz statiku se probija Nickov glas, kako upozorava našeg zloću da njih dvojica još uvijek nisu završili njihov ples, nakon čega slijedi poprilično cool povratak na brod, koji čak stvori i napetost u inače poprilično ravnom filmu.

Snow Revolution 1 Revolution 2 Revolution 3 Revolution 4 Revolution 5

Marion Snow: Heh, kad imate ime kao što je Marion… nije nikakvo čudo da ga držite skrivenog kao zmija noge. I što želite da vas svi zovu Snow. Lockout je jedan zgodni, mali, ne posebno atraktivni SF filmić koji se prošle godine pojavio u kinima i ostavio…pa, tako, osrednji dojam. Dobro, ali moglo je bolje. Kad je suša poštene fantastike, onda je dobra svaka kap. No, ono što je predstavljalo pljusak jeste pojava Snowa. Dobro, to i nije tako velika mudrost, glumio ga je Guy Pierce, što je već u startu debeli plus, a kad mu pridodate tako pažljivo isprofilirani… stripovski karakter, nabijen pametovanjem i cool forama, onda dobijete nešto što je bolje gotovo od samog filma. Snow je kriminalac (iznenađenje, iznenađenje) koji će dobiti jedinstvenu priliku da očisti svoj dosje. Sve što treba napraviti jeste probiti se do zatvora smještenog u orbiti Zemlje, probiti se u njegovu unutrašnjost, izvući kćer nekog važnog političara… i to je to. Šetnja parkom. Odnosno, bila bi da u zatvoru nije pobuna i da tisući manijaka ne traži istu tu kćer. Snow, hvala lijepo na ponudi, ne želi imati nikakvog posla s tima, no, zahvaljujući poštenom uvjeravanju, ipak odluči to napraviti. Posao… sve samo ne šetnja parkom. Film je, kako rekoh, tako-tako dojam, ali dijalog je… pa svaka rečenica koju Pierce izvali je provala, puna humora, sarkazma i cinizma. On je hodajuća lajava provokacija koja na sve ima odgovor. Karakter je očekivano hohštaplerski, nimalo oduševljen poslom koji mora napraviti, a još manje mu je stalo do tamo neke ženske. Ipak…The Scena: Stvari su stjerane u kut, nema izlaza osim kapsule za bijeg. Problem je što kapsula ima mjesta za samo jednu osobu. Snow, inače neozbiljan do krajnje mjere, odjednom promjeni priču i tako uvjerljivo proda priču ženskoj koju spašava da će doći odmah za njom u drugoj kapsuli da nam dođe… koji vrag? Stvari ipak ne krenu baš zamišljeno, ali ta nesebičnost karaktera je podvučena i toliko dobra da je sva sreća što je lika glumio faca kao što je Pierce. Ipak, svaka božja provala u filmu može ići pod the scenu, posebice tamo gdje ga lika žandar ispituje gdje je bio, a ovaj mu odgovara u hotelskoj sobi s njegovom majkom jer je bila noć kupona. Neprocjenjivo.

Ice Cube - Ghost of Mars movie Revolution 1 Revolution 2 Revolution 3 Revolution 4 Revolution 5

