Specijal

Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 6.

DAN6

Pa iako je program šestog dana  Fantastic Zagreb Film Festivala bio ispunjen filmovima (na programu su se našli turska romantična fantastična drama TI, NAJSJAJNIJA U NOĆI, njemačko-američki SF art-house SANKOFA, te kultni klasik  Tobea Hoopera, slasher horrorac TEKSAŠKI MASKAR MOTORNOM PILOM), a u ponudi se našao i program kratkog filma koji se prikazivao u dvorani Müller na prvom katu Kina EUROPA, ja osobno sam iz cijele te ponude  jučer pogledao samo jedan film. A taj jedan je bio Teksas Chainsaw Massacre.

Preostala dva filma sa programa me nisu baš pretjerano interesirala jer nisam neki fan art filmova. Stoga sam mislio skočiti na program kratkih filmova, ali sam na kraju odustao i od toga. No Teksaški masakr motornom pilom je za mene bio jedan od must see naslova na ovogodišnjem festivalu, pa ga nisam htio propustiti ni pod koju cijenu. Prošlo je već dosta godina od kako sam ga gledao prvi i zadnji put, i da budem iskren zaboravio sam gotovo cijeli film. Više se sjećam nastavka The Texas Chainsaw Massacre 2 sa Dennisom Hopperom nego originala pa mi je sinoćnja projekcija dobrodošla kao podsjetnik.
S tehničke strane film se još uvijek drži i više nego dobro, te unatoč ultra niskom budžetu s kojim je snimljen (nekih 83,5 tisuća $), još i dan-danas izgleda dobro. Ne izgleda kao da ga je vrijeme pregazilo ili da je (previše) trashy. A pohvalno je i to što se ne okoliša previše sa zapletom već radnja udara odmah u glavu (doslovno i figurativno) dok likovi padaju ko muhe. S druge strane, gluma je totalno over te top pa je po tom pitanu film pomalo smiješan. A s vremenom su nestali i efekt šoka i straha koju su svojedobno pratili taj film. Ali unatoč tome Teksaški masakr funkcionira i dan danas…možda ne kao neki strašan horrror, već kao zanimljiv produkt svog vremena.

leatherface

Današnji festivalski dan će biti zanimljiv s obzirom da se jedna od projekcija održava čak na Medvedgradu! Gore će naime biti prikazan hvaljeni film SUMORNO LJETO/COLD IN JULY. – intrigantna triler-drama o jednom posve običnom liku i njegovoj obitelji čiji se životi preokreću naopako nakon što on jedne noći upuca provalnika. Svi koji su rezervirali svoje mjesto će do gore moći jedino busevima koji će voziti sa Mihaljevca. A raspored buseva između ostaloga pronađite OVDJE. Preporučam da si ponesete toplu odjeću te nešto za jest. Osim te projekcije u Cinestaru će biti prikazan nagrađivani triler BLUE RUIN, a na ljetnoj pozornici Kina Tuškanac će se prikazati španjolska SF triler drama POSLJEDNJI DANI.

1 2 3 4
Fotkale: Nina Đurđević & Petra Kaić – Šesti dan Fantastic Zagreba

Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 1.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 2.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 3.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 4.
Specijal – Fantastic Zagreb: Dnevni Pregled – Dan 5.

 

3 replies »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.