Biografski film

Spies & Glistrup aka Sex, Drugs & Taxation (2013)

Koja je to fora sa bogatašima i porezom!? Ono, što su bezobraznije bogatiji to su ujedno pohlepniji i škrtiji pa jednostavno odbiju plaćati porez! Nekima se doduše to odbije o glavu. Evo, tako je primjerice Snipes zbog utaje poreza završio u ćuzi na pune tri godine (izašao sredinom 2013.), a skoro se slično dogodilo i Cageu koji je to da bi se izvukao iz te situacije unazad par godina pristao glumiti u svakakvim sranjima samo ako su pare dobre.
A sličnim slučajem namjerne utaje poreza bavi se i Danska biografska drama Spies & Glistrup redatelja i ko-scenarista Christoffera Boe koja se zasniva na dvije stvarne ličnosti. Doduše, ovdje nije riječ i glumcima, već o milijunašu, ženskarošu i općenito javnom provokatoru Simonu Spiesu i njegovom ekscentričnom odvjetniku a kasnije i političaru Mogensu Glistrupu koji su se nekoliko godina za redom  izvlačili sa neplaćanjem poreza, priznavši to javno, sve dok ih naravno nisu uhvatili.
Film govori o njihovom nadasve “spektakularnom” prijateljstvu prepunom bizarnih situacija, njihovim nadasve apsurdnim stavovima, te ludim partyima prepunim sexa i droge. U glavnim ulogama su se našli Pilou Asbæk (odigrao je glavnu ulogu u izvrsnom Danskom filmu Kapringen aka A Hijacking) i Nicolas Bro (njega ste pak imali prilike gledati u filmovima Beast i Antboy, a pojavljuje se i u Trierovoj Nimfomanki). A tu su još Jesper ChristensenJacob Højlev JørgensenKasper LeisnerTrine Pallesen, te mnogi drugi.
Službena Danska premijera filma se održala 29. kolovoza 2013., a Spies & Glistrup je također bio prikazan i na mnogobrojnim filmskim festivalima (Toronto International Film Festival, Reykjavik International Film Festival, Hamburg Film Festival, Chicago International Film Festival itd.) gdje je uglavnom oduševio kritiku i publiku koja ga je opisala kao “energetično, bizarno te nadasve zabavno ostvaranje”.

Spies & Glistrup poster kinopoisk.ru Spies & Glistrup poster3 Spies & Glistrup poster4 Spies & Glistrup poster5 Spies & Glistrup poster6

IMDB

Official Facebook Page

TRAILER

TV Spot

CLIP1

CLIP2

CLIP3

CLIP4

CLIP5

CLIP6

RADNJA

The true story about the spectacular friendship between two notorious and provocative Danes: the eccentric lawyer-turned-politician Mogens Glistrup, and the “travel king”, millionaire, womanizer and public provocateur, Simon Spies. Despite their different ways of life Glistrup and Spies become best friends, and together they turn Spies Travels into one of most profitable travel agencies in Scandinavia in the 1960s and 1970s. They make and spend more money that anyone else but when Glistrup goes public that he doesn’t pay taxes – and nobody should! – their business collaboration and friendship face an impossible challenge. A true story too strange to be fiction.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.