Desolation Williams: John Carpenter i cool muški antijunaci idu zajedno k’o ruka i rukavica, prirodan spoj. Doduše, u posljednje vrijeme ga baš i nije išlo po pitanju filmova (iako je The Ward skroman i pošten pokušaj) a i godine su tu. Njegov zadnji susret s nečim što je trebalo završiti s barem polovično dobrim filmom ispao je… pa, recikliranje već viđenog. I nije se baš proslavio s njim, iskreno rečeno. Ghosts of Mars su Napad na Policijsku Postaju… na, pa, Marsu. Ista radnja, ista situacija samo drugačiji setting. No, napravio je dobru stvar, napunio je film s hrpom cool likova i onda još uloge podijelio hrpe cool glumaca. Tako je tu i jedan Jason Statham, pa Natasha Henstridge i Ice Cube. Ice je svemirska verzija legendarnog Napoleona Willsona iz Policijske Postaje, on je tvrdi kriminalac, bezosjećajan, krimić od glave do pete, s cool ponašanjem i, naravno, uobičajenim setom on linera. Koliko god da je sami film off, uzeti Icea za takvo što je jako pametan potez. Možde ne i najsjajniji, ali kako lik ima prirodnu karizmu, to je samo plus. Kako je element iznenađenja ipak ukinut time što će svi nahebati, bilo policajci, bilo kriminalci, ipak je fora vidjeti da Williams svoje preko qurtza pomaganje ne temelji na vlastitoj dobiti, što bi se očekivalo, već radi zgodne pozadine još zgod-nije Natashe. Kako cure vole zločeste dečke, to bi bio spoj iz snova… da i ona nije karakter samo takav, u mogućnosti da obriše pod s njegovim likom kad joj se prohtje. Zato Williams, taj crni kriminalac i seks mašina ravna Johnu Shaftu, mora malo upregnuti svoje snage kako bi ostavio dojam na nju. Što bude zanimljivo.The Scena: Na kraju filma Natasha leži u nekoj ćeliji, a izvana dopiru zvukovi masakra. Publika zna da su stvari otišle dovraga, da su svi ostali ili mrtvi ili netragom nestali i zna se da sve što može raditi je čekati gorku sudbinu. Kad se vrate otvore… iznenađenje, tu je Ice. Williams tako radi posve netipičnu stvar i ispada cool čak i da nema oružje u rukama. Osrednji film tako ipak ostaje u sjećanju barem po nekim malim stvarima, a Ice se može hvaliti kako je odigrao jedan bad ass karakter koji ima sve samo ne blistavo pozitivno predvidljivi karakter.

3535511pred013f8e07115b med_gallery_9718_6_626633 predators predators1025 Predators-2010 predpost

Royce: Da me ubijete ja Adriena Brodyja nisam vidio kao akcijskog junaka. Što junaka, po logici, onako mršav i tugaljiva lica trebao je po svoj zdravoj pameti biti prva žrtva Predatora. Ipak, dečku su valjda dosadile sve te priče, pa je odlučio malo nabiti tjelesnu masu, utegnuti tijelo i odraditi muški još jednog antijunaka koji plivaju po SF vodama kao morski psi oko Floride. Jedina mana je što se našao u društvo sebi sličnih, negativaca, je’l. Cijeli je film trebao biti loši vs još gori, ali je nekako izgubio kompas na tom putu i postao… kojeg sam to vraga sad gledao. No, Brody si je dao truda i među klišejima ispao jedini cool tip. Iako je nekakav negativac (valjda) te bi trebali uživati što Predatori takve razbiju k’o bebe zvečku, mi navijamo za frajera jer kroz zdrav razum (kojeg jedini pokaže) i cool spiku (koju izgovara kroz cijeli film) pokaže da se i u mršavom tipu skriva pravi mali frajer. Još da je film ispao bolji… The Scena: Heh, Brody je najbliže njoj došao kad pokaže nabildano tijelo i kad prljav k’o svinja u blatu odluči pokazati zube Predatoru koji ga ima na nišanu. Još da to prije njega nije napravio Švarci, bilo bi to sjedi, odličan. Ovako je vidjeli smo to već, ali pohvale za trud i hvala na sudjelovanju.

Max Rockatansky Mad Max 1 Mad Max 2 Mad Max 4 Mad Max 5 Mad Max 6

Max Rockatansky: Max je jako dobro poznata faca filmskog svijeta, ako niste čuli za njega (potpisuje se s Mad skraćenicom) onda ste stvarno zalutali na pogrešne stranice. Kada se pojavio, tamo sada već daleke 1979 malo tko je očekivao da će cijela priča oko žandara koji ide osvetiti ženu tako što će poubijati gomilu prljavih motorista postići takav uspjeh za jedan mali australski film. Znate da je film nanovo sinkroniziran za američko tržište? Nevjerojatno nešto. Ipak, da nije nastavka Maxy se ne bi ni našao na ovoj list. Oh, već čujem globalno zgražanje, ali to je činjenična fakta: Max iz prvog filma je još uvijek bio dečko koji je igrao po pravilima i bila je potrebna jako velika osobna tragedija da odhebe sve i svakoga i počne gledati samo na sebe. Zato je u nastavku od revnog policajaca postao individua koja ne mari za druge, brine svoju brigu i sve do čega mu je stalo jest osobna dobit. Skoro pa preslika postera za antijunaka. Naravno, publika zna zašto je postao takav, ali svejedno je tu mali osjećaj neugode, koji će se početi ispravljati kad naleti na grupu polu bespomoćnih ljudi koji imaju ono što njemu treba; gorivo. Kako Maxy mari za njihove brige koliko i za lanjski snijeg, ali po-malo iz potrebe, a pomalo i zato što se u njemu još uvijek skriva mali pošteni policajac, zaokružit će svoje, idemo reći iskupljenje pa kud puklo, jezivo napetom vožnjom kamiona-cisterne doslovce do pakla i natrag. Kad ti Australci nešto naprave, onda to naprave pravo, a može se otvoreno reći i da je film profitirao nastupom Mela Gibsona, koji danas malo više pičkara židovima i ruskim imigrantkinjama sve po spisku, a malo manje glumi ovakve likove. The Scena: Maxy, izlomljen kao plastični Ken, razbijen k’o Rocky nakon meča s Apollom i koji jedva stoji na nogama, sluša raspravu grupe ”normalnih” ljudi oko toga kolike su im šanse za uspjeh i preživljavanje. I u takvom jadnom stanju istupa naprijed i kratko govori; Ja ću voziti taj kamion. Skoro dovoljno da publika ustane i počne spontano pljeskati.

