Akcija

Top lista s ruba – Najbolje i najgore u 2013. by PennyworhHR

Da se ne preseravam (a obožavam vulgarizme) s klišejima o tome kako je još jedna godina proletjela brzinom nekog nabrijanog auta kakve vozi ekipa iz franšize “Fast & Furious“, da Vas ne davim sa žalosnom činjenicom da smo svi skupa još godinu dana stariji, a da ipak složim kakav-takav smislen uvod u svoj izbor najboljih i najgorih filmova godine, a bez pukog nasumičnog nabrajanja odlučio smo malo promjeniti taktiku ! Neću (previše) duljiti, ali svakako valja prije svega spomenuti nekoliko bitnih događaja koji su zauvijek obilježili i promijenili lice filmske industrije 2013. Tako započnimo s najtežim, s onima koji su zauvijek napustili ovaj svijet, svijet filma i otišli na neko (nadam se) bolje mjesto. David R.Ellis (režirao između ostalog “Cellular“, te “Final Destination 2“), Michael Winner (redatelj nekoliko kultnih filmova, izdvojiti valja svakako “Death Wish” sa Charles Bronsonom s kojim je nemalo puta surađivao), otišao je i kultni filmski kritičar Roger Ebert, kultna prodavačica ljubičica – Sara Montiel. U dubokoj starosti, u 94-oj godini života svijet je napustio i Ray Harryhausen (ne propustite pogledati ili ponoviti filmove na kojima je radio poput : “Clash of the Titans“, The 7th Voyage of Sinbad” i naravno “Jason and the Argonauts” koji je zauvijek zadužio Hollywood svojim radom na polju specijalnih efekata, točnije stop-motiona. Prebrzo su nas napustili i kultni Soprano tj. James Gandolfini, Cory Monteith, Dennis Farina, te pisci Elmore Leonard i Tom Clancy koji su također dali svoj obol filmskom stvaralaštvu na ovaj ili onaj način. O najžalosnijem događaju ove godine, pogibiji Paula Walkera već je pisao naš kolega Deckard. Poput Jamesa Deana, Brandona Leeja i drugih pamtit ćemo ga zauvijek, kao i sve spomenute…
A sada, na ipak malo veselije teme… Ako ste čitali i tone drugih filmskih stranica, posvuda ste imali prilike vidjeti kako su gotovo svi se posrali po filmskoj 2013. Ima li to neke veze možda s tragičnim pričama i legendama koje se vežu uz zadnja dva broja protekle godine ne znam, ali sigurno je da će ju mali broj filmofila pamtiti po ljepim stvarima, to jest brojnosti kvalitetnih filmova koje je iznjedrila… Ja kažem, pretjerivanje, jer kvragu čak je i Hrvatski film bio posjećen u domaćim kinima, a neki domaći naslovi su pobrali lijepe cifre gledatelja. Između ostaloga Brešan je opet prodao muda pod bubrege sa “Svećenikovom djecom“, puno bolji i produkcijski i po svemu ostalome bio je “Zagonetni dječak“, naslov dostojan svog originala “Koko i duhovi“, a treba spomenuti i “Sonja i bik” te “Obrana i zaštita” koji su također žarili i palili u našim kino dvoranama. A “Šegrt Hlapić” je  pak dominirao najviše, jer unatoč tome što je nažalost najlošiji, ime mu je najpoznatije, što je puno pomoglo njegovoj gledanosti.
Što se tiče Hollywodskog i europskog filma tu je također naravno bilo jako zanimljivih stvari. Arnold se vratio u velikom stilu u filmu “The Last StandJee Woon Kima, redatelja kultnih “A Bittersweet Life” i “I Saw The Devil“. Također po prvi puta je stao rame uz rame sa Stalloneom u “Escape Plan“, a Sly je također odmjeravao snage sa De Nirom u filmu “Grudge Match“. Od filmova s ruba o kojima smo pisali ovdje, nažalost nije me baš oborio s nogu “Only God ForgivesNicolas Winding Refna no o svemu tome ću ipak detaljnije na svojoj listi… Što se tiče filma kao takvog, vjerujemo da ste primijetili neke također ne baš sjajne novosti. Naime, mi Hrvati smo ostali bez distribucije filmova velikih produkcijskih kuća kao što su Universal, Walt Disney, Paramount itd.!! Doduše, samo na DVD-u i Blu-Rayu…kino distribucija je još tu. Ipak kako stvari stoje, neće sve ostati tako crno jer menart je otkupio prava za sada samo za Sonny, a najvjerojatnije će uskočiti i za ostale.
U Cinestaru pak odnedavno imamo prilike gledati i  filmove u 4d-u, čast da bude prvo-prikazani u toj tehnici pripala je naravno JacksonovomThe Hobbit . The Desolation of Smaug” !!! A u toj tehnologiji se već kod nas prikazivao i “The Legend of Hercules”  redatelja teškaša A kategorije 90-ih Renny Harlina (“Die Hard 2“, “Cliffhanger“). Na žalost, nije se baš najbolje proslavio kod kritike i publike, što mi je najviše žao zbog lika koji igra glavnog negativca, šampion filmova s ruba Scott Adkins, kao second unit redatelja Isaaca Florentinea. A baš njih dvoje su snimili jedan od boljih prošlogodišnjih naslova,Ninja: Shadow of a Tear, ali o tome opet nešto kasnije.
Da, znam da sam na početku spomenuo kako Vas “neću daviti”, te kako “neću duljiti”, ovo, ono, dužina texta… E pa (kao što je Arnie rekao u Commadu)…I lied! Klasična navlakuša jebi ga. Ali sad sam zbilja pri kraju (sa uvodom). Samo još da ne zaboravim, naslovi na listama neće nužno biti poredani kao od najboljeg prema najgorem (ili obrnuto) izuzev PRVA TRI NASLOVA na ljestvici, oni ostali od 4-15 šetaju…  🙂

DRUMS, TAM – TAM – TAM – TAAAAAAAAAAM !!! A sada se  LADIES AND GENTLEMAN pripremite za, – “THE MOST EPIC OF LISTS”  jednog od Vaših vodiča kroz “kvalitetan šrot” nastao u 2013- oj !!!

Best & Worst

TOP 15 A – PRODUKCIJA

15. HANSEL & GRETEL : WITCH HUNTERS (2013)

Hansel-and-Gretel-Witch-Hunters-80879ef8

Pa dobro jesam ja normalan ? Kak mi ovako šta može uopće ući na top-listu ? Šta da Vam kažem, da budem iskren na prvo gledanje mi i nije baš najbolje sjeo, ali na drugo… Ljudi moji, kakav spektakl !!!  Trebalo bi nam biti drago što postoje još ljudi koji pljuju takve pare i puštaju ovakve filmove u kina… Ovaj film ima : akciju, krv (ne samo CGI krv, nego i pravu filmsku, onu u vrećicama !), predivne MASKE, animatroniku, čudovišnog hand-made ogrea Edwarda (koji usput rečeno naveliko jebe mater  CGI pizdariji AZOGU iz Hobbita, čisto zato što je zaista napravljen, kombinacija lutkarstva i tko zna čega sve ne) kostimografiju i nadasve divnu fotografiju… Za režiju se pobrinuo Tommy Wirkola, inače redatelj kultnog “Dead Snow” i svojim Hollywoodskim prvijencom stvorio čudni mali krvavi film, koji da budem iskren i nije najoriginalniji, al who gives a fuck ? Što se tiče drugog gledanja, samo ću reći da sam ga gledao doma na DVD-u, u društvu najvećeg majstora maske s ovih prostora Miroslava Lakobrije (“Zona mrtvih“, “Srpski film“) i kolege Dragonragea, gl.urednika ovih stranica ! SVU TROJICU je film OBORIO S NOGU i to je najveći kompliment koji mu 3 filmofila s ipak ponešto različitim ukusima mogu dati ! Pa da skratim, ako volite akciju, krv, gore i nadasve zabavan film koji doduše kasni nekih 30-ak godina – NAVALITE !!!

14. G.I. JOE: RETALIATION (2013)

GI-Joe-Retaliation-8e6a91b4

Ne, nisam gledao crtiće. Ne zato što nisam htio, ali kod nas ih koliko ja znam nikada nije bilo na teveu, a bome ni na VHS-u. I nije mi ne znam kako žao jer u svakom slučaju smatram da sam po pitanju crtanih filmova imao lijepo djetinjstvo zahvaljujući na ovom prostoru kultnim “MASTERSIMA”. Sive lubanje siloooo, ja imaaam moooć uzvikivao je kultni superjunak He-Man… Hehe, nostalgija kad uhvati. 🙂 Što se tiče prvog G.I. Joe filma, “Rise of Cobra“, (zvučnog li podnaslova) nije me baš posebno oduševio iako ga smatram također barem solidnim filmom.  Što se tiče duje, ni za jednim filmom ne žalim što ga nisam otišao gledati u kino ( a mogao sam 😦 ) ove godine kao za ovim. Ovo je ljudi moji takvo ludilo, ovo ima sve, ima ninje, ima Rocka, ima Bruce Willisa, Byung Hun Leeja i nenormalno sexy Adrianne Palicki kao Lady Jaye. Kada sam naveo najbitnije stavke, red je da spomenem da ga fanovi koji za razliku od mene jesu gledali crtiće smatraju ljubavnim pismom stripovima i animiranom serijalu. Što se režije tiče, dobra je, ne brinite, nema drmanja kamere. Priča je baš prava comic-bookish, a film je sniman na divnim lokacijama (ninja fajt na planini je toliko predivan da je to teško opisati riječima..) i prepun je boja, šarolik, baš kao što ekranizacija stripa/crtićatreba da bude. Ugl. pravi fanovi akcije će uživati, a ovo je baš jedan od onih filmova koje će obožavati svaki normalan klinac u rasponu od vrtića pa nadalje… Što se tiče RZA kojega je tako popularno mrziti danas, ne bojte se, ima ga još manje nego 50 Centa u “Escape Planu“, ugl. da ne dužim baš na svakom filmu, ovo je i više nego propisan povratak u te divne 80-e !!!

13. GRUDGE MATCH (2013)

Grudge-Match-70804719

Rocky vs. Raging Bull !!! Tko pobjedi ? Mi nismo od onih šupaka koji spoilaju filmove, tako da izvolite pogledati sami !!! Inače, što se filma tiče baš je ono što treba da bude, film godine s dušom. Ono što je lani recimo bio “Stand Up Guys” koji je okupio Walkena, Arkina i Pacina na jednom mjestu. Ovdje su to kao što znate legende Stallone i De Niro. Pa ako Vas je ikada zanimalo kada bi se dva najpoznatija filmska boksača dohvatila jedan drugoga sada imate priliku. Ako ste od onih koji Stallonea ne doživljavaju kao karakternog glumca (ustvari, najvjerojatnije ne bi ni bili na ovoj stranici da jeste), znajte, može on to. I to kako ! Pravi fanovi to znaju odavno, a oni sumnjiviji su to ipak prepoznali u “CoplanduJamesa Mangolda. Redatelj ovog pak naslova je Peter Segal, potpisnik brojnih hit komedija koji se ovdje eto odrekao svog najčešćeg glumca Adama Sandlera, te uloge prepustio ovim istinskim legendama. Glavna treba u filmu je Kim Basinger, na kojoj inače počiva plot ovog filma – na neki način, dok De Nirova sina tumači Jon Bernthal (najpoznatiji kao Shane iz “The Walking Deada“) za kojeg valjda nitko nije bio svjestan koliko liči na filmskog oca mu dok ih nije vidio kako stoje jedan pokraj drugoga u kadru. Priča između njih dvojice je ona koja filmu daje dušu. Kada je taj dio razriješen, za pravu komediju se brinu naslovni junaci koji očito guštaju spuštati jedan drugome vlastite mane. A nadmetanja, što ona u ringu tako i ona osobna su pravi spektakl za publiku. Vjerujte, gledao sam film u kinu i nema tko je izašao iz dvorane bez osmijeha na licu. Što se tiče određenih detalja poput hommagea “Rockyu” i “Raging Bullu” naravno da su tu, no ni to neću baš previše spominjati da ne bi nekome nešto spojlao… Kada budete gledali film, ne prekidajte sve do kraja odjavne špice, ima još toga za vidjeti… Zašto je tek na 13-om mjestu, a kao tak je dobar, pa zato što meni ipak akcija ima prednost, no vjerujte, film će biti jedan od onih koji su i više nego “rewatchable” !

