Amaterski film

Naprata (2013)

Found footage filmovi nisu nikakva novost na ovim stranicama. Predstavili smo ih već na desetke i desetke, te došli do zaključka da je taj found footage stil već pomalo postao i zamoran. Ali ipak, found footage naslov koji ćemo Vam sada predstaviti se čini nešto drugačiji i zanimljiviji u odnosu na druge utoliko jer je riječ o filmu koji dolazi s ovih prostora. Točnije, riječ je o Srpskom found footage horrorcu Naprata mladog redatelja, scenarista i producenta Mladena Milosavljevića.
Radi se o jednom od prvih Srpskih found footage horroraca čija radnja se zasniva na legendi iz Srpskog folklora. Radnja filma prati skupinu  nadobudnih članova televizijske ekipe iz Beograda, koji Inspirirani poznatim video klipom sa interneta, u kome sin tuče svoju majku odluče posjetiti selo gdje se to navodno dogodilo kako bi tamo snimili reportažu o nasilju nad ženama. Ali ubrzo po dolasku u to mjesto slučajno saznaju za legendu o demonu Naprati kojeg se može prizvati posebnim obredom. Zaslijepljeni mogućim uspjehom autentične snimke nečeg takvog, oni odluče prizvati demona i snimiti ga. No, ponekad je možda ”bolje vjerovati nego se uvjeriti .”
U glavnim ulogama se pojavljuju Ivana BogdanovićDušan ČolakovićKalejaMilance MarkovićSrećko ObradovićZlatimir PantićBranko Radaković, Saša Tomić, a jednu od uloga igra i Srpski filmaš Marko Backović koji je nekima možda poznat kao autor filmova Devojački bunarPozdrav Iz Beograda aka Greeting from Belgrade, te 1. Maj – Djevojački bunar 2. On je također i ko-producent filma, te jedan od snimatelja, a odradio je i posao asistenta redatelja. Za specijalne efekte, tj. za dizajne i izgled demona/čudovišta Naprate se pobrinuo majstor maske svjetskog glasa Miroslav Lakobrija (Srpski filmNeprijateljZone of the Dead itd.), a asistirala mu je Nevena Ristić.
Kao što je već spomenuto ranije, Naprata je jedan od prvih Srpskih found footage filmova, točnije jedan od ukupno 3 found footage naslova, koliko ih je snimljeno u Srbiji, a svi su svoju svjetsku festivalsku premijeru imali na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu. Ali samo je Naprata na ovogodišnjem 8. FSFF-u nagrađen i sa dva ‘’Koskara’’, u kategorijama najbolja priča i najbolji film po ocjeni publike. Nadajmo se da će nakon svoje festivalske pustolovine Naprata naći svoj put i do svoje online premijere, pa da ga imamo svi skupa prilike pogledati u našoj rubrici Online Kino: Ex-Yu Izdanje.
Inače, ukoliko želite saznati još nešto više o ovom naslovu, svakako pročitajte i svježu recenziju Žutog Titla koji kaže “Iako je ovo evidentno nazovi-imitacija legendarne nazovi-imitacije ‘Cannibal Holocausta’ koja to nije (‘The Blair Witch Project’ naravno – u nastavku: američki uzor ), s punom odgovornošću tvrdim – ovo je jako dobro!.”

Naprate poster Naprate poster2 Naprate poster3

IMDB

Official Facebook Page

TRAILER

RADNJA

Inspirisani poznatim video klipom sa interneta, u kome sin tuče svoju majku, članovi televizijske ekipe iz Beograda dolaze u malo, udaljeno selo, da bi snimili reportažu o nasilju nad ženama. Tragajući za akterima klipa i raspitujući se kod meštana, nailaze na lokalnog stručnjaka za natprirodno od koga saznaju da postoji obred kojim je moguće prizvati drevnog demona, napratu. U želji da naprave prvi autentični snimak nečeg onostranog, oni menjaju plan snimanja. Zaslepljeni potencijalnim uspehom snimka, oni se oglušuju o staru poslovicu koja kaže…”bolje je verovati nego uveriti se.”

Inspired by an infamous online video clip of a son beating his mother, a television crew from Belgrade comes to a remote Serbian village to shoot a report on violence against women. Inquiring with the locals about the protagonists of the video, they encounter a local expert on supernatural phenomena and learn about a ritual of summoning an ancient demon, naprata. Wanting to capture the first authentic footage of something otherwordly, they change their plans. Excited by the prospective success of the recording, they defy the old saying that “it’s better to believe than to be convinced.”

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8

3 replies »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.