Han Solo Mad Max 1 Mad Max 2 Mad Max 3 Mad Max 4 Mad Max 5

Han Solo: Obrnuta situacija nego s Maxom. Da nije prvog Star Wars filma, Han se ne bi ni našao ovdje. I dok je zamišljanje jednog Luke Skywalker kao antijunaka vic sam po sebi, čega je vrlo vjerojatno bio svjestan i sam Lucas, zamišljanje jednog Han Sola kao antijunaka je već drugačija priča. Oh, nije njega Lucas stavio u film zato što je znao da će ispasti tako simpa lik već zato što je znao da u filmu mora imati i nekoga tko nije klinac/djevac za onu malo stariju publiku, skloniju ne tako blistavo ispravnim karakterima kao što je Lukeov. Jer, budimo iskreni, da nema Hana, film bi bio stvarno zamoran (OK, tu je i Darth Vader, ali on je opet negativac). No, Han je nusprodukt filmova koje je Lucas volio, clifhangerske matineje i piratski filmovi gdje je zgodne vragolane brze na jeziku i oružju obično igrao Errol Flynn. Han je pirat, da tako kažemo, ali i poster slika za antijunaka; sve što ga zanima je lova, profit i zarada. Ne šmeka pravednu borbu ni pet posto, ne šmeka čak ni ljubavne poglede zgodne princeze, a bome ne šmeka ni junačka djela. No, imao je šarma, mora mu se priznati, iako je za to najzaslužniji Harrison Ford, a ne sam lik. Čak su nastale i kontroverze oko mijenjanja jedne scene; u bircu, Han prvi potegne iz pištolja. Nije, jest, nije, jest… naravno da jest. Han shoots first. Kasnije je taj isti šarm nadogradio ulogom dopadljivog arheologa Henry Jones Juniora (zovite ga Indiana), a kako stvari stoje, još uvijek nismo vidjeli sve od Hana. Što će tek izvesti u 70 godini ostaje da se vidi kad izađe novi nastavak Star Wars Sage. The Scena: Luke je napadu na Svemirsku Postaju, sam k’o Pale sam na svijetu, Darth Vader ga ima na nišanu, njegova dva kompanjona prate Lukeov rep… sve je gotovo. Sve dok neki kurac ne raznese dva sporedna broda i izbaci Vadera u daleki svemir. Velika sjena naznačuje da je Han odlučio okrenuti svog Milenijskog Sokola i pomoći šmrkavom klincu da postane junak dana. Jebiga, čak i kad je raznio Zvijezdu Smrti, Han je ispao veći jebač. Tako to ide s antijunacima.

Richard B. Riddick 2007_10_26_01_23_52_07812_0_3 film_poster_pitch_black_by_dani_stephen-d4hty2a pitch_black_ver2_xlg PitchBlackPoster postermu

