Akcija

Délibáb aka Mirage (2014)

Western je žanr koji se ponajprije veže uz Američku kinematografiju. Ameri su “izmislili” western još davnih, davnih godina i oni su najviše “profitirali” iz njega. Kasnije su ga prisvojili i talijanski filmaši koji su ga prilagodili nekim svojim uvjetima i okolini te ga učinili malo drugačijim. Tako su nastali spaghetti westerni koji su u odnosu na američke klasične westerne bili prljaviji i brutalniji, te u njima odnosi među likovima i priče nisu bili nužno crno-bijele. Ali ako izuzmemo američku i talijansku kinematografiju koje su isporučile najviše western filmova, spomenuti žanr ćemo teško smjestiti u neku drugu kinematografiju,  primjerice Mađarsku i Slovačku.
Ali upravo iz ko-produkcije Mađarske i Slovačke nam stiže moderni western Délibáb aka Mirage redatelja i ko-scenarista Szabolcsa Hajdua! Mirage je priča o Afričkom igraču footbala iz malog Mađarskog gradića koji počini zločin te je primoran pobjeći. Utočište pronalazi na jednoj farmi smještenoj duboko u Mađarskim ravnicama. Ali ubrzo shvaća da je farma zapravo moderni kamp za robove te će on biti prisiljen da se boriti se za svoju slobodu, a na kraju krajeva i za svoj život.
Budžet ovoga filma iznosi oko 1,8 milijuna €, a u glavnim ulogama su se našli Isaach De BankoléRazvan VasilescuOrsolya Török-IllyésDragos Bucur, i Tamás Polgár. Premijera filma Mirage se održala 05. rujna 2014. na Toronto International Film Festivalu, a nakon toga je film još bio prikazan i na Montreal International Black Film Festivalu. A 12. listopada će film biti prikazan na Haifa Film Festivalu u Izraelu. A oni koji bi možda htjeli film pogledati na velikom platnu, mogu se 13. studenog 2014.uputiti u susjedu nam Mađarsku gdje će se tada službena kino premijera.

delibab_ver2_xlg delibab_xxlg delibab_xxlg2

IMDB

Official Facebook Page

TRAILER

 

RADNJA

Mirage tells the story of an African football player in a small Hungarian town, who commits a crime and has to flee. He finds refuge on a farm deep in the Hungarian flatland. Soon he realizes that the farm is a modern slave camp where he is forced to fight for his freedom and ultimately his life.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.