12. OLYMPUS HAS FALLEN (2013)

Olympus-Has-Fallen-712f111d

Jako velika hrpa ljudi je otpisala ovaj film ko zadnje smeće u samom startu kao još jedno AMERIČKO SRANJE koje veliča Ameriku kad god stigne ! Pa ja kažem, ko ih jebe ? Nije ni ovaj naslov da se razumijemo originalan, niti se trudi biti. To je još jedan “Die Hardrip-off  u nizu. ALI… Redatelj je Antoine Fuqua (“Training Day“, “Shooter“), frajer koji kuži šta je akcijski film, a to je jako bitno ! Kada iskusnom redatelju pridodate i glumačku ekipu koju čine Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman i Rick Yune ne možete fulati ! Film je režiran pregledno, akcije ima jako puno, pucnjave i tučnjave na izvoz. Scenarij se ne treba nužno spominjati jer već je rečeno da je film rip-off, no valja spomenuti da se ipak generalno na neki drugačiji način prikazuje priču o tajnom agentu koji će kasnije biti spreman dati život za svog predsjednika. Naime oni su maltene najbolji prijatelji, a film se otvara uvodnom scenom u kojoj naš junak ubija Boga u tom istom predsjedniku, naravno u frendovskom sparing box-meču! Da sada ne recenziram film baš i ne odajem previše, pitat ću Vas još samo – pa gdje još možete vidjeti da bodyguard tako bitne osobe prijeti njegovom 10-godišnjem sinu da će ga opalit nogom u jaja ako ne bude dobar ? Tako da znate sve, one-lineri su također na mjestu i dobro pogođeni !!! Što još morate znati ? Gomili ljudi je bila nadasve neuvjerljiva scena samog čina zauzimanja Bijele kuće… Pa naravno, ali kad bi uzeli u obzir činjenicu da su negativci – korejanci ipak nekako uspjeli proći Američki zračni prostor neviđeni, taktika osvajanja bijele kuće i ne izgleda toliko neizvedivo. Pogotovo kada uzmete u obzir način da je taktiku infiltracije izveo bivši vojnik, marinac iz specijalnog odjeljenja, stručnjak u gotovo svim poznatim vrstama borilačkih vještina, a također i koreograf borbi na filmu –  J.J. Loco Perry (“Undisputed 2“,”Argo“, a falim te Bože, konačno su ga uzeli i da odradi koreografiju na “The Expendables 3), po čijem su opisu scenaristi na pitanje “hej, Loco, kako bi ti to izveo ? Kako bi ti zauzeo Bijelu kuću ?” Zajedno sa redateljem uspješno, da ne kažem, maestralno izveli tu scenu !!! OLD-SCHOOL akcija koju ne smijete propustiti… Btw, puno skuplji “White House Down” slobodno zaobiđite ili sačekajte koju godinu da ga naši otkupe za tv-prikazivanje, za neku buduću subotu navečer…

11. BULLET TO THE HEAD (2013)

Bullet-to-the-Head-2873a623

I opet Stallone. Kada sam čuo da se Walter Hill vraća u igru da bi režirao akcijski film sa ovom akcijskom legendom, raspametio sam se. Također mi je bio drag angažman Jasona Momoe u ulozi gl. negativca, a također sam se veselio i tome da vidim Christiana Slatera (čijeg “Kuffsa” morate pogledati, ako već niste naravno) po prvi put na velikom ekranu. Što se tiče Sung Kanga, nije bio grozan kao što su se neki bojali, ali ipak bilo bi mi draže da je tu ulogu dobio Thomas Jane, no eto što je tu je. U glavnoj ženskoj ulozi, tu je Sarah Shahi koju sada možete gledati u tekućoj sezoni serije “Person of Interest“, koja ovdje glumi kćer glavnog antijunaka. Što se tiče priče, ne izmišlja toplu vodu, ovo je jedan pravocrtni akcić koji ne pokušava prodati muda pod bubrege kao neki danas (npr. grozni “AbductionJohna Singletona sa Taylor Lautnerom). E sada, pitate se kakav je Walter Hill ? Još je uvijek onaj stari, naravno i ovdje je dodao žličicu western feelinga kao i u svim svojim dosadašnjim radovima. Akcije ima napretek, pucnjave, lomljave, eksplozija, tučnjave, sve leti u vražju mater, a Sly (koji nikada nije ispaljivao one-linere kao ovdje) jednom kada krene u akciju ne staje do genijalnog final fighta u kojem mu se nalazi na putu Khal Drogo, pardon Jason Momoa… Za koreografiju istoga pobrinuo se moj najdraži koreograf, J.J. Loco Perry koji je u jednom intervjuu spomenuo da samo čeka kada će producenti već jednom shvatiti kakav potencijal imaju u Momoi, čiji se (po meni) nezasluženo popljuvani “Conan The Barbarian” našao na meti, manje – više svih fanova originala !! Nažalost, samo je pitanje kada ćemo ga opet imati prilike gledati u nekom kino filmu… Da se vratim opet metku u glavu, i da završim svoj osvrt samo ću vas pitati Walter Hill i Stallone, treba li Vam ustvari veća preporuka ?

10. 2 GUNS (2013)

2-Guns-28d01ce0

Samo je pitanje vremena kada će se akcijski buddy-buddy filmovi vratiti u velikom stilu. Osobno to jedva čekam, jer za mene, kako bi to rekao Randall, filmski lik Kevina Smitha u “Clerks 2“, u svijetu filmskih trilogija postoji samo jedan povratak, a to je povratak jedija, a ne porvratak kralja“. E tako za mene u svijetu filmskih franšiza glavna je “Lethal Weapon“, sve ostale dolaze poslije. Naravno “Die Hard” je odmah na drugom mjestu… U ovome filmu se Mark Wahlberg i Denzel Washington poprilično dobro igraju Martina Riggsa i Rogera Murtaugha. O čemu je riječ, neću Vam otkriti, jer je toliko komplicirano da ako krenem prepričavati izgubiti ćete interes za film, no vjerujte mi na riječ, nećete požaliti ako ga pogledate. Akcija je dinamična, njih dvojica imaju kemije na izvoz. Paula Patton koju vjerojatno pamtite iz posljednje nemoguće misije “Mission Impossible: Ghost Protocol” ovdje igra Denzelovu žensku i da, konačno pokaže sise… YAY ! Idemo dalje, Vjerovali ili ne , poprilično zajebanog lika tu je odigrao i James Marsden, popularni Cyclops iz X-mena. Inače, što još da Vam kažem o filmu, a da je vrijedno pažnje. Kao i svi ostali filmovi na listi, pregledno je režiran, krasi ga također dojmljiva fotografija, one-lineri i nepodopštine koje likovi rade jedni drugima su i više nego fora, ponekad pomalo slapstick, koji ipak ne škodi filmu, nego mu čak štoviše pridodaje šarmu… Ako volite zabavne buddy-buddy filmove, kao ja, boy will this be a treat for ya !!! Vjerovali ili ne izašao je i kod nas na DVD-u u menartovom izdanju, a samim time je dostupan i u videoklubovima, pa šta još čekate, drž’te ga…

9. FURIOUS 6 (2013)

CJ30455_Fast&Furious6_Adv_Poster.indd

Tko bi rekao tamo davne 2001. da će jedan gotovo pa rutinski akcić “The Fast And The Furious” iznjedriti i nastavak, a kamoli postati jedna od najuspješnijih franšiza akcijskog filma svih vremena i to u relativno-kratkom roku? Malo je bilo takvih optimističnih pogleda tada, no ipak neki misle da je to sve bilo planirano. Filmski marketinški stručnjaci Nas uvjeravaju da je cijeli serijal isplaniran davnih dana. E pa, ja kažem, load of crap !!! Danas gotovo svaki bolji film ima priliku dobiti nastavak, tako da kad je bio najavljen prvi nastavak, “2 Fast 2 Furious” našlo se začuđenih pogleda. Malo koga je zanimao taj nastavak jer gl.zvijezde franšize, Vin Diesela nije bilo u nastavku, tako da se na vrijednost Singletonovog sequela Rob Cohenovom originalu nije veselio gotovo nitko osim napaljenih klinaca koji su išli u kina radi razgolićeni trebica i nabrijanih auta… Naravno film je podbacio, čak ga ni ja baš ne preferiram, stvari su stale, goriva za trojku nije bilo… Priča se isfurala, trebala joj je infuzija svježe krvi, Rob Cohen i John Singleton nisu više htjeli imati nikakve veze sa serijalom,a njihovom nezainteresiranošću i Paul Walker je odustao od nastavka. To je bilo to- KRAJ… Ipak, Hollywood je mašinerija koja voli uskrsnuća. Producenti su odlučili krenuti ispočetka. Uzeli su mladog Tajvanskog redatelja Justin Lina, scenaristi su složili neku bezveznu pričicu o klincu koji odlazi iz Amerike u Tokyo kod oca jer mu je materi dopizdilo tolerirati njegova sranja. Naravno on i tamo upada u pizdarije i to s Yakuzama. Klinca je glumio Lucas Black kojeg ćemo imati opet prilike vidjeti u sedmom nastavku franšize koji stiže na godinu, a najboljeg prijatelja, sponzora za driftanje odigrao je Sung Kang koji je odonda nastupio i u nadolazećim nastavcima. Onda se dogodio screen-test , na kojem je ekipa bila oduševljena, a Vin Diesel se odlučio pojaviti na kraju te svojim cameom osigurao i 4-ti nastavak. Vratio se i Paul Walker, a s njim i cijela banda… Stvari su se počele zakuhavati… Četvorka je poharala blagajne zbog okupljenih zvijezda koje su u međuvremenu postale manje ili više popularne. Samim time 5-ica je bila neminovna, ali trebalo joj je još nešto, nešto što bi izazvalo još više interesa šire publike, ključni element. Nešto što je falilo antijunacima serijala, protuteža, čovjek od zakona koji će ih loviti, a kojeg publika neće moći mrziti… Na brod je zakoračio Dwayne “The Rock” Johnnson, i to je upalilo. Ono na što su djeca 70-ih i 80-ih čekala desetljećima (Arnie i Sly da se pojave u jednom filmu jel 🙂 ), djeca 90-ih su dobili rekordnom brzinom, dva ponajveća akcijska junaka novog doba u jednom filmu, konačno Diesel i Rock, mano y mano – kao što pretpostavljate FAST 5 je potukao blagajne, šestica je dobila zeleno svjetlo maltene na dan premijere 5-og nastavka. I bila je okej, pomalo kopi-pejst prethodnog nastavka, ali smirenije režirana. Preglednije, ali evo je tu, na 9-om mjestu moje ljestvice. Zašto? Zato što mi bez obzira na spektakularnost 5-og nastavka ostvaruje uspjehe na nekim drugim poljima, sada već televizičnog smirenog okusa, sa naveliko izgrađenim likovima postiže ono nešto… Svi smo već vezani uz likove stalno nam je do njih, a opet spektakla ne nedostaje, koliko god on nerealan ponekad bio, to je ono zašto gledamo akcijske filmove nije li tako ?? Svi glumci naveliko briljiraju, jer oni su već maltene postali svoji likovi, vole ih, znaju ih u dušu i žele im se vraćati. Imaju kemiju i to je to, ali ipak nekima nedovoljno. Kao što se da vidjeti ja nisam jedan od njih, no 6-ica nam je i sama svjesna nekih svojih problema na kraju najavila nešto spektakularno, duelu ROCKA i DIESELA u 7-om nastavku pridružit će se Jason Statham i to kao gl. negativac, brat main bad guya Lukea Evansa iz 6-ice !!!  Apsoštrumpfno FENOMENALNO, a neki dan je izašla i vijest da će lik pokojnog Paul Walkera, Brian O’Conner se povući iz ekipe u nadolazećem blockbusteru, što je i po meni najplemenitiji način da se franšiza zaključi, ako će uopće biti zaključena. Stoga, svakako pogledajte ovaj nastavak ako već niste i VEŽITE SE ČVRSTO, jer od ove vožnje zastaje dah, a kokice si ne morate pripremati jer od napetosti nećete imati vremena ni treptati, a kamoli jesti !!