Richard B. Riddick: Dakle, dolazimo polako do samog vrha (iako se i nisam držao baš pravog redoslijeda) ali kad uspijete doći tiho i ući u legendu… i preživjeti, onda je red da vas se spomene kao bitnije igrače u ovoj priči. Pitch Black je bio mali, ne posebno reklamirani SF film iz 2000 godine koji je uspio napraviti čak nekoliko stvari. Prva od njih jest što je uspio postati poprilično zanimljiv hit. Ništa što bi vas ostavilo otvorenih usta, ali na 23 milijuna zaradio je 30 više. Dovoljno. Druga, kritika mu je čak bila i sklona, naglašavajući polet i određenu svježinu (kao i neke glupe stvari, naravno). I treće… doveo je dostojnu zamjenu za kultnog Snakea Plisskena na velike ekrane. Morate priznati, to je popriličan uspjeh. Riddick je u hipu postao jedan od ultimativnih bad ass antijunaka SF svemira: pristojno nabildan, krvavo karizmatičan, s pripadajućim glasom iz dna bureta, setom dobrih replika i malim doatkom u obliku da po noći vidi kao mačka. Doduše po danu mora nositi zamračene naočale, ali kad ste cool s naočalama za zavarivanje, onda ste cool kako god okrenete. Tko je Riddick? Oh, uobičajeno, najopasniji zatvorenik koji postoji, ubojica, vješt s noževima, voli ostavljati ljude da umru u njegovo ime… sve dok se ne srši na jezivu planetu, pa bude prisiljen pomagati i drugima. Iako je čovjek ustvari pravi legitimni negativac, tko nije navijao za njega? Ispao je veći hit nego sama radnja filma (zubata čudovišta/koji već vrag) da je Vin Diesel odmah zaigrao i u nastvku… s lošijim rezultatima. No, straha nema, naš omiljeni negativac se ove godine opet vraća iz pepela, a kako stvari stoje, autori su shvatili osnovno; dajte čovjeku da ubija druge čovjekove i dajte mu da kolje neku zubatu neman. Rezultati ne smiju izostati. The Scena: Grupa preživjelih shvaća generalni zajeb; svi će izgunuti jer su se našli na planetu koji je pun zubatih vragova koji izlaze po noći. Planet ima tri sunca. I baš k’o zakurac, evo ti generalne pomračine koja se događa jednom u milijun godina. Riddick svojim glasom iz bureta smireno cool postavlja pitanje; You’re not afraid of the dark, are you?

Snake Plissken 2007_10_26_01_23_52_07812_0_3 film_poster_pitch_black_by_dani_stephen-d4hty2a pitch_black_ver2_xlg PitchBlackPoster postermu

Snake Plissken: OK, na vrhu može biti samo jedan, to znaju svi, a tko će drugi neko kultni Snake. Možete ga voljeti, možete ga mrziti,ali svakako bi ga trebali poštovati jer u dugačkoj povijesti cool antijunaka imati opću prepoznatljivost nije mala stvar. Doduše, kako ga je stvorio John Carpenter za potrebe svog futurističkog, ali opet tako apokaliptičnog, Escape From New York (namjerno ne dodajem ono 1997 jerbo je to danas malo smiješno) nismo ni sumnjali kako će biti cool frajer, ali i to da neće biti klasični junak današnjice već nekog drugog vremena – vesterna. O, da, Snake je usamljeni revolveraš, a krajnost ide toliko daleko da je čak skidao tihi govor Clinta Eastwooda, što, bit ću iskreno, nije baš uvijek tako sjajno funkcioniralo. Naravno, Plissken je tražen čovjek, kriminalac, bjegunac, pljačkaš… ima dosje debel kao Hulkova ruka, a da ga iskupljenje nimalo ne privlači dokazuje i to da ga baš boli neka stvar za tamo neku misiju spašavanja Predsjednika. Stvar ide tako daleko da ga doslovce moraju otrovati kako bi ga natjerali da im pomogne. Ipak, iako u škripcu s vremenom i svim ostalim, da ipak nije toliki gad pokazat će kad uz Predsjednika pokuša izvući i još par zanimljivih individua. Bijeg.. je bio skoman hit (nešto kao Pitch Black) ali odmah je zaradio kultni status. Možda bi priča završila još sretnije da nije napravljen i pomalo nesretan nastavak gdje je Kurt Russell još jednom zaigrao opakog tipa, ali koliko god film bio,,, smušen, toliko je od o dobro odradio. I Snake još ne planira napustiti pozornicu jer su u tijeku pripreme za remake Bijega… (zla sudbinu, što to kome treba pokraj tako sjajnog originala) ali još uvijek nije jasno tko će biti novi; zovi me Plissken. The Scena: Pomalo poetska, iskreno rečeno, čak i s vestern štimungom. Na praznoj ulici, okružen ruševinama i mrakom, Snake polako uzme nekakvu stolicu i mirno sjedne. Bez pucnjave, bez nekih provala i bez akcije. Vrhunski trenutak.

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.