Akcija

Unsere Mütter, unsere Väter aka Generation War (2013) – Mini Serija (2013)

Manje više uvijek smo imali prilike gledati na događaje iz Drugog Svjetskog Rata kroz prizmu amerikanca, tj. njihovih filmova i serija u kojima su njemački vojnici prikazivani uglavnom kao ultimativno zlo. Naravno, svi smo svjesni svih zala koje su nacisti učinili za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, ali zasigurno je među njemačkim vojnicima bilo i ljudi koji se nisu slagali sa ideologijom Hitlerovog Trećeg Rajha, i nisu ni mogli sanjati kako će taj rat utjecati na ostatak svijeta. Njemačka mini-serija Generation War prikazuje upravo jednu skupinu takvih mladih nijemaca koje je rat zauvijek izmijenio.
1941. petero prijatelja željnih da postanu heroji krenuli su u rat koji će zauvijek promjeniti lice Europe, ali i njih. Wilhelm se zajedno sa svojim bratom Friedhelmom priključio borbi na istočnom frontu. Charlotte je postala medicinska sestra, također na istočnoj fronti . Dok je Greta, inače talentirana pjevačica koja je čeznula da postane nova Marlene Dietrich, zabavljala njemačke časnike. A njezin dečko židovskog porijekla Viktor je ostao u Njemačkoj jer nije uspio uvjeriti svoje roditelje da napuste Njemačku
Rat je učinio svoje, Friedhelm je postao nemilosrdni stroj za ubijanje, Wilhelm dezertirao i napustio svoje trupe. Charlotteina ideologija se raspala kad je izdala židovsku medicinsku sestru, a Greta je uspjela dobiti papire za Viktorov bijeg tako što se podala SS pukovniku. Oni i milijuni drugih htjeli su biti heroji, ali nitko od njih nije mogao ni zamisliti što će rat u konačnici učiniti njima i ostatku svijeta.
Generation War je visokobudžetni TV projekt koji je koštao nekih 10 milijuna, a sastoji se od tri nastavka, svaki u trajanju od 90-ak minuta (sveukupno trajanje 270 min). Sva tri nastavka je režirao Philipp Kadelbach, a napisao Stefan Kolditz, a glavne uloge su odigrali Volker BruchTom SchillingKatharina SchüttlerMiriam SteinLudwig TrepteMark WaschkeHenriette Richter-Röhl, te još mnogi drugi. Serija je premijerno prikazana u Njemačkoj 01. ožujka 2013. na kanalu TV kuće ZDF, te ju je premijerno gledalo čak 7 milijuna gledatelja. kritičari su seriju uglavnom dočekali sa odobravanjem.
Pa su tako Njemački kritičari pohvalili tehnički aspekt serije, Američki Institut za suvremene njemačke studije na Sveučilištu Johns Hopkins je objasnio kako su autori serije pokušali prikazati kako su Nijemci bili namamljeni u Hitlerov rat, a The Hollywood Reporter je seriju pak usporedio sa mini-serijom Band of Brothers. Naravno, bilo je tu i onih koji nisu dijelili isto mišljenje. pa su tako Poljski kritičari bili poprilično uvriježeni serijom i gnjevni, rekavši da je serija samo pružila izgovore, opravdavajući razloge zašto je dio Njemačkog stanovništva sudjelovao u ratu. Te kako je Polski pokret otpora prikazan kao antisemitski.
Inače seriju su otkupile i neke druge TV kuće drugih zemalja, pa je tako bila prikazana i u Austriji, Švedskoj i Španjolskoj. A izdana je već i na DVD-u

GENERATION_WAR_poster GENERATION_WAR_poster2 GENERATION_WAR_poster3

IMDB

Official Facebook Page

TRAILER1

TRAILER2

TRAILER3

TRAILER4

CLIP

RADNJA

Berlin, 1941. Five friends eager to become heroes in an adventure that will change the face of Europe – and that will forever change them as well. Level-headed, highly decorated officer Wilhelm is off to the eastern front with his younger brother Friedhelm, a sensitive dreamer more interested in literature than warfare. Deeply in love with Wilhelm is Charlotte, a young nurse who looks forward to serving in the Wehrmacht, also on the eastern front. While Greta is a talented singer who longs to become another Marlene Dietrich, her Jewish boyfriend Viktor still cannot convince his parents to leave Germany… Valor and courage come to the fore, but also betrayal – of values, beliefs, humanity. Friedhelm turns into a soulless killing machine… Wilhelm deserts his troops and is court-martialed… Charlotte’s Nazi ideology crumbles when she betrays a Jewish nurse helping the German army… Greta obtains papers for Viktor’s escape by selling herself to an SS colonel. They and millions of others wanted to be heroes; but none of them could imagine what the war would ultimately do to them and to the rest of the world.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 Unsere Mütter, unsere Väter (1) 48 49 50 51 52 53 54 55

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.