Akcija

Blast from the Past – Long zai jiang hu aka Legacy of Rage (1986)

Kao što znate, otac Bruce Lee i njegov sin Brandon Lee već odavno nisu sa nama. Obojica su otišli prerano i obojica na pomalo čudan način. Doduše, Bruceova smrt je i dan-danas obavijena velom misterije i nitko zapravo nije siguran zbog čega je legendarni majstor borilačkih vještina umro u svojoj 32 godini života iako je (navodno) bio u potpunosti zdrav i u izvrsnoj formi. Neki navode da je u pitanju nekakvo prokletstvo. S druge strane, njegov sin Brandon je bio žrtva užasne nesreće nas snimanju svoj najkultnijeg filma The Crow gdje je poginuo od metka koji se na neku foru našao u filmskom rekvizitu, oružju koje je trebalo “ispaljivati” isključivo ćorke. Nesreća ili je opet posrijedi prokletstvo  koje je netko bacio na mušku stranu obitelji Lee!? Nikada to nećemo saznati, a na kraju krajeva, nije više ni važno.
Ono što je važno jeste da su i otac i sin bili vrhunski poznavatelji borilačkih vještina, te da je pred njima bila bogata filmska karijera. No, bez obzira na to što je njihova budućnost mogla donijeti, ne može se reći da obojica u svojim kratkim karijerama nisu iza sebe već ostavili nasljedstvo vrijedno spomena. Bruceova ostavština je svima dobro poznata i dovoljno je samo reći Enter the Dragon ili The Big Boss i svima je sve jasno. No razlika između oca i sina je ta što je otac snimio nekoliko azijskih filmova i svega jedan hollywoodski film koji je gotovo automatski postao kultni, dok je sin snimio svega jedan azijski film i nekoliko hollywoodskih kojima je polako i sigurno koračao ka velikoj i uspješnoj karijeri. No, svi znaju za Showdown in Little TokyoRapid Fire i Vranu. No što je sa tim jednim azijskim?
E pa taj “jedan azijski” je Legacy of Rage iz 1986. a režirao ga je Ronny Yu, čovjek koji je kasnije imao poprilično zanimljivu i šaroliku internacionalnu karijeru sa naslovima kao što su Jet Li’s Fearless, Freddy vs. Jason, The 51st State i Bride of Chucky. Brandon je imao svega 21 godinu kada je snimio ovaj film, i bila mu je to prva glava uloga u karijeri. Suprotno očekivanjima Brandon je u ovom filmu više koristio oružje nego ruke i noge zbog čega se Legacy of Rage danas često spominje u kategoriji takozvanih Heroic bloodshed filmova kakve su 80-ih primjerice snimali John Woo (A Better TomorrowThe KillerHard Boiled) i Ringo Lam (Full Contact, City on Fire).
Brandon igra Brandona Maa, posve običnog mladića koji radi dva posla kako bi udovoljio željama svoje djevojke May i ispunio svoju želju da kupi motocikl. Brandon se inače druži sa Michaelom, varljivim i ambiciozan sitnim kriminalcem i švercerom droge kojega zna još od malih nogu. Michaelu se svidi May te smisli plan  kako da ju pridobije za sebe i istovremeno se riješi Brandona i korumpiranog policajca koji nadzire trgovinu droge na tom području. Michael naime ubije policajca te ubojstvo namjesti Brandonu koji zbog toga završi u zatvoru. Osam godina kasnije Brandon izlazi iz zatvora, željan osvete.
Michaela igra Michael Wong (nedavno se pojavio u filmu Transformers: Age of Extinction, a mogli ste ga vidjeti i u From Vegas To Macau te Firestormu), dok se u ostalim ulogama nalaze Regina KentWai-Man ChanHak Chu, te još mnogi drugi. U jednoj manjoj ulozi se pojavljuje i kultni Bolo Yeung  (negativac iz Bloodsporta i Double Impacta) koji se također pojavio i u čak dva filma sa njegovim ocem Bruceom – u Game of Death i Enter the Dragon.
Zbilja je velika šteta da nas je Brandon napustio tako rano u svom životu, jer Legacy of Rage je čisti dokaz da je baš poput svog oca i on mogao imati jednako uspješnu filmsku karijeru  na istoku i na zapadu, i pitanje je koliko bi još azijskih filmova Brandon snimio da je ostao živ. Legacy of Rage je premijerno bio prikazan u Hong Kongu 20. prosinca 1986. godine,a godinu dana kasnije je Brandon čak bio nominiran kao najbolji mladi glumac na dodjeli Hong Kong Film nagrada.  Kasnije je film izašao na DVD-u u većini zemalja diljem svijeta (uključujući i Hrvatsku), te ga se može nabaviti bilo na DVD-u ili “alternativnim izvorima”.

legacy of rage poster legacy of rage poster2 legacy of rage poster3 legacy of rage poster4 legacy of rage poster5 legacy of rage poster6 Legacy of Rage poster3 Legacy of Rage poster2 Legacy of Rage poster

IMDB

TRAILER1

 

TRAILER2

 

TRAILER3

 

TRAILER4

 

RADNJA

Brandon plays Brandon Ma, a regular working Joe who holds down two jobs, so he can support his girlfriend May and his dream of owning a motorcycle. Brandon’s best friend is Michael (played by Michael Wong), an ambitious and murderous dope peddler. How Brandon and Michael ever became friends is the biggest mystery in the film. In any case, Michael covets May and so he comes up with a plan that will win her for him, and solves a problem he’s been having. It seems that an undercover cop named Sharky has been using his police connections to dominate the local cocaine trade, so Michael has him killed and uses Brandon as the fall guy. Brandon goes to jail, though he thinks that he will be released soon thanks to the efforts of his good buddy Michael. Eight years later Brandon finally gets out of jail.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.