Akcija

Autómata (2014)

Isaac Asimov je bio biokemičar i pisac zanstveno fantastičnih romana, te je za života napisao i uredio preko 500 knjiga. Ali on je također osmislio i četiri poznata Asimova zakona robotike koji se primjenjuju još i dan danas, kako u filmovima tako i u književnosti. Prvi zakon kaže da “robot ne smije naškoditi čovječanstvu ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi”. Drugi zakon kaže da “robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi, osim kad je to u suprotnosti s prvim zakonom”. Treći pak kaže da “robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s prvim i drugim zakonom”. I posljednji četvrti zakon kaže da “robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s prvim, drugim i trećim zakonom”.
A upravo se tim zakonima bavi i nezavisni akcijski SF triler Autómata redatelja Gabea Ibáñezs koji je snimljen u ko-produkciji španjolske i SAD-a. Autómata je priča o Jacqu Vaucanu, agentu osiguranja koji radi za ROC korporaciju koja se bavi proizvodnjom robota. Ali ono što je trebala biti tek rutinska istraga manipulacije robotima u svrhu prijevare osiguranja će postati važno i opasno otkriće koje može imati velike posljedice na budućnost čovječanstva.
Budžet filma navodno iznosi 15-ak milijuna $, a u glavnoj ulozi se našao Antonio Banderas. Osim njega tu su također i Birgitte Hjort SørensenDylan McDermottRobert ForsterTim McInnernyAndy NymanDavid Ryall, te Banderasova supruga iz stvarnog života, gotovo neprepoznatljiva Melanie Griffith. A jednom od robota je svoj glas posudio Javier Bardem. Autómata će premijerno biti prikazan u rujnu 2014. na San Sebastián Film Festivalu, a zatim će se film pojaviti u limitiranoj kino distribuciji i na VOD platformama od 10. listopada 2014.

Automata_poster Automata_poster2 Automata_poster3 Automata_poster4 Automata_poster5 Automata_poster6

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TRAILER

RADNJA

Jacq Vaucan, an insurance agent of ROC robotics corporation, routinely investigates the case of manipulating a robot. What he discovers will have profound consequences for the future of humanity.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.