8. PAIN & GAIN (2013)

Pain-and-Gain-6df8ca83

Dopustite da Vam kažem jednu stvar : Michael Bay je odličan redatelj i svaki put kada se nađe netko da ga posere, e pa ja sam tu da mu jeb&(/&$65$#(T/&/, you get the picture… Otkad sam bio klinac i nisam baš obraćao pozornost na redatelje, nego više na glumce i junake. Postojao je određeni broje redatelja za koje sam znao da su ih oni režirali, makar im nisam znao imena. Recimo, Tim Burton, pojma nisam imao tko je on, ali sam znao kada sam recimo pogledao “Batman Returns” i “Edward Scisorhands” da je on režirao oba filma, ima taj neki vizualni identitet koji je prepoznatljiv, to mu nitko ne može poreći, Nažalost, malo je takvih osebujnih redatelja, recimo Robert Rodriguez, Ridley Scott, Michael Mann, Quentin Tarantino, John Woo, John Carpenter, James Cameron, John McTiernan, Martin Scorsese, Paul Verhoeven itd… Problem današnjeg modernog filma je u tome što autori nemaju vizualni identitet,ali i u tome što nemaju muda. Filmovi koje ću navesti nisu nužno loši, neki su čak i sjajni, ali svi redom izgledaju ko da ih je režirala jedna te ista osoba ! Npr. Warrior, The Fighter, American Reunion, This Is The End, Grown Ups 2, you name it, ima ih brdo, da ne nabrajam sad 80% filmova u zadnjih par godina. Svjesni ste i vi svi toga… A sad da se vratimo na ne imanje muda. Recimo, redatelj Ruben Fleischer, koji je inače autor vrlo zabavnog “Zombielanda” ove godine nam je predstavio svoj “Gangster Squad“, film ko film-ok, niš posebno, pomalo rip-off, pomalo hommage, Vaš izbor… Ugl. film je sadržavao scenu u kojoj gangsteri u kinu poubijaju hrpu ljudi s machine-gunovima, e ta scena je izrezana iz filma ! Znate i zašto pretpostavljam. Zato što se u vrijeme kada je film trebao imati premijeru u Americi dogodio masakr na prikazivanju “The Dark Knight Rises“, pa su producenti odlučili više radi zarade nego radi suosjećanja prema žrtvama naredili da se ta sporna scena izreže iz filma i nadosnimi druga. Redatelj je poslušao… ZAŠTO JEBOTE ? Nekoć davno kad bi Sam Peckinpahu netko nešto tako pokušao uraditi sa filmom, ovaj bi ga pretukao na mrtvo ime, sve bi bilo u redu, svi bi nastavili po svome i kraj… Peckinpah je imao muda da zaštiti svoj rad, svoje umjetničko djelo, bio je auteur kakvih danas nažalost ima sve manje, izuzev ovih koje sam gore spomenuo i još njih nekoliko. Producenti su BOGOVI i tu je AMEN… E sad, Michael Bay možda također nije redatelj poput gore spomenutih, ali je također baš poput Peckinpaha vlasnik golemih muda, a ta trebaju da bi se mogli odraditi, izvesti filmove kakve on snima, jer kad se radi film kao što su “Armageddon“, “Transformers” itd. on tada nije samo redatelj, on je tada šef nekoliko tisuća ljudi, ljudi koji ga ne vole, a uspijeva ostvariti svoju viziju točno onako kakvom ju zamislio. Kadar koji on vidi u svojoj glavi i kadar koji vi kasnije vidite na platnu je potpuno isti i zato ga treba cijeniti, on je vizionar i nijedan producentski štakor mu neće stati na put, ali ne cijenite ga samo zato jer tu i tamo Bay voli odraditi osobniji projekt, kao što je film koji eto leži na 7-om mjestu moje ljestvice. Glavne uloge je povjerio Dwayne Johnsonnu i Mark Wahlbergu, ne zato što su oni isplativi glumci, žanrovski glumci, nego jer je svjestan da su oni jako kvalitetni karakterni glumci koliko god im to neki kritičarčići spočitavali u svojim bezvrijednim osvrtima… Režija je besprijekorna, struktura priče nenadmašna, dramaturgija na zavidnom nivou, kamera – rad dostojan OSCARA (znam, pretjerujem malo, ali ne mogu si pomoći hehe) !!! No najnevjerojatnija činjenica je to da je film snimljen po istinitom događaju… Ovo je halucinogen film, prepun akcije, komedije, sisa, ali i film koji je apsolutno storydriven, tako da više nemam riječi hvale za njega, ali reći ću Vam ipak još nešto… My name is Daniel Lugo, and I believe in fitness… Shvatit ćete kad pogledate film, uživajte !!!

7. ESCAPE PLAN (2013)

Escape-Plan-dbdc7769

Sylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger su za mene Bogovi, nema im ravna niti će ikada biti. Jedne od najvećih legendi akcijskog filma kao takvog, a bome i velikog platna. Ikone jednog vremena, baš kao što su to nekoć bili John Wayne, Charles Bronson, Lee Marvin, Randolph Scott i drugi, tako sada i oni premda hvala Bogu još živi ipak su već na neki način dio povijesti. Ratnici celuloida koji sami sebi najvjerojatnije dok su živi neće dopustiti da ostare, jer mada više nego sigurno svjesni svoje smrtnosti, isto toliko su svjesni da će ih film održati na životu besmrtnima dok je svijeta i vijeka. Posljednji kauboji koji još uvijek idu mišićem protiv pixela CGI-a, baš kao i njihov treći mušketir Bruce Wilis u Die Hard 4.0, analogni junaci koji se bore protiv digitalnog doba, a htjeli Vi to priznati ili ne, dobro im ide… Naime Slyev autorski projekt života, ambiciozni “THE EXPENDABLES” će ove godine dobiti svoj treći nastavak u kojem je također okupio nenadmašnu ekipu akcijskih junaka ! Obadvojica, Arnie i Sly više nego očigledno imaju karizmu koja je barem stostruko veća od njih samih, jer za okupiti ekipu kakvu je doduše okupio Stallone potrebno je imati i nešto više. Po meni to je poput sile teže, nešto što te čini nečim značajnijim od obične zvijezde, nesavladivu snagu volje, jer bez toga ne bi okupio sve koji su bili, jesu ili će tek postati članovi najsmrtonosnijeg tima akcijskih junaka svih vremena Expendablesa… Stallone je nebrojeno puta ustao kad je trebao ostati na podu, što u filmu, a što u životu i UVIJEK je USTAO I POBIJEDIO ! Ako mislite da pretjerujem nema veze, možda i radim to, sklon sam tome no znate i sami, nema osobe u filmskom biznisu koja nema mrlja u karijeri. Schwarzenegger je pak u vrijeme kada bi mu glumačka karijera bila u najvećoj opasnosti se povukao i posvetio politici u ulozi guvernera Kalifornije. Dužnosti koju je obavljao dugih 7.godina, a za to vrijeme Sly se borio, borio s industrijom čiji je dio valjda isto onoliko kao i kamera koja snima film. Oprostit ćete mi ako pretjerujem s pridjevima, ali to su ličnosti koje su oblikovale generacije, ljudi o kojima su napisane nebrojene knjige, ljudi čija je popularnost doslovno nemjerljiva. No da se vratimo na zadanu temu. Premda su se već borili za isti cilj u toliko spominjanim Plaćenicima 2, nisu nikada imali zajednički film, kao De Niro i Pacino recimo “The Heat“, to jest nije bilo filma samo s njima dvojicom, jer kao što znate oduvijek su bili isuviše kompetitivni, premda u životu odavna veliki prijatelji. Prošle godine došao je taj trenutak, clash of the titans , ne znam kako drukčije opisati osjećaj kada sam vidio trailer, no bilo je otprilike kao da sam opet u Osnovnoj, taman izašao iz škole zaletio se u videoteku posudio neke akciće i na jednom ugledao trailer za nešto što me potpuno “opralo” i taj film bi bio next weekend target for renting… Najjednostavnije, izgleda ko filmovi CAROLCO (ta kuća nam je dala TERMINATORA 2, pametnom dosta…) produkcije 90-ih, većeg komplimenta maltene nema… Također, u ulozi gl. negativca našao se genijalni Jim Caviezel, kojeg sada pratimo u ulozi televizijskog akcijskog junaka Reesea u “Person of Interest“, koji oduševljava kao lažno smireni sociopatski upravitelj zatvora. Na 6-om mjestu je čisto zato što ljestvica ko ljestvica nažalost ne funkcionira tako da sve filmove mogu staviti na mjesto broj 1., no vjerujte, moj numero uno je definitivno zaslužio to mjesto…

6. RUSH (2013)

Rush-6bcbb6cf

Da pojasnim odmah na početku jednu stvar, ne pratim Formulu 1, ne pratim nikakav sport, i don’t give a flying fuck or rats ass for soccer and shit like that, mada ak slučajno naletim na teveu na neki program s extremnim sportovima tipa skejtanje, planinarenje i još ponešto, to se i da pogledati, makar neće ostati dugo na kanalu. No ugl… Za Chris Hemswortha svi već znamo, mladi nabildani Australac koji je pomeo svijet svojom ulogom “Thora” u Marvelovu istoimenom hitu, a pare koje su zaradili “Avengersi” bolje da i ne spominjemo… No nije Chris samo za uloge hrabrih superjunaka, nego se pokazao i kao vrstan karakterni glumac u naslovu na mjestu broj 5. Naime ovdje je odglumio Jamesa Hunta, vozača Formule 1 u vječitoj bitci sa Nikijem Laudom, kojega tumači Njemački glumac Daniel Bruhl za kojeg se filmofilski svijet još čudi akademiji što mu nije dodijelila barem nominaciju za najbolju ulogu. Ako mene pitate, da slažem se da je to veliki propust no kvragu ni Hemsworth nije ništa slabiji u filmu, a elitisti ga već smatraju nekakvim majmunom za typecasting uloge akcijskih junaka kakav je već postao recimo Jason Statham (nezasluženo jer Jason također zna glumiti, dokaz – “London“), a Chrisu pak ne ide u prilog grozomorni remake MillisuovogRed Dawn“, no od tada ipak pametnije bira uloge i nadam se da ga neće snaći ta sudbina. Što se filma tiče, kritika ga je nahvalila na sva usta (aj da se i ja jednom složim s njima 🙂 ), a publika ga je također zavoljela, jer ovo je baš kao i mnoge druge priče koje su osvojile publiku, priča o pobjedi… Točnije, dva pobjednika, Jamesu Huntu koji je imao priliku pobijediti karizmatičnog čudaka Laudu i samome Nikiju Laudi koji je na  neki način pobijedio i onda kada je izgubio. Za režiju se pobrinuo Ron Howard (kojeg sam neki dan gledao u filmu “The Spikes Gang“, offtopic no et’prilike za preporuku jednog odličnog ali zaboravljenog westerna) koji je snimio nekolicinu odličnih filmova, no on je kao redatelj potpisao i genijalni “Backdraft” a to je dosta svakom filmofilu kao preporuka za pregled svih ostalih naslova koje je snimio u svojoj bogatoj karijeri, flmografiji… Za glazbu se pobrinuo maestro Hans Zimmer, tako da i na tom polju nemate brige, a kad radi scenarij, režija, gluma, glazba, fotografija kao jedno, e tada se to zove remek-djelo ako ne griješim ? Ma, ne griješim, ali na Vama je da se uvjerite…

5. THOR: THE DARK WORLD (2013)

Thor-The-Dark-World-5c6cf887

E, ovo ja zovem improvement u odnosu na prvi film. Da sada ne serem opet i prvi dio je meni bio ustvari skroz okej, ali ništa više od toga. Zašto, pa ponajviše zbog očajnog izbora za snimanje finala. Iako bez obzira na neke tehničke propuste koji su vjerojatno nastali zbog nedovoljnog budžeta za spektakl kojega glavni protagonist zahtijeva. I smatram da je za pozitivni vizualni štih nadasve zaslužan Kenneth Brannagh, šekspirovac čija mi je ekranizacija Mary Shelleyinog Frankensteina” najdraža. Ima smisla za vizualno čovjek nema što, a kako je Thor Marvelov daleko najšekspirijanski lik, producenti su ga mudro izabrali za snimanje prvog nastavka onog što će očigledno postati uspješna franšiza… Ovaj nastavak, mračni svijet me apsolutno osvojio svojim humorom. Odnos između gl. lika i njegova brata Lokija je sto postotna buddy-buddy  šema, što mi jako paše. Chris Hemsworth mi je ovdje bio baš “u liku” definitivno najopuštenije mu izdanje za sada, a Tom Hiddleston me osvojio kao Loki. Inače ga smatram prvorazrednim glumcem, ali također, bez obzira na prvog “Thora” i “Avengerse” u kojima mi je bio skroz dobar, ovdje sam ga konačno doživio kako treba. Definitivno jedan od najboljih filmskih negativaca u posljednje vrijeme, a stripovski, možda i Marvelov najbolji. Redatelj Alan Taylor (najpoznatiji po svom radu na seriji “Game of Thrones“) zna šta radi, to se vidi iz aviona s obzirom na to kako seli radnje iz jedne dimenzije u drugu i ne ispušta konce iz ruku nijednom. Christopher Ecclestone, kao Malekith je dobar, ali ipak nedovoljno jer Hiddlestone mu svakom scenom krade show. Još moram spomenuti da mi je bilo jako lijepo vidjeti Rene Russo na velikom ekranu u ulozi Thorove majke, a još ljepše opet u akciji, valjda po prvi put nakon “Lethal Weapon 4“, zaista svaka čast onome koji joj je dao ulogu, definitivno je znao šta radi ! Pametan potez bi možda bio i angažirati Mel Gibsona u nekom od budućih Marvelovih filmova, što se pak tiče Anthony Hopkinsa standardno je dobar, možda čak i bolji nego u prvom filmu u kojemu je ipak mrvicu previše preglumljavao, ovdje je valjda shvatio da ima zašto se potruditi. Dakle, ipak ne očekujte genijalnost kakvu ste vidjeli u “Avengersima“, ali po meni je ovo ipak najbolji Marvelov one-character film od prvog “Iron-Mana” !! Naravno ima 2 after credits scene, a od kojih jedna najavljuje toliko očekivane”Guardins of the Galaxy” !!

4. ELYSIUM (2013)

Elysium-f60e9b8d

Nekoć davno, daaavno, snimalo se jako puno SF filmova, što onih A produkcije, što onih B produkcije, a zajedničko im je bilo to što su gotovo svi bili jako, jako dobri… Da Vam osvježim pamćenje, Planet of the Apes, Omega-Man, Alien, Aliens, Terminator 2, Running Man, Split Second, Galaxy of Terror, Stargate, Robocop, Forbidden Planet, Enemy Mine, da ne nabrajam sad do sutra. Ugl. ma sve šta bi Vam palo napamet negdje do sredine devedesetih ako je bilo SF, bilo je dobro… No treba i priznati da iza gotovo svakog od navedenih filmova stoje i veliki autori, kreativci koji će biti zauvijek zapamćeni u povijesti filma. Sada imamo fenomen Matrixa, okej koji spada u kraj devedesetih jel i film je revolucionaran, master-piece koji baš poput nekih gore spomenutih naslova nikad neće izgubiti na kvaliteti, važnosti i značaju, no ipak postoje ljudi koji tvrde da je Matrix za film napravio toliko puno na neki način, toliko unaprijedio ne samo način stvaranja nego i mogućnosti, ali isto toliko i unazadio… Zašto ? Neću sada nabrajati cijele nizove stilskih rip-offova, jer i sami si vrtite neke naslove u glavi, svjesni ste toga na neki način, no što je tu je. Ipak bez obzira što se dugo vremena mislilo da je Matrix rekao sve u žanru i stvaraoce lišio ideja, ipak nije sve tako crno ? Pitate me sad, ako se slažete samnom, kako ? Pa sjetite se samo od 2000-te naovamo koliko su nam prisjeli kojekakvi alien invasion filmovi, svaki drugi SF bi bio o vanzemaljcima koji dolaze da nas osvajaju, pa rimejkovi kojekakvih filmova što uspjelih, što neuspjelih iz dalekih 50-ih godina… No tada se događa manje čudo, film “District 9Neila Biokampa posve zasluženo postaje dio svake ljestvice najvažnijih SF ostvarenja svih vremena, autor koju godinu kasnije dobiva ozbiljnije novce i stvara dugo-očekivani “Elysium” s Matt Damonom u gl. ulozi. Vizualni štih filma je fascinantan, prikaz svijeta em onog bogatog, em siromašnog u budućnosti je ono, vrh vrhova jebote. Priča nije nešto najoriginalnije ikada, makar opet nije nikad ispričana na način kao ovdje, a lik, tj. glumac koji igra gl.bad guya, Sharlto Copley će se naći i u top ljestvici najboljih negativaca godine. Ukratko rečeno, narode, ovo je film koji ste čekali, neki ga naravno neće voljeti, neki će ga obožavati, neki će u njemu iščitavati poruku o današnjem društvu koje nosi. Kako god bilo, ovaj film svakako treba pogledati jer i više je nego vrijedan vašeg vremena. pripremite se da budete zapanjeni… Ovo je bio film vrijedan čekanja kojeg će prigrliti svaki ljubitelj SF-a !

3. THE LONE RANGER (2013)

The-Lone-Ranger-292511d1

Po naški “Usamljeni osvetnik” je star lik, stariji od Batmana i Supermana sigurno, no ipak mlađi od Zorroa s kojim na neki način dijeli sličnost karaktera, a i prepoznatljivost kostima u neku ruku… Prvi put se pojavio daleke 1933. u radio seriji kao recimo i jedan od mojih omiljenih likova “The Shadow” kojega je savršeno uprizorio na velikom ekranu Alec Baldwin, pod redateljskom palicom Russella Mulcahya u istoimenom filmu, no da se vratim na zadanu si temu. Ne znam koliko je Osvetnik poznat kod nas, nešto nisam niti siguran da je popularna serija ikada igrala kod nas, na našim kanalima, ali znam da je film “The Legend of the Lone Ranger” ipak imao čast biti prikazan na našoj nacionalnoj televiziji, najvjerojatnije zbog popularnosti glumca koji je je igrao gl.negativca u filmu na ovim prostorima, riječ je naravno o Christopheru Lloydu, poznatijem kao prof. Emmet Brown iz legendarne trilogije “Back To The Future“. Predzadnju i sasvim nelošu inkarnaciju ovaj junak s divljeg zapada je doživio ne tako davne 2003. i to u tumačenju poznatog glumca Chada Michaela Murraya, dok mu je desnu ruku, Indijanca imenom Tonto glumio jedan od rijetkih mladih Indijanskih glumaca u Hollywoodu Nathaniel Arcand (inače odličan u nažalost slabo poznatom, a i podcijenjenom westernu “American Outlaws“). Ali sada posvetimo se najskupljoj verziji do sada. Kompanija Walt Disney je kao što znate stisnula pauzu na franšizi “Pirates of the Caribbean” i odlučila pokušati nakon prošlogodišnjeg flopa “John Carter” udahnuti život potencijalnoj drugoj franšizi, usamljenom rendžeru, no nažalost izgleda ništa ni od toga. Da budem iskren ne kužim zašto. Nemam ja ništa protiv Pirata sa Kariba, osim doduše iritantnih ninja kornjača iz 2-og i 3-eg dijela franšize koji su mi osobno najiritantniji CGI stvorovi uz Jar Jar Binksa i po meni nemaju šta raditi u gusarskom filmu. Ako je film o gusarima hoću film o gusarima, hoću najjednostavnije rečeno swashbuckler film bez nekih tamo mutantskih lignji koje se mačuju sa Johnny Deppom na palubama divnih jedrenjaka… Opet sam zalutao na drugo polje, ugl. odlučeno je opet da se spoji ono što funkcionira, a to je redateljsko glumački duo – Verbinski/Depp koji je svojski napunio džepove producentima. Ako se mene pita Osvetnik i Tonto su mi puno bolje sjeli nego već spomenuta franšiza, ali razumijem razlog zašto je bubnio na box-officeu. Glavni lik bi trebao biti osvetnik, ali nije, Tonto je. Film je poprilično morbidan i krvav na segmentima (gl.negativac, odlični William Fichtner je kanibal), tu su i nekakvi demonski zečevi, rendžer također nije najprirodnija osoba na svijetu, a Deppov lik koji u biti nosi film je gotovo kao iz horrora, dakle opet su skuvali juhu sa previše začina, samo što je to ovaj puta sve izgledalo nekako ljepše, “mitskije”, izgledalo je kao ono što se relativno često dešava danas, da film A produkcije zbog raznih detalja ispadne trashy, ali to ja barem govorim u pozitivnom smislu i to je ono što želim gledati na velikom ekranu. Akciju je Verbinski režirao, ha, ko da se rodio u Hong Kongu, genijalno, pregledno i dao je filmu nešto što je danas rijetko, osjećaj da glumci, kaskaderi mogu poginuti u gotovo svakom trenutku, a ponajviše u posljednoj maestralno i ritmično uprizorenoj akcijskoj sceni o kojoj će se pričati dugo,dugo u krugovima sinefila koji vole dobru akciju. Prije zaključka, dodao bih da u filmu također glumi i Ruth Wilson, sexy čudakinja, ali i više nego dobra glumica, a ako ste  fanovi serije “Luther” to je još jedan razlog više da pogledate film. Zaključak –  Mislim da će ovaj film steći kultni status tek kroz nekih 10, 20 godina, a onima koji ga cijene i sada sigurno neće tako skoro izblijediti iz sjećanja !!!

2. KICK-ASS 2 (2013)

Kick-Ass-2-ee480ffa

Ako ste pročitali sve ovo do sada, jasno vam je da je autor textova (Ja jelte), pomalo pomaknut lik koji obožava akciju… Akcija, akcija i samo akcija… I ne sramim se toga. Ja vjerujem da ako je film, motion picture, umijeće pokretnih slika, kako ga god želite zvati, na vama je, da najbolje funkcionira ako počiva na akciji. Dajte da objasnim. Nekoć sam radio kao snimatelj i moj šef, pomalo psihopat mi je jednom objašnjavao kad sam se vratio sa nekog snimanja sa poprilično otužnim kadrovima, da je film, video zanimljiviji, ako se kamera miče, znači, zajebite statičnu kameru, kamera mora biti u pokretu, likovi, glumci, ako sjede, zanimljivi su – relativno, ali ako stoje zanimljiviji su, ako vrše neku radnju još su zanimljiviji, ako su odjeveni u šarolike boje, a ljudsko oko voli naglašene pastelne boje ti likovi tada postaju još zanimljiviji, a ako se likovi svojevremeno počnu i tući, boriti, e tu tada nastaje “CINEMA AT IT’S BEST”. Ali da ne ispadne kako je moj šef bio neki pametan lik (on je bio više tip za snimanje lišća kako leti po gradu…), a ne da nije, ja sam dosta nadodao :), jer s tim njegovim uvodom o sjedenju, radnji pred kamerom i zanimljivostima koje nam može ponuditi sam zbrojio 2 i 2 ! Dakle, ako imamo tako neke važne čimbenike stvaranja filma spojene zajedno, pokretnu kameru, koja snima akciju, borilačke vještine, potjere autima, obračune koje uključuju pucnjavu, najjednostavnije rečeno to je ono što je filmu potrebno najvećim dijelom da bude zanimljivo i to je razlog što su mi osobno žanr akcijskog filma i podžanr borilačkog filma najdraži ! E sada, ovaj film je akcijski i ima dosta tučnjave, ali ipak nije borilački, na neki način je reality superherojski, ali nije ni to… Da ne pametujem tu sada nešto previše, vidim da Kick-Ass 2 nije tako basnoslovno prošao kod publike kao prvi dio makar po meni je dovoljno dobar (također nije mi “bolji”) da s jedinicom stoji uz bok !! To je uvidio i Tarantino koji ga je također uvrstio na svoju top 10 ljestvicu 2013. , pa ako se on ne “srami” stavljati jedan takav blockbuster zašto bi itko, ja sigurno ne, ja sam besraman. Ja volim spektakle, okej, nije ovo ne znam sad kakav spektakl, ali ima ono nešto, osobno mi finale čak podsjeća na segmente Walter HillovihWarriorsa“, no o tom potom. Cilj texta s početka je uglavnom bio tu da usput objasnim zašto filmovi Hanekea, Allena i sličnih nikada neće biti na nekoj od mojih ljestvica, to su filmovi o ljudima koji “sjede”… Zabole me za kompoziciju i glumu i ne znam kako savršene režije, kad je to režija koja je nemojte se sada uvrijediti, ali jednostavno ne zahtjevna. Teže je bilo sigurno snimiti Tsui Harku fajt u “Once Upon a Time in China” nego Allenu, Scarlett Johanson i Javier Bardema kako se ljube u “Vicky, Christina, Barcelona“. Opet, što se tiče ovog nastavka, on isporučuje, Chloe kao Hit-Girl me osvojila u originalnom filmu, a u nastavku se pokazuje kao odlična akcijska heroina koja će vrlo vjerojatno dobiti i spinnoff u vrlo skorije vrijeme, a Aaron Taylor-Johnson će nas zabavljati u Avengersima 2 u kojemu je dobio veću ulogu. A što se redatelja Jeffa Wadlowa tiče nadam se da će mu karijera nastaviti uzlaznom putanjom s obzirom da me njegov “Never Back Down” nemalo razočarao kada je izašao. Ovdje je pokazao da ima talenta… Ugl. ovo je film u kojem se kamera miče, u kojem se ljudi tuku i ubijaju, a također je i prepun kričavih boja, a uz sve to nije campy pizdarija nego jedan od najboljih akcijskih filmova godine. A ima i poruku… Uživajte !!!!

1. THE LAST STAND (2013)

The-Last-Stand-62ca793f

Sad ajd ozbiljno, ste zbilja mislili da će mi biti neki drugi film na prvom mjestu ? Kad sam vidio da će se ovo snimati, a pogotovo tko će stajati iza kamere i koga će imati u glavnoj ulozi – raspametio sam se (po tko za koji put)… Da Vas ne držim u nepotrebnoj napetosti, mali nabrijani Koreanac Kim Jee-Woon je redatelj. Ako ne znate tko je taj madafaka, dopustite da Vas prosvijetlim! On nam je dao neke od najzajebanijih filmova posljednjih godina, auteur u pravom smislu te riječi… Naslove kao što su “A Bittersweet Life“, “The Good, The Bad and The Weird” i po meni njegov najbolji film za sada “I Saw The Devil“. A onda kad je rečeno da će Arnie raditi s njim svoj prvi film nakon predugačke stanke zbog uloge guvernera sreći nije bilo kraja ! Zašto ? Pa sami znate da su daleke 80-e i 90-e bile meka za akcijski film i da su tada akcijski glumci, pogotovo Arnold imali prilike raditi s nekima od najboljih redatelja kao što su James Cameron, John McTiernan, Paul Verhoeven itd. Uglavnom, najbolji Azijski redatelj i jedan od najvećih akcijskih junaka svih vremena su dakle spojeni da bi se snimio pravi pravcati comeback jednoga, tj.Američki debi drugoga, što je moglo poći po zlu ? Ništa, osim glupe Američke publike koju je baš bolila mauna za ostarjelog terminatora i Azijskog wunderkinda !!! Film je apsolutno potonuo u kinima, ali ništa zato, to je najmanje bitno jer film je isporučio obećano. Došao je do svoje publike… Kao što pretpostavljam znate, Azijati su opsjednuti Američkim kaubojima, obožavaju westerne, a Kim je dobio priliku režirati svoj moderni western sa svojim John Wayneom, Arnoldom Schwarzeneggerom uz kojega je sigurno odrastao gledajući ga u njegovim najboljim ostvarenjima kao što su “Terminator 2“, “Total Recall” itd… Priliku je iskoristio maximalno, uz definitivno neka ograničenja sa strane producenata, ali dao je filmu svoj autorski pečat što je najbitnije. Film je rated R , čitaj akcija kad krene – ne staje do samog kraja. Pucnjava, krvoproliće, carchaseovi, Arnold kao šerif, ma sve je na svome mjestu. Odaje se počast ovdje i originalnom Djangu, ali isto tako i Peckinpahu i njegovoj kultnoj divljoj hordi aka. “The Wild Bunch“. A ovo je i film koji ima i svoj final fight, hej ipak je to režirao Azijat ! Što se ostale ekipe tiče, valja spomenuti Jaimie Alexander, Forrest Whitakera i Johnnya Knoxwillea, koji po drugi puta (prvi put je bio u “Walking Tall“) se nalazi s desne strane akcijskom junaku i u toj ulozi razvaljuje. Opet, da napomenem, ako tražite originalan film, tražite dalje, ako želite zabavan film i film koji je kao rijetko koji naslov posljednjih godina ovako “rewatchable” našli ste ga i ne tražite dalje. Bez daljnjeg obezvrjeđivanja suvišnim riječima ovako prekrasnog filma, samo bih dodao da bi za čaroliju koju stvara bilo potrebno izdati ga na VHS-u i pogledati ga na old-school način, na videorekorderu uz koji su nastale generacije filmofila, ali vi samo stisnite play na bilo koji način i ne zamarajte se ničim drugim i znajte da ga ne morate premotat na početak prije nego ga vratite u videoklub. To je jedina čar današnjeg vremena i tehnike. Do tada “BE WELL” !!!

——————————————————————————

A sada, ako ste mislili da je kraj, far from it, sada je na redu DTV TOP 10, jer naravno filmovi B produkcije se ne zaboravljaju na našoj stranici. Čak dapače, smatram da su neki od njih puno bolji i u neku ruku slobodniji u prenošenju priče na doduše mali ekran, koji ipak autorima dopušta više slobode, lakše prenošenje njihove vizije na ekran, ali i srca i duše za unijeti u film, pa stoga navalimo dalje…

——————————————————————————

TOP 10 B (DTV/direct to video) – PRODUKCIJA

10. Battle of the Damned (2013)

Battle-of-the-Damned-366b0427

Ako trebam reći išta, osim DOLPH LUNDGREN, roboti i zombiji, boy, are you on the wrong website or what ? Ali opet, ako je tako dobar, zašto je tek na 10-om mjestu ? Pa zato, što nažalost ipak nije onoliko dobar koliko se dalo naslutiti iz pomalo misleading trailera. Ipak, bez obzira ne neke nedostatke, ovo je naslov vrijedan pažnje svakog Dolphovog fana ! Ima tu akcije, krvi, čak i solidna pričica, a naš junak tu i tamo ispali stvarno nekoliko hvalevrijednih one-linera… U svakom slučaju, poslužit će Vam za kraćenje vremena do nekih njegovih naslova koje tako zdušno očekujemo, kao npr. “Skin Trade“, “A Man Will Rise” , te naravno “The Expendables 3” u kojemu se nadamo da će imati još veću minutažu nego je imao u drugom dijelu. Zato, ne časit ni časa, brzo na neki alternativni izvor ili susjedni videoklub!! Da, vjerovali ili ne film je izašao i kod nas na DVD-u, pa eto, birajte…

9. The Package (2013)

The-Package-7f2ffc3c

I opet Dolph, ma nikud bez njega… I to ovaj puta kao negativac… U ulozi kakvoj znamo da mu jako dobro paše, jer ne znam jel znate, ali jedan priznati filmski časopis ga je svojevremeno proglasio za trećeg po redu najboljeg filmskog negativca svih vremena !  Ugl. na prvo mjestu je bio Anthony Hopkins kao Hannibal Lecter, na drugom Alan Rickman kao šerif iz Nottinghama, te na trećem Dolph Lundgren kao sgt. Andrew Scott u prvom “Universal Soldieru“. Okej, kad smo to pokrili, pa ko je onda pozitivac ? Steve Austin, iliti Stone Cold, a tu je opet također kao badguy, poznati filmski martial artist Darren Shahlavi kojeg možda pamtite iz naslova kao što su “Bloodmoon“, “Ip Man 2“, a mogli ste ga primijetiti i u “Mission Impossible 4″ gdje smo trebali popušiti foru da bi on popio batina od Jeremy Rennera, yeah right… Za režiju se pobrinuo iskusni maestro DTV akcije o kojem često imate prilike čitati na ovim stranicama Jesse V.Johnson (“Alien Agent“, “Charlie Valentine“), znači  nikakve shaky cam pizdarije, nego jedan pravi, mali B akcić kakve nekoć niste morali čekat pol stoljeća da bi došli u videoklub, a kakvih je danas sve manje i manje… Definitivna preporuka !!!

8. Curse of Chucky (2013)

Curse-of-Chucky-d158ecda

Uvijek mi je gušt kada neki od filmova koje samo osobno i najavio na ovim stranicama završi i na mojoj top ljestvici najboljih ! Najavu, možete provjeriti ovdje, ako ste je kojim slučajem fulali naravno, ako ne, samo ukratko ću Vam reći da je film – isporučio obećano. Bez obzira što nije imao kino prikazivanje, kao i dalje osobno mi najdraži nastavak, “Bride of Chucky” kojega je režirao HongKonški majstor akcije Ronny Yu, ovaj sequel također ima svojih čari. Npr. u gl. ulozi je Fiona Dourif, kćer Brada Dourifa koji glasovno daje život Chuckyu već desetljećima. Cijeli film je snimljen unutar jedne kuće, što ima svojih čari, pogotovo kad uzmete u obzir da redatelj i autor naslovnog antijunaka Don Mancini je majstor koji ograničenim interijerom vlada kao da mu je na raspolaganju dostupan cijeli svijet, a ne svega par kvadrata prostora… Ugl. atmosfera je wow, gluma da ne povjeruješ kako su se svi potrudili, režija već nahvaljena, a gore i killovi i sami lutak će na neki način strpljivijima otkriti svoje pravo lice pred kraj filma, i da ne prekidajte odjavnu do samog kraja, after creditsi ovog sequela će ostati zapamćeni jako, jako dugo…

7. Green Street 3 : Never Back Down (2013)

Green-Street-3-Never-Back-Down-7604b138

Još jedan film koji sam ja najavio, a koji stavljam na listu… Hmm, ne sad da se hvalim ili nešto, ali vjerujte mi, kod Dragonragea treba zaslužiti čast da najaviš film u kojemu glumi Scott Adkins ! Inače si glavni urednik dopušta umjetničku slobodu da najavljuje sve filmove sa starom gardom, a i novom koju vrijedi spomenuti… No ugl. Scott je kao što već znate maestro borilačkih vještina sa zavidnim glumačkim sposobnostima, koje nažalost ne dobiva često prilike pokazati, ali neka, ima puno dobrih glumaca, a ovakvi borci na filmu su rijetki… Ovdje je pak u pitanju treći nastavak priče o navijačima iz skupine Green Street Elite, a naš junak tumači glavnu ulogu ! HELL YESS ! Ovaj film mi je bio totalno iznenađenje, a najvjerojatnije ga ne bi ni pogledao da već znate tko nije glavni maderfaker. Što je tu tako dobro, mislite, kad je riječ o već trećem nastavku ? Pa da krenem, režija je savršeno precizna, soundtrack najbolji još od RefnovogDrive-a”, a redatelj James Nunn je na pametan način pristupio temi tako da je osigurao da i ljubitelji nogometa, ali i ljubitelji borilačkih vještina dođu na svoje, ta ipak je dobio gl.martial artista današnjeg vremena za film i na najbolji mogući način ga iskoristio u filmu !!! Film nažalost nije izašao kod nas na DVD-u i čisto sumnjam da uopće hoće, tako da pravac na omiljeni Vam alternativni način nabavke filmova ili neki od Watch On Demand servisa i uživajte…

6. Enemies Closer (2013)

Enemies-Closer-132e4ad2

Okej, ovo je film u kojem Van Damme nekom liku prereže vrat sa CD-om ! Ako već to nije sama po sebi dovoljna preporuka, dajte da nastavim. Ovaj film je režirao Peter Hyams s kojim je Naš JCVD radio na dva hit naslova svoje karijere, riječ je o “Sudden Death” i možda najboljem filmu ikada snimljenom koji ima za temu priču o putovanju kroz vrijeme, pogađate govorim o “Timecopu” !! Nakon više od desetljeća dva se iskusna lisca opet nalaze i stvaraju ovaj odlični akcijski film u kojemu naš muscles from brussels glumi gl.negativca ! Čekaj sad malo, negativca, jebote, ko su onda pozitivci ? Relativno poznati, zaboravljeni i podcijenjeni  Tom Everett Scott (koji naprosto briljira u Hanksovom redateljskom debiju “That Thing You Do“) i Orlando Jones (jedini crnac na filmu koji veliča ropstvo u ponajboljem animal attack filmu posljednjih godina “Primeval“) koji su više nego pristojno odradili svoje uloge u ovome naslovu ! Što se tiče akcijskih scena i borbe, za to se pobrinuo Borislav Iliev, koji je imao prilike učiti od nekih od najboljih koreografa danas, primjerice JJ Loco Perrya i Larnella Stovalla, dok je montažerski posao odradio redateljev sin John Hyams, čijeg “Universal Soldiera : Day Of Reckoning” ne možemo nahvaliti više negoli jesmo. Potonji je dostupan trenutno u videoklubovima diljem lijepe naše, a film sa 6-og mjesta ove ljestvice možete naći na svim boljim alternativnim izvorima ili kod nekog dede na Zagrebačkom hreliću za 20-ak kuna… Izbor je Vaš…

5. Odd Thomas (2013)

Riddick poster

A sada, Dame i Gospodo, jedan film za kojeg bih najradije nekog objesio za jaja što nije imao kino prikazivanje, nigdje… To je neoprostivo u krajnju ruku. Redatelj filma je Stephen Sommers, mudonja koji je vratio filmska čudovišta na velike ekrane, koji je režirao spektakle kakvi su “Deep Rising“, “The Mummy“, “The Mummy Returns” i “Van Helsing” !!! To je čovjek  o kojemu trebate znati nešto, pa dopustite mi rečenicu dvije da prepričam tu triviju, njegovim riječima naravno, ” poslije drugog dijela mumije predložili su mi da radim neki jednostavniji film, nešto tipa drame, dečko i cura, vole se, sjede na plaži i uživaju, neka životna priča, a ja sam rekao da, zašto ne ? No onda sam odmah rekao, ali ne bi li bilo zanimljivije da to dvoje mladih pojede vukodlak, a bilo bi fora onda imati i nekakvog vampira, a onda sam im rekao kad bi imao i vukodlaka i vampira, trebalo bi mi i Frankensteinovo čudovište… Onda sam se pribrao na trenutak, to je van kontrole, a onda mi je sinulo, onda moram imati Van Helsinga u filmu, jedno ime kojeg se svi oni boje i tako je nastala ideja za film čiji making of sada gledate”, a sada eto kada znate kakav je to čovjek (totalni geek više nego sposoban za najzahtjevnije režijske poslove) dobio da ekranizira priču o poznatom liku iz pera Deana Koontza. Vratimo se junaku iz naslova. Odd je čudan momak, vidovit i što sve ne, koji zapadne u gadne pizdarije. Glumi ga Anton Yelchin koji je odličan u naslovnoj ulozi, a djevojku mu glumi predivna Addison Timlin (sise pokazala u pretposljednjoj sezoni “Californication-a“, da ne kažete da Vam nikad ne otkrijemo i neke takve detalje hehe), dok se u ulozi šefa policije pojavljuje green goblin osobno, Willem Dafoe ! Kakav je film, predivan, ne zamara vas ni na trenutak, ne gubi pol sata vremena na likovu origins priču nego se bavi pričom koja je zanimljiva od početka do kraja, film koji se uspijeva ponašati kao TV-serija, to jest pravi se da svi već ohoho znamo likove i u tome uspijeva, premda na momente izgleda kao film TV-produkcije ne dajte se zavarati, vjerujte geeku iza kamere, on zna šta radi i zaputite se na putovanje u svijet mašte koji kao da nema granicu, osim onu budžetnu… Film je dostupan na alternativnim izvorima, pa navalite !!!

5. Fright Night 2 – New Blood (2013)

Fright-Night-2-98398613

Vampiri, ta besmrtna bića noći na očaravaju otkad je filma kao takvog, rimejkovi istih baš i ne. Ovaj film je čudna biljka jer u neku ruku je rimejk rimejka sa Colin Farrellom, koji je bio katastrofalan, a ovaj nastavak još k tomu nema ni Colina, a niti je kino film kakav je prethodni rimejk bio. Nema veze, taj s Farrellom je govno i ne bi ga preporučio nikome, ali ovaj pseudosequel-remake je uz cijelu zbrku objašnjenja što je zapravo, je film s kojim je Eduardo Rodriguez pokazao da je mnogo talentiran redatelj na kojeg svakako treba pripaziti !! Ovaj put your friendly neighbor vampire, je zapravo sexy vampirica koju tumači predivna, nenormalno zavodljiva Jaime Murray koju ste sigurno primijetili u hit serijama, poput “Spartacus : Gods of the Arena“, “Hustle” ili “Deafiance” čije se bujno poprsje prijeti osloboditi svakim njenim udahom. Kako da još preporučim ovaj film? Hmm, pa ovako, režijom podsjeća na stare europske vampirske filmove Jessa Franca, vizualnim stilom podsjeća na Španjolsku školu režije dok fotografija podsjeća na stare kultne gialoo horore. Naša Vampirica opet nije neka obična krvopija nego poznata grofica Erszbeth Bathory, ako niste upoznati s njenom pričom u grubim crtama film će Vas uputiti u istu !! Film je sniman na autentičnim lokacijama u Rumuniji, u divnim starim dvorcima i poznatim gradovima. Što se tiče redatelja, njegov rad na “El Gringu” sa toliko spominjanim Scott Adkinsom također nije prošao ispod radara i zaista se zavidno snašao režirajući ovaj naslov, ako uzmemo u obzir da ovaj jeftini direct to video film izgleda vizualno bolje ne samo od svog kino prethodnika, nego i od brojnih drugih Vampirskih filmova koje ste imali prilike gledati u kinima posljednjih godina (pogađate, ciljam na “Twilight” wannabe sagu lol) !!! Ugl. ne brinite, u ovom filmu vampiri ne sjaje na suncu, imate lezbo scena, sisa i krvi, tako da naval’narode !!!

4. Vehicle 19 (2013)

Vehicle-19-008d8d12

O Paul Walkeru smo već sve rekli na ovim stranicama, tako i u uvodu ove moje liste, a što se tiče ovog filma, što morate znati ? Morate znati da je vješto režiran film sa također ograničenim interijerom, to jest, najveći dio radnje se odvija unutar jednog auta iz kojeg Walker ne smije van. Priča pomalo podsjeća na “Buried” sa Ryan Reynoldsom, ali je opet na neki način ostavio jako snažan utisak, što zbog uvjerljive glume, ne samo glavnog junaka, nego i svih ostalih koji nastupaju u filmu !! Sve je snimano u Južnoj Africi, tako da znate da su lokacije autentične, da ne bi mislili da nam opet pokušavaju Bugarsku prodat pod ne znam ni ja šta. Redatelj Mukunda Michael Dewil Vam doslovno ne da da dišete od napetosti za svih 80-ak minuta trajanja filma u kojima ćete sigurno uživati, ako ste ljubitelj adrenalina koji Vam film može pokloniti. Vjerujte ovaj doslovno ostvaruje izjavu jednog poznatog filmaša, tojest Martina Scorsesea, a ta je : “gledanje filma nije pasivan čin, nego aktivno proživljavanje !”, stoga znate što Vam je činiti ! Kad pogledate film, slobodno javite dojmove, ne samo za ovaj nego za sve sa ove liste, a sada idemo dalje…

3. 12 Rounds 2 : Reloaded (2013)

DVD Wrap with UPC Position

And yet again, an action film, who colud’ve thought you might ask ? Šta da Vam kažem, ljubitelj sam prave akcije, mrzim sva sranja sa shaky camom iz dna duše, CGI i sve trikove koji pokušavaju prikriti (ne)sposobnosti sadašnjih glumaca iz akcijskih filmova, mrzim kada znam u kojoj je sceni kaskader, a u kojoj glumac,mrzim ta jebena izvlačenja, kada maskiraju tehnikom vlastite nedostatke… Redatelj Roel Reine Vam to neće raditi, prema Vama će se ponašati s najvećim poštovanjem, jer on je pravi autor, moj trenutno drugi po redu najdraži redatelj DTV filmova, čovjek koji je u “making of-u” jednog svog filma odgovorio na  upućeno mu pitanje : kako to da sami i snimate svoje filmove ? – “ja sam redatelj, na meni je da snimam svoj film, da ostavim nekome drugom to da radi, ne dolazi u obzir, to bi bilo kao da Rembrandt nekome prepusti svoj kist i kaže mu kako da slika.” Tom izjavom, Roel me imao, osvojio, kupio kako god hoćete… Baš kao još jedan redatelj, onaj koji mi je trenutno na prvom mjestu ne samo kao naj DTV, nego i naj redatelj ikada maltene, ali o njemu kad dođemo na prvo mjesto ove ljestvice. Roel je odlučio uzeti za glavnu ulogu fizički sposobnog čovjeka, kečera Randya Ortona. Recite što želite ali svaki kečer kojeg sam vidio na filmu je deset puta bolji od bilo kojeg domaćeg glumca iz sapunica. Ugl. kao što naslov sugerira, ovaj film je nastavak posljednjeg kino-hita Renny Harlina, originalnog “12 Rounds”. Svjestan mikro budžeta, Roel je ovaj put snimio jedan storydriven akcijski film o osveti nedužnog čovjeka koji je istog pretvorio u psihotičnog manijaka nad  medicinskim tehničarem kojeg igra spomenuti kečer i njegovom djevojkom koja je samo jedna od osoba koje drži otetima. Jedan film, također DTV koji je izašao ove godine ima gotovo istu priču, ali je daleko slabiji i katastrofalno je režiran, riječ je o naslovu “Getaway” koji zaobiđite pod svaku cijenu bez obzira na to što u njemu glume određena jača imena… Ovaj pak film je naravno dostupan na alt.izvorima, pa eto… Definitivna preporuka !!!!

2. Dead in Tombstone (2013)

Dead-in-Tombstone-df5e764a

Konačno, mrvica promjene, ovo nije samo akcijski film, ovo je narode akcijski western horor ! I to dobar ! Koliko dobar ? Bolji od Machete 2, to sigurno, Rodriguez je postao lijenčina, on više ne snima svoje filmove, za razliku od Roela koji je još uvijek maderfaker koji stoji iza kamere… No, back on subject, ovaj film je jako dugo bio u post-produkciji, no opravdao je više od godinu i pol dana strpljivog iščekivanja. Okupila se ovdje i zanimljiva glumačka ekipa, Danny Trejo kao glavni antijunak, Mickey Rourke kao sam nečastivi, Dina Meyer, te Anthony Michael Hall kao gl.negativac. O režiji da ne dužim samo ću reći da je Roel snimio neke od najambicioznijih kadrova shootouta još od samog John Wooa, s kaubojske strane ima tu hommagea svemu i svačemu. Ali kamera je toliko dobra, to su takvi detalji, takvi krupnjaci, ma ono, paf jebote… Nenadjebivo, ma najbolje od western žanra u DTV produkciji ikada !!! Priča, najlakše da Vam objasnim bi bilo “The Crow” na divljem zapadu. Zvuči dobro ? Vjerujte izgleda još bolje ! Svi likovi su badass, svi su karakterno razrađeni, ma ne znam, žao mi je što Roelove naslove nemamo prilike gledati na velikom ekranu… Svaki film koji je napravio, a većinom je riječ o DTV nastavcima uspješnih kino hitova (“Death Race“, “The Marine” itd.) je bez obzira na daleko manji budžet postigao da film izgleda dostojno svog kino-prethodnika ! Ovaj film nema kino prethodnik, ali bila bi prokleta šteta ne iskoristiti ovakvu priču, za još koji nastavak !!! Film je izašao i dostupan je na alt.izvorima…

1. Ninja : Shadow of a Tear (2013)

Ninja-Shadow-of-a-Tear-26865f58

I sada, bez obzira na DTV, dolazimo do aktualnog, NAJBOLJEG FILMA iz prošlogodišnje 2013. Bez obzira na sva hvaljenja i pozivanja na brojne autore u prethodnim textovima, redatelj ovog filma, je trenutno moj nr.1. redatelj na svijetu ! Riječ je o Izraelcu s najboljim okom za snimanje borilačkih scena i nema nikakvog Hong Konškog majstora danas koji mu je iole blizu. Njegovo ime je ISAAC FLORENTINE, redatelj koji je svijetu predstavio u najboljem mogućem svjetlu SCOTTA ADKINSA, a uz to nam i poklonio najživopisnijeg lika s najprepoznatljivijem filmskim prezimenom danas, riječ je pogađate o Boyki. Taj ruski šampion borilačkih vještina s vremenom je osvojio publiku u nastavku Walter HillovogUndisputed“, tj.IsaacovomUndisputed 2- Last Man Standing“, no da li bi taj sequel ikada dosegao popularnost kakvu je, bez tako talentiranih ljudi iza i ispred kamere ? Vjerojatno, ne zapravo sigurno ne ! Naime Florentine je u svojoj karijeri potpisao preko desetak filmova, i to svi redom borilački, i svi redom jako jako dobri, pa evo navedimo samo neke od njih : “Savate” (borilački wetern s Oliverom Grunnerom kojeg je redatelj sam i koreografirao), “Cold Harvest“(SF Western s Gary Danielsom u gl.ulozi), “High Voltage“(s ni manje ni više nego Shannon Lee, kćerkom Bruce Leeja u gl.ženskoj ulozi), “Bridge of Dragons” (s jednim i jedinim Dolph Lundgrenom), a to su samo neki od brojnih koji su itekako vrijedni Vaše pažnje ako ste ljubitelj borilačkih B filmova i ako vam je dopizdilo vrlo često letenje po bambusu u hitoidnim Hong_konškim filmovima posljednjih godina. E sada, pitate se, kako to da taj lik to tako dobro radi ? Bez brige, ne trabunjam bez veze. Ugl. to znanje dolazi iz više razloga, tj. okolnosti. Najkraće rečeno Isaac je odmalena volio spaghetti westerne (doći ćemo do poveznice zašto je to bitno, vrlo ubrzo 🙂 ), a u vrlo ranoj dobi se zainteresirao za borilačke vještine da bi ga u adolescentnim godinama potpuno osvojio Bruce Lee. Spojivši ugodno s korisnim, prvi posao mu je bio taj instruktora borilačkih vještina Izraelskoj vojsci ! Nedugo nakon toga upisuje studij filmske režije, a nakon uspješnog završetka istoga odlazi  van zemlje gdje počinje raditi na nekima od spinoffa uspješne serije “Power Rangers“, gdje svoje znanje borca, koreografa i redatelja sprovodi u jedno. Kao što sam uvijek navodi, ta serija mu je puno pomogla u jer je imao vremena i mogućnosti igrati se, otkrivati neke nove stvari i najvažnije učiti raditi ono što voli u žanru koji obožava. Nekoliko godina je radio na tome, a tada mu HBO kuca na vrata i nudi režiju njegovog prvog borilačkog filma “Desert Kickboxer” u kojemu se već daju naslutiti neki njegovi sada dovedeni do savršenstva režijski zahvati ! Nakon tog filma sklapa prijateljstvo koje dan danas traje sa scenaristom, producentom i redateljem Boaz Davidsonom, jednim od čelnih ljudi kompanija Millenium Films/Nu Image Films pod čijim okriljem je i sada ! Sada kada sam naveo neke od najbitnijih aspekata njegova stvaralaštva, te na početku naveo neke od najuspješnijih radova vratimo se na njegovu ljubav prema filmu. Po vlastitom priznanju nikad nije volio Američke klasične westerne jer su bili previše čisti, ponekad se previše oslanjali na romantiku itd. Njegovi uzori su stoga bili talijanski autori koje uvijek navodi u intervjuima koje daje, 3 Velika Sergija, naravno to su Sergio Leone (kojem iskazuje hommage u svakom svom filmu na neki način), Sergio Corbucci i Sergio Sollima ! Sve redom autori koji nisu prekidali rez nakon što bi pozitivac upucao negativca, autori koji nisu bježali od krvi, autori koji su uvijek pokazali rezultat uzroka, posljedicu ! To su autori koji su ga filmski odgojili, ali čekajte malo, nije to još sve. Najbolji film, sa najboljim prikazom borbe smatra naravno “Fist Of Fury” (pogotovo segment u kojem Chen Zhen dolazi u Japansku školu borilačkih vještina u kojoj isprebija njihove učenike) sa Bruce Leejem, kojemu također poklanja divan hommage u prvom filmu “Ninja” sa naravno opet Adkinsom u gl. ulozi !!! Kako su se njih dvojica spojili već je dobro poznata priča, Scott je poslao mu svoj showreel na videokazeti, a ovaj ga netom nazvao i dodijelio mu ulogu u filmu koji je tada snimao, “Special Forces“, a što je uslijedilo od tada već je povijest. Dok Boyku još uvijek čekamo u četvrtom nastavku franšize ili možda spinoffu, ovaj dvojac koji je već skupa snimio 6 filmova, ove godine nam je poklonio film iz naslova, a koji se već sada naziva najboljim DTV filmom svih vremena ! Žalosno je pak što se producenti ne usuđuju odvažiti releasati film ovog dvojca u kina, no to je priča za neku drugu temu. “Ninja 2“, o kojemu je ovdje riječ, ako već niste zaboravili od mog silnog zaobilaznog trabunjanja je ono što se može nazvati jedino potpunom pobjedom stila nad pričom ! Pričica je klišej što obojica (Scott i Isacc) priznaju, ali isto tako priča koja ima glavu i rep, a ako niste pratili produkciju i obavijesti, clipove i trailere, mogao bi Vas i iznenaditi jedan twist na kraju.  Film je snimljen na Tajlandu, konačno ne u Bugarskoj reći će poznavatelji njihova rada, koji su zaista dobro iskoristili u korist priče. Za koreografiju se ovaj put pobrinuo Tim Man (“Ong Bak 2“), koji očekivano nastavlja niz odličnih koreografa koje Isaac tako pažljivo bira, a kojima je nakon rada s njim karijera značajno dobila na kvaliteti. Svakako treba spomenuti Larnella Stovalla, kojemu je nakon rada na “Undisputed 3” karijera dobila krila te mu omogućila i rad na nastavku “The Raid: Redemption“, tj. “The Raid 2 : Berandal” koji se već sada naziva najboljim akcijskim nastavkom još od “Terminator 2 : Judgment Day”, dok su J.J. Loco Perry (“Enter the Eagles“, “Get the Gringo“, “Avatar“) i Akihiro Noguchi (potpisnik genijalnog “Drive-a” s M. Dacascosom između ostalog) kojima su se također otvorila vrata puno većih produkcija. Što se Scotta tiče, on je također imao prilike pokazati što zna u “The Expendables 2“, a uočila ga je i Kathryn Bigelow koja mu je dodijelila manju ulogu u svom Oscarom nagrađenom “Zero Dark Thirty“. U filmu koji još uvijek nisam spreman prestati hvalit igra i Kane Kosugi (“DOA: Dead Or Alive” u kojem je imao prilike raditi uz ponajboljeg Hongkonškog redatelja Corya Yuena), sin Shoa Kosugija, najpoznatijeg filmskog Ninje iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Ne morate se brinuti, Kane je i više nego dostojan nasljednik svog oca, a i vrlo dobar martial artist koji je zbog uloge ovdje dobio priliku da odigra glavnog junaka u nastavku “Tekkena“, kojega će režirati redatelj “Ong-BakaPrachya Pinkaew. Ako Vam sve navedeno još nije dosta, dopustite mi da odem još dalje i kažem da je po meni ovaj film najbolje ostvarena suradnja između redatelja i glavnog glumca još od “The Good, The Bad, And The UglySergia Leonea i Clint Eastwooda ! Zato, prvom prilikom ako smatrate da bi Vam ovaj film mogao biti po mjeri , bilo bi lijepo od Vas da ga kupite, jer kako je riječ o DTV naslovu, imat ćemo prilike vidjeti Boyku opet na malima ekranima, ali samo ako Ninja zaradi dovoljno ! Naravno dostupan je na Amazonu, a od danas bi trebao biti i u videoklubovima diljem Hrvatske, a vjerujem da će ga se moći nabaviti u skorije vrijeme u K-Videoteci, kao i prethodni nastavak !!! Uživajte i OBAVEZNO javite dojmove…

——————————————————————————

Okej, sada smo riješili najbolje USA naslove iz 2013. pa posvetimo se Europskima i Azijskima !!!

——————————————————————————

TOP 5 – Europa i Azija

5. MAN OF TAI CHI (2013)

Man-of-Tai-Chi-d17f94f6

Keanu Reeves je nakon “Matrix” trilogije poprilično nestao s radara, ponajviše zahvaljujući nespretnim izborima uloga u filmovima kao što su bili inače skroz solidni “Constantine” i “Street Kings“. Ipak nakon nekog vremena izbivanja, vratio se u velikom stilu, ne samo kao glumac, nego i kao redatelj, redatelj borilačkog filma na kojemu je posao fight koreografije odradio Yuen Woo-Ping s kojim se sprijateljio na snimanju spomenute trilogije… Film je moram priznati ispao i više nego solidan, Keanu je ledeno hladan kao negativac, a i dalje je u formi što se itekako vidi u jako dobro režiranom final fightu, svakako preporučujem !

4. THE GRANDMASTER (2013)

The-Grandmasters-4b5f851d

Wong Kar Wai je ime koje inače cijene ljubitelji art filmova, pa se možda pitate kako to da je završio neki njegov film na ovoj listi ? Pa eto, premda ni do koljena Wilson Yipovim verzijama priče o Ip Manu, “Yip Man” i “Yip Man 2” ipak je snimio sasvim gledljiv film za ljubitelje borilačkih filmova, ali naposljetku to je ipak drama sa dosta dobrim Tony Leungom u naslovnoj ulozi.

3. DRUG WAR (2013)

Du-zhan-21d62ac8

O Yeah bitches,  Johnnie To – did it again !!! Makar da budem iskren, više sam se veselio njegovom “Blind Detectiveu” ove godine, ali eto što je tu je, detektiv nije ispao baš nešto. Kao što svi znamo, Johnnie kao da uvijek radi filmove u paru, jedan da bude remek-djelo genija, a drugi bude so-so… No da se vratimo mi ovome, ovaj film ima akcije za deset filmova, tu je puškaranje, atmosfera, dovoljno coola da posrami i John Wooa, a sve to spakirano u nekakav pseudo-noir ,retro, a opet moderan pristup. Nitko takve stvari ne radi kao ovaj redatelj, pa pristupite mu s povjerenjem, jer ovakvi krimi-akcići se ne snimaju svaki dan, a kamoli ovako dobri !!!

2. BLUE IS THE WARMEST COLOR (2013)

Blue_IWC_1-Sht_final_r2.indd

Kao što se da naslutiti iz textova, ne volim baš drame, ali hej ako je film dobar onda je dobar, samo mi treba duže vremena da se ohrabrim sjesti i pogledati film koji spada u taj žanr. Ovaj film je jedan od onih koje morate pogledati, ne zbog silnih nagrada koje je dobio, ne zato što svi pričaju o njemu, čak ni ne zbog hrpe lezbijskih scena između glavnih dviju glumica. Okej, nije da erotika ne pomaže, uvijek je lijepo vidjeti kak se dvije cure maze i ne sumnjam da će gl.dio muške publike pogledati film upravo zbog toga, ali i ostati na kraju zatečen onime što je vidio jer film kada završi Vi nećete imati taj osjećaj ! Zašto ? Zato što dok traje, nemate osjećaj da gledate film, nego realno prenesen život na velikome platnu, ili kompjuterskome monitoru… Znamo često reći kako film ima ili nema dušu, e ovaj ne da ima dušu nego doslovce kao da je otkinuti komad nečijeg života ! Sve pohvale idu hrabrim glumicama, a još hrabrijem redatelju koji se odvažio na ovako nešto, jer da je to radio netko tko nema baš talenta, neki holivudski rutiner, ovo bi plesalo na jako tankoj granici sa eksploatacijskim filmom,ali to ne radi. Vjerujte mi jer kada ja napišem ovoliko texta o drami, to znači da ju vrijedi pogledati. Kechiche, Seydoux i Exarchopoulos – sjedite, 5 !

1. Las Brujas De Zugarramurdi aka. Witching And Bitching (2013)

Las-brujas-de-Zugarramurdi-c942cd52

Prvo mjesto jednostavno nije mogao odnijeti nitko drugi, doli Alex de La Iglesia !!! Mislim onak, ajd kome drugome može pasti napamet da snimi film o pljačkašima banke koji redom maskirani u : razapetog Isusa na križu i plastičnog vojnika, nakon pljačke nemaju izbora nego zbrisati iz grada naravno, ali da će se naći na meti određene obitelji ženskih vještica, e to može pasti napamet samo spomenutome redatelju ! Treba istaknuti i da genijalni lik koji glumi Isusa i vlastitog sina od nekih 8-9 godina povede u pljačku,ali ne brinite za psihu maloga, njemu je sve to ko GTA- San Andreas… U gl. ulozi vještice, nalazi se autorova djevojka, megasexipilna Carolina Bang koja je također imala glavnu žensku ulogu u prethodnome Alexovom naslovu “The Last Circus” koji definitivno morate pogledati ! Naravno da mind behind the camera nije propustio priliku dati manju ulogu svome kućnome glumcu Santiagu Seguri, poznatijem kao “Torrente” kojega je spomenuti također tumačio u već 4 filma, od kojeg ne znaš koji bolji. Inače riječ je kao što sam rekao o pljačkašima koji se nađu na putu vješticama, a koji su dio starog proročanstva koje iz podzemlja može dovesti njihovo pagansko božanstvo… Gluma je vrh vrhova, makar film svakako krade naslovni dvojac, inače glumci Mario Casas i Hugo Silva i prelijepa vještica, koja je po meni neviđen glumački potencijal i mislim da ćemo za nju još svakako čuti !! film odiše atmosferom starih europskih horora, bolestan je, krvav je i jako je zabavan i kada završi poželjeti ćete ga gledati opet, a i pogledajte ga jer iznimno je rewatchable, ponajviše zbog Caroline 🙂 !!! Ipak nije ona jedini razlog, to je jedan od onih filmova u kojemu ćete na svako gledanje otkriti nešto novo, neki mig nekome drugom filmu iz kojeg vuče inspiraciju, a toliko je pun detalja da neće izblijediti iz ničijeg pamćenja dugo, dugo nakon prvog gledanja, makar ono ostalo i jedino !!!

——————————————————————————

Da ne kažete da ću Vam prešutiti najlošije filmove, iliti najveća razočarenja godine, budite bez brige, neću. Treba znati, na šta ne trošiti ionako dragocjeno vrijeme !!!

——————————————————————————

TOP 5 NAJVEĆIH RAZOČARENJA GODINE – uključujući A i B produkciju !

5. RIDDICK (2013)

Riddick-e9c95f1f

Volim SF, baš volim taj žanr i mrzim kad me razočara. Volio sam “Pitch Black“, drag mi je i “Chronicles of Riddick“, ali posljednji nastavak me skroz razočarao. Da budem kratak, to je film u kojemu se najveći antijunak maltene u zadnje vrijeme prvih 45 minuta igra sa nekakvim svemirskim psetom, doslovno, a boy and his puppy… Katastrofa. CGI je full loš na momente, pozadine su grozne, ma ne znam, očekivao sam daleko više od Davida Twohya, a dobio loš reboot, reemake, Vaš izbor prvog nastavka. Ako baš morate pogledati film, šta da Vam kažem, i ja sam jednostavno morao bez obzira na masu loših kritika. Jedino vrijedno spomena je gola sisa Katee Sackhoff… Conan budućnosti je dobio jako loš zaključak trilogije !!! 😦

4. WHITE HOUSE DOWN (2013)

White-House-Down-83ee939b

Ne da sam očekivao puno od konačnog povratka akciji starog lisca Rolanda Emmericha, ali sam svakako očekivao više nego sam dobio. Ponajviše me odbijala činjenica da Channing Tatum glumi gl.junaka, još k’tome akcijskog. Nije da inače imam nešto protiv njega, dapače, mislim da ima potencijala za biti sasvim ok glumac u akcićima, nabildan je, ima smisla za humor, karizmatičan nastup mu se još i stigne razviti, a Jamie Foxx mi je također više nego dobar glumac no od James Woodsa se svakako moglo izvući više, a i trebalo, no on je ovdje pokupio payheck (vjerojatno zato jer je shvatio da je čak i scenarista bolila kita za priču kad su zatražili da napiše još jedan “Die Hard” rip-off u nizu) ,očito kao i Emmerich koji je skroz pretenciozno režirao ovaj film, valjda na autopilotu kao da treba snimati neki low-budget film u Hallmark produkciji. Moglo je to puno bolje moj Rolande

3. MACHETE KILLS (2013)

Machete-Kills-b3640c72

Da razjasnim, volim film zbog ljudi kao što je Robert Rodriguez, meni je i dalje jedan od najdražih redatelja, ali jebemu mater, još jedan grindhouse wannabe koji jednostavno nije ono što se od njega traži. Ima krvi, ali nema sisa, nebitno. Idemo dalje. Reciklira sve ono što pali u njegovim najboljim filmovima, a meni osobno i među najboljim filmovima općenito kao što su “Desperado“, “From Dusk Till Dawn“, “Once Upon A Time In Mexico“, “Roadracers“, “Sin City“, tako npr. imamo opet scenu za šankom kojom se imitira priča o legendarnom el mariachiju, Michelle Rodriguez ostaje bez drugog oka a’la Johnny Depp u navedenom zaključku mariachi trilogije !!! Jednostavno sam se razočarao, sorry, zabrijao si frende previše na trash taj i to nije ono što ti želiš da bude bez obzira na trud ! “Planet Terror” je bio fenomenalan, ali uz to i zadnji film kojeg je on sam i snimio, a to se osjeti. Ne želim Machete 3, hoću da opet napravi nešto inovativno, a ne samo zabavno. Nemojte krivo shvatiti, nije Machete Kills najlošiji film ikada (čak dapače, zabavniji je mrvicu od prvog dijela), ali od autora koji ga je potpisao se očekuje ma milijunostruko više. Daj nam nešto opet što od tebe očekujemo, kani se snimanja 50-tih “Spy Kidsa”, otepi Danny Treja (shvaćam ja da su ste dalji rođaci, al opet, jbga), ima on za kruh i bez Machetea… Što se tiče glumaca, svi su redom raspoloženi, od Charlie Sheena, preko Demian Bichira koji krade cijeli film (pogotovo izjavom da je Machete “lud ko’cigani kad se jebu“), do Mel Gibsona koji se ovdje priprema za ulogu gl.negativca u “The Expendables 3” !! Po pitanju glume, jedino bih ustvari prigovorio na nedovoljno iskorištenu Amber Heard. Od angažmana tako talentirane glumice očekivalo se da će joj biti i veća minutaža,ali i uloga, ali ne, ima je 10 minuta u filmu, ako i toliko…. Ugl. Rodriguez, volim te još, ali nije to -TO ! Ostaje za vidjeti “Sin City 2” koji dolazi ove godine konačno, i have high hopes, don’t let me down this time…

2. A GOOD DAY TO DIE HARD (2013)

A-Good-Day-to-Die-Hard-54f7ef02

Fuck it, koliko god volim žanr, Bruce Willisa, a pogotovo njegovo portretiranje vječito grintavog detetktiva Johna McClanea koji se uvijek nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme, ovaj film , ovaj nastavak po meni ne da je fulao gol, nego cijeli fudbal… Ima tu lijepe akcije, ni fotografija nije loša, čak ni Jai Courtney koji mu glumi sina nije bio loš ni iritantan kao što smo se mi fanovi bojali. Ipak, na kraju krajeva, fali mu ono nešto što je ostale filmove u žanru učinilo velikima ! Šta je to, ne znam ni sam točno, ali jednostavno nema tu onog dajhardovskog spektakla na kakav smo navikli. Kvragu, više je tog štiha bilo u “Olympus Has Fallen“. Ipak, možda je u pitanju negativac, jel kaže se film je dobar onoliko koliko njegov main villain. U jedinici to je bio fantastični Alan Rickman, u dvojci je bilo hrpa negativaca u neku ruku, od Williama Sadlera do Franca Nera, a nismo baš voljeli niti Dennisa Franza kao iritantnog policajca koji se pravi da je popio svu pamet svijeta… U trojci nas je oborila s nogu profinjena zloća Jeremy Ironsa, dok je u četvorci strah i trepet nad Amerikom sasvim zadovoljavajuće sprovodio Raylan Givemns, Pardon Timothy Olyphant, tj. Thomas Gabriel. Sad evo, neću ići na imdb, da ne bude da lažem, al eto ljudi da me ubijete ja se ne mogu sjetiti tko je bio gl.badguy u 5ici… Možda je to najveći problem filma bio, a možda je najlakše pomiriti se s činjenicom da je John Moore (inače, najpoznatiji kao idiot koji se usudio rimejkat Richad DonnerovThe Omen“) što se kaže usrao i šefa i stanicu. Ipak, jednog dana kada postane dio tv inventara kao što je sada recimo Rush Hour trilogija čiji svaki nastavak barem jednom mjesečno bude na nekoj od naših televizija, naravno da ću radije pogledati ovaj zlosretni sequel nego neki davež tipa “CSI – Babina greda” ili u kojem se već gradu/selu odvijaju radnje tekućih spin-offova nažalost najpopularnije serije na ovim prostorima.

1. MAN OF STEEL (2013)

246080id1g_MOS_FinalRated_27x40_1Sheet.indd

A sada još jedan reboot. Premda se od ove inkarnacije priče o čovjeku od čelika očekivalo puno, dobilo se malo, barem po meni. Superherojski podžanr akcijskog filma obožavam, ali ovaj jednostavno fula na svim poljima. Da pojasnim, originalnu kvadrilogiju sam gledao svaki nastavak barem 30 puta kao klinac, uključujući i kobnu četvorku Sidney J. Furieja. Burtonove i Schumaherove Batmane također. Guštao sam ko prase u blatu u svim X-Men filmovima (doduše, “Wolverine” spinoff filmovi me nisu baš oduševili), o “Bladeu” da ne pričam. Čak i filmovi sumnjivijih kvaliteta su me uvijek privlačili, ako je gl.junak superjunak, tako i “The Flash“, “Spawn“, a neke koji su procjenjeni ko totalna smeća su mi čisti kult, kao npr “Masters of The Universe” ili “Flash Gordon“. Zašto mi onda ovo ne pali ? Ne znam ni sam da ima drugog razloga osim pretjerivanja sa CGI-em. Henry Cavill je apsolutno nekarizmatičan, ali ako je za sve akcijske scene u starim filmovima Christoper Reeve bio sposoban visiti na žicama i po 15 sati dnevno, onda su mogli snimiti barem koju pristojnu scenu žive fizičke akcije. Okej, djelomično jesu s onom scenom “tko si ti da se prijetiš mojoj majci ?” gdje je svojim susjedima ljubazno pokosio cijela polja kukuruza mlateći generala Zoda, no to je samo trebao biti početak prave akcije, ali ne, ostalo je na tome. U fajnal  fajtu se tuku dva CGI lika u kojima stvaraju post-apokaliptičnu pustopoljinu na ulicama Metropolisa, valjda s jedinim mogućim razlogom da George Miller ima gdje snimati novog Mad Maxa. Makar film ima dobrih trenutaka, to su ponajviše oni dramski. Što se tiče glume, Kevin Costner je svoju minutažu iskoristio najbolje od svih. Po pitanju toliko spominjanih epskih momenata filma, ja ih nisam vidio. Zmajevi s Kryptona su mi bili too much, kao i bezvezno posezanje za kostimografijom iz stripova iz 50-ih godina Kryptonskog vijeća. Najjače su mi pak one fore Supermanovog polijetanja, on zažmiri, sklopi oči u slow-motionu, zatvori šaku, i odleti u pravcu kamere, pff, neš’ti epske scene… Ugl. Reeve i dalje ostaje najbolji Superman, Brandon Routh je bio skroz dobar u pretposljednjem filmu “Superman Returns” u režiji Bryana Singera koji je imao mozga da zadrži toliko prepoznatljivi main theme originalne franšize. Čak bih Vam ako niste gledali radije preporučio da pogledate prvih 5 sezona serije “Smallville” s Tom Wellingom kao mladim Clark Kentom. Ma, čak bi prije preporučio onu sapunicu “Lois & CLark” s Dean Cainom i Teri Hatcher, ali odluka je na Vama. U slučaju da se odlučite pogledati, znajte da će Vam se film ili svidjeti ono ajme, ili u potpunosti neće. Sredine nema… I da prvih sata vremena gledat ćete Mallickovu dramu, a preostalih sat i nešto video-igricu u režiji nekog hollywoodskog rutinera (a barem ja smatram da je Zack Snyder puno više od toga, no eto ostaje mu prilika za popravak u sequelu “Batman Vs. Superman“). ali što je tu je…

——————————————————————————

I na kraju ću samo poredati najbolje glavne negativce (jer, pozitivci ustvari nikad nisu toliko zanimljivi 🙂 ) u prošloj godini, što iz A, što iz B produkcijskih filmova koje smo imali prilike gledati !!

——————————————————————————

TOP 6 NAJBOLJIH VILLAINA 2013.

6. Demian Bichir kao Mendez – “Machete Kills

5. William Fichtner kao Butch Cavendish – “The Lone Ranger

4. Carolina Bang kao Eva – “Las Brujas De Zugarramurdi

3. Sharlto Copley kao Kruger – “Elysium

2. Jean-Claude Van Damme kao XANDER – “Enemies Closer

1. Jason Momoa kao JEBENI VIKING KEEGAN – “Bullet To The Head

——————————————————————————

Što još da Vam kažem narode, nadam se da ćete naći nešto pametno ovdje za pogledati što Vam je prošlo ispod radara, a ako i ne premda smo već i preko mjesec dana u novoj godini očekujte još nekoliko pomalo zakašnjelih Top ljestvica mojih kolega Asha, Deckarda i gl. urednika Dragonragea, Vaših vodiča kroz filmove s ruba. Do nagodinu…

Oglasi

3 replies »

  1. sve je dobro osim liste razocaranja…ridik mi je skroz odlican a mačete kils sam pogledao dvaput!…Teško je uopce ovakve liste i raditi jer se ukusi jako razlikuju…Recimo meni je najbolji dio ridika bio kad se on igra sa psetom, da se barem igrao s njim cijeli film…kuzis…hm?

  2. Zaboravio sam napomenuti napočetku da sam listu radio sto posto subjektivno ! Mene je Riddick razočarao, full mi trash na kvadrat ispao, i to nimalo zabavan, nego nažalost dosadan. Machete 2 mi je recimo puno bolji od jedinice, alopet nije to to jebiga što hoćemo od Rodrigueza ? Jel tak Sandi, mislim, mi smo ga baš izučili obojica… I ja sam ga gledao 3 put već, al kažem ti nije to ni Desperado, ni From Dusk Till Dawn, a ni Planet Terror, daleko od toga, anforčnatli…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.