Specijal

Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 1.

DAN1

Kao što već možda znate, sinoć se pred ispunjenim gledalištem fantastične ljetne pozornice kina Tuškanac otvorio 4. Fantastic Zagreb Film Festival. Otvorenje koje je bilo zakazano za 21:30 je doduše kasnilo kojih pola sata, ali u dobrom društvu u kojem sam se našao, a u kojem su između ostaloga bili kolega Killing Time, te Milan Todorović, redatelj filma NIMFA koji će također biti prikazan na ovogodišnjem festivalu, tih pola sata je proletjelo gotovo nezamjetno. Plus što se legendarni Nevidljivi Čovjek, zaštitni znak festivala, pobrinuo svojom fantastičnom plesnom točkom uz pjesmu The Invisible Man da posjetiteljima ne bude dosadno dok čekaju film.

Nakon što su direktor festivala Stjepan Hundić i pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Ivica Lovrić, koji je došao na otvaranje umjesto “Zagrebačkog Batmana” (oni koji su imali prilike prelistati eco-friendly izdanje ovogodišnjeg kataloga znaju o čemu pričam), zaželjeli dobrodošlicu svim posjetiteljima, 4. Fantastic je otvorio australski psihološki horror triler THE BABADOOK redateljice Jennifer Kent. Priča o samohranoj majci koja se nakon što joj je suprug umro nasilnom smrću bori se sa strahom njezina sina od čudovišta koje vreba u kući. A uskoro i sama otkriva zlokobnu prisutnost.

the_babadook_matt_nettheim

Film kotira poprilično visoko među kritičarima i publikom. Tako primjerice na IMDB-u ima visoku ocjenu od 7,6/10 (doduše temeljenu na samo 700-injka glasova), dok kritika pak tvrdi kako je The Babadook originalan, pametno osmišljen, uznemirujuć, i napet film, te u konačnici jedan od najstrašnijih horroraca snimljenih unazad par godina. Takvi hvalospjevi su filmu priskrbili 100% na stranici Rotten Tomatoes. Iako taj postotak je temeljen na svega 20-ak recenzija, ali ipak, svi se slažu u tome da je The Babadook dobar film.
Na žalost, ja se ne mogu složiti ni sa kritikom ni sa publikom. Ne sumnjivo je da Babadook ima dobrih elemenata, osobno bih najviše izdvojio neke tehničke aspekte kao što su montažu slike i zvuka, posebice u prvoj polovici filma, te dosta dobre glumačke izvedbe Essie Davis i Noaha Wisemana. Ali dok film još i funkcionira u prvoj polovici i uvlači nas u naizgled intrigantnu priču, u drugoj se u potpunosti raspadne, postane zamoran a na momente pa čak i smiješan (svojevrsni Home Alone dijelovi baš strše). Načne mnogobrojne teme i postavi mnogobrojna pitanja na koja nam na kraju ne ponudi gotovo nikakve odgovore. Tko ili što je Babadook? Zašto se on pojavi u toj kući? Koji su motivi iza tog pojavljivanja? Jeli to sve samo psihološko stanje glavne junakinje ili Babadook zbilja postoji? I tako dalje, i tako dalje. A sam kraj je pak priča za sebe.
Isto tako ne pomaže ni činjenica da je većina likova u filmu krajnje antipatična, uključujući i glavnu junakinju Ameliu, te da se kroz cijeli film proteže neka sumorna i depresivna atmosfera koja u kombinaciji sa jednako depresivnim lokacijama i interijerima cjelokupni film čini pomalo zamornim i razvučenim. Također, kao što je kolega Killing Time spomenuo tijekom projekcije, nije baš ni pohvalno to što nam (poprilično cool) slikovnica koja je skoro pa glavni pokretač radnje u biti već na početku spoila gotovo cijeli film i naglasi u kojem smjeru će se radnja odvijati.

Pa iako se film za mene osobno pokazao svojevrsnim razočaranjem, noć se nastavila na tulumu koji je uslijedio u ugodnom društvu prijatelja i poznanika, te simpatičnih organizatora festivala s kojima sam imao prilike razmijeniti nekoliko rečenica.
Inače, moram priznati s obzirom da je festival od ove godine dog-friendly, te da svi vlasnici pasa koji dođu na festival imaju besplatan upad, bio malo zabrinut zbog toga kako će to funkcionirati u praksi. Kao što znamo i psi i vlasnici mogu ponekad biti nepredvidljivi i neugodni, pa su bile moguće neke nepredvidljive i neugodne situacije zbog kojih bi možda gledatelji koji su došli neometano uživati u filmu bili uskraćeni za to iskustvo. Ali mogu potvrditi do toga nije došlo ni u jednom trenutku, pak čak moram priznati da osobno ni jednom tijekom filma nisam čuo lavež pasa sem onoga na filmu. Stoga, svaka čast psima i njihovim vlasnicima!
Kada se u konačnici sve zbroji i oduzme, ako ne već zbog filma, ona zbog svega ostaloga prvi dan festivala od mene dobiva palac gore!

Danas su na programu švicarska horror drama CHIMERS, srpski fantastični horor NIMFA/MAMULA, te kultni  RATNICI PODZEMLJA Waltera Hilla! Jedva čekam!

1 2 3 4 5 6 7 8
Fotkala: Nina Đurđević – Otvorenje Fantastic Zagreba 2014

8 replies »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.