CGI

Online Kino: Ex-Yu Izdanje – The Tale of the Wall Habitants aka Priča o stanovnicima zida (2012)

Svakog rujna unazad pet godina imam običaj skočiti do Varaždina na Trash Film Festival, a tako je bilo i ove godine. Dobra atmosfera, dobra ekipa, te tu i tamo koji “dobar” (čitaj zabavan) film su mi dovoljni razlozi da sa iznova vraćam na taj festival. Na žalost, kao što je to slučaj sa gotovo svime u Hrvatskoj, tako je ova kriza utjecala i na festival koji je prema mom skromnom mišljenju ove godine djelovao organizacijski siromašniji, plus što je trajanje festivala skraćeno sa tri na dva dana. Ali unatoč tome, zabavnih filmova se našlo na programu i ove godine. Za oko mi je zapelo par naslova, ali nas sada zanima samo jedan.
A taj jedan je Srpska fantasy bajka The Tale of the Wall Habitants mladog subotičkog redatelja, scenarista i producenta Andreja Boka. Riječ je o kratkometražnom 16-minutnom filmu o dugogodišnjem sukobu stanovnika zidova, sukob između vrata i prozora koji eskalira kada jedan mljekar bježeći pred ljubomornim mužem čiju ženu je prašio, skoči kroz prozor. To pak razljuti vrata koja smatraju da bi ljudi trebali izlazi isključivo kroz vrata, te izbije bjesomučan rat!
Ono što moram reći odmah na početku je to da The Tale of the Wall Habitants, iliti po naški Priča o stanovnicima zida nije ni najmanje trash film. Naprotiv, riječ o filmu koji režijski i produkcijski izgleda profesionalno do najsitnijeg detalja. Boka je sve skupa vješto snimio, iskadrirao i montiran, kombinirajući CGI sa igranim sekvencama, i sve skupa poprativši sa odličnom naracijom i muzikom, ali i sakrivenim simbolima i metaforama, pokazao je svima da zna itekako zna baratati filmskim jezikom. To i ne bi bilo tako čudno da je Boka kojim slučajem bio student Filmske akademije, ili bilo polaznik kakve filmske škole. Naprotiv, Boka je završio studij međunarodnog marketinga na Megatrend fakultetu, a u svijet filma je ušao posve slučajno prije par godina, što me samo dovodi do zaključka da je dečko jednostavno  – talentiran!
The Tale of the Wall Habitants je finaciran isključivo gradskim sredstvima, te snimljen sa budžetom od 3 tisuće €, a sem boke na filmu su još radili i animatori Darko Subotin i Dragan Takać, za zvuk se pobrinuo Luka Djordjević, a originalnu muziku su skladali Pavletić Ivan i Mirjana Vladisavljev. Glasove ghlavnim junacima su pak posudili Paul EwingThad MonteiroVladimir Grbić, i Tara Kovačević. A naraciju je pak odradio Minja Peković.
Film je premijerno prikazan u Srbiji 17. studenog 2012., a nakon toga je započeo svoj put po svjetskim festivalima. Na Trash Film Festivalu je film osvojio čak dvije Zlatne Motorke, jednu u kategoriji najboljeg SF filma, a druga je došla od strane publike. Ali naravno, to je tek mali dio nagrada koje je film osvojio. Naime na festivalima kao što su Festival dokumentarnog I kratkometražnog filma u Beogradu, Ljubljana International Film Festival, KAN Film Festival u Poljskoj, Transilvania Film Festival u Rumunjskoj, Grossman Film & Wine Festival u Sloveniji, Festival Srpskog Filma Fantastike u Srbiji, te mnogim, mnogim drugim, film je redom osvajao nagrade, kako one za najbolju režiju, najbolji film ili najbolje specijalne efekte, tako i nagrade publike.
Boka ga je sada eto odlučio podijeliti sa svima koji nisu imali sreće prisustvovati nekom od tih festivala, pa je tako odnedavna film dostupan on-line, a mi Vam ga donosimo u cijelosti na linku ispod. Stoga, odvojite 16-ak minuta slobodnog vremena, zavalite se u svoju najudobniju stolicu i uživajte u filmu…vjerujem da nećete požaliti!

Priča o stanovnicima zida poster

IMDB

Official Facebook Group

RADNJA

The conflict between doors and windows is threatening to escalate.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.