Australija

Partisan (2015)

Za vrijeme Yuge, posebice tamo 60-ih i 70-ih godina, takozvani “partizanski filmovi” su bili neizmjerno popularni, te su predstavljali sam vrh domaće filmske produkcije. Za njihovo snimanje su se izdvajali tada veliki budžeti, a i mnoge poznate strane zvijezde su dolazi kod nas kako bi glumile u partizanskim filmovima! Jedan od najpoznatijih naslova tog pod-žanra je svakako Bitka na Neretvi redatelja Veljka Bulajića u kojoj su između ostaloga nastupali Yul BrynnerFranco NeroOrson WellesAnthony Dawson, te Hardy Krüger i Curd Jürgens. Ali bolje da stanem prije nego što nepotrebno odem u širinu i tematski se u potpunosti odmaknem od film kojega Vam namjeravam predstaviti. A to je Australska triler drama Partisan redatelja i ko-scenarista Ariela Kleimana koja unatoč svom naslovu zapravo i nema neke veze sa partizanskim filmovima, no imao sam potrebu da ih spomenem u uvodu. Nemojte mi to uzeti a zlo.
Partisan je zapravo priča o Alexanderu, naizgled posve običnom zaigranom dječaku koji je naivan i znatiželjan. Ali Alexander je također istrenirani ubojica, jedan od djece koja su odrasla u skrivenom “raju” na kraju grada, a koje trenira i odgaja njegov otac Gregori. Alexander u biti nikada nije odlazio od kuće, osim kada ide na brutalne zadatke, i svijet pozna jedno kroz Gregorijeve oči. Ali kada se njegova znatiželja probudi