Dokumentarni film

The Death of “Superman Lives”: What Happened? (2015)

Ovih dana je internetom protutnjao teaser trailer za dugo najavljivani i očekivani super-herojski spektakl Batman v Superman: Dawn of Justice u kojem će se po prvi puta na filmskom platnu napokon sukobiti dvije (naj)prepoznatljiv(ij)e ikone svijeta stripova. Posve očekivano, sa pojavom spomenutog teasera internet je naprosto eksplodirao na par dana, a žestoki fanovi i ljubitelji stripova i stripovskih filmova su žustro komentirali viđeno po raznoraznim stranicama i forumima,  te secirali taj teaser do najsitnijeg detalja tražeći može-bit kakve sakrivene stvari u njemu Ali do premijere tog filma ima još malo manje od godinu dana, pa će se fanovi još načekati da napokon pogledaju obračun Supermana i Batmana na filmskom platnu. Ali dok čekaju vrijeme mi mogli prikratiti jednim zanimljivim dokumentarcem koji donosi priču o jednom drugom Superman filmu koji nikada nije snimljen, a kojega je 90-ih godina trebao režirati ni više ni manje nego Tim Burton.
Riječ je dakle o dokumentarnom filmu The Death of “Superman Lives”: What Happened? kojega je režirao, napisao, djelomično producirao i montirao Jon Schnepp. Kao što se to može zaključiti iz samog naslova, ovaj dokumentarac se bavi zakulisnom pričom film Superman Lives u kojem je naslovnog junaka trebao odigrati Nicolas Cage. Nakon što je postigao poprilično veliki uspjeh sa Batmanom (Batman i Batman Returns), producenti su se nadali da bi Burton mogao isto postići i sa Supermanom, pa je njemu pripala redateljska palica tog filma. Sukladno svom vizualnom izričaju, Burton se odlučio za malo drugačiju (i rekli bi smo netipičnu kontroverznu) viziju Supermana koja je uključivala čak tri negativca (Brainiaca, Lexa Luthora i Doomsdaya), hrpu netipičnih (svjetlećih i šarenih) Superman kostima, Supermanovu smrt, mnoštvo (bizarnih) čudovišta i štošta drugo. Pred-produkcija se dobrano zahuktala, Cage je čak isprobao nekoliko verzija kostima, izađeno je mnoštvo skica i vizualnih riješena, no Warner Bros je na kraju odustao od svega i jednostavno ugasio cijeli projekt.
Što se točno dogodilo i kako je od prilike trebao izgledati Burtonov Superman će nam u dokumentarcu ispričati Burton osobno, zajedno sa cijelim mnoštvom ljudi koji su bili uključeni u taj projekt. Počevši od originalnoga scenariste filma Kevina Smitha, a valja spomenuti i Dana GilroyaJona PetersaColleena Atwooda, te Lorenzo di Bonaventura. A tu su i još mnogi drugi! Na žalost Cage nije dao svoj intervju za potrebe ovog filma, no u dokumentarcu ćemo imati prilike vidjeti arhivske snimke i intervjue gdje on priča o tom projektu. Kako bi uopće snimio ovaj dokumenatarc Schnepp je djelomično projekt financirao putem Kickstartera, zahvaljujući fanovima koji su donirali novce. Kampanja je očito bila uspješna jer The Death of “Superman Lives”: What Happened? od 01. svibnja 2015. kreće u limitiranu kino distribuciju, a zatim će se sa 09. srpnjom 2015. pojaviti na DVD-u, Blu ray-u i VOD platformama za gledanje.

The Death of Superman Lives poster

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TRAILER1

TRAILER2

TRAILER3

RADNJA

A documentary about the proposed 1998 Superman Lives feature film that would have starred Nicolas Cage.

SLIKE

1 1b 1c 2 3 4 5 6 7 8

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.