Akcija

1864 (2014) – TV Serija

Hrvatska povijest je bogata i prepuna događaja koji su od iznimne važnosti za naš narod – npr. Seljačka buna, Mohačka bitka,  bitke na Krbavskom polju, itd. Ali iz nekog razloga domaći filmaši se do sada i nisu baš pretjerano angažirali oko toga da pokušaju snimiti i koji film o nekim od tih događaja. Najbliže tome se približio redatelj i scenarist Božidar Domagoj Burić sa svojim polu igranim/polu dokumentarnim serijalom Hrvatski Kraljevi. Bilo je još nekih drugih “pokušaja”, ali iskreno, uglavnom nisu vrijedni spomena.
Jasno je meni da takvu filmovi koštaju i da budžeti za takve produkcijski zahtjevnije projekte znaju biti problem. Ali zašto u tom slučaju ne napraviti ono što su napravili Danci kako bi snimili spektakularnu mini-seriju o jednoj od najvažnijih i najznačajnijih bitaka u njihovoj povijesti – bitci za Dybbøl. Danci su naime udružili snage sa Norveškom, Švedskom i Njemačkom kako bi zajednički ko-producirali povijesnu ratnu seriju “1864”. Na žalost nisam uspio pronaći informaciju o tome koliki je budžet ove serije, ali ako je vjerovati službenim izjavama, serija “1864” je najskuplji Danski televizijski projekt u njihovoj povijesti.
Kompletna serija bi trebala imati 5 epizoda, svaka u trajanju od 60 minuta. Cijelu seriju režijski potpisuje Ole Bornedal koji je također i jedan od scenarista, a u glavnim ulogama se pak pojavljuju Ole DupontBarbara FlynnSidse Babett KnudsenLouise MieritzCollin WagnerAnders Heinrichsen, Nicolas BroPilou Asbæk, a jednu manju ulogu ima i glumac hrvatskih korijena Zlatko Burić kojeg smo imali prilike gledati u spektaklu 2012 u ulozi bogatog i glasnog rusa Yuria Karpova.
Serija će svoju Dansku premjeru imati u listopadu 2014.

1864 poster1864 poster2

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TRAILER

RADNJA

“1864 was a fateful year for Denmark. The nation lost the Battle of Dybbøl to the Prussians and, in turn, two thirds of its land and population, 5,000 troops and a good measure of self-respect. The ignominious defeat became a national trauma that can still make Danes feel small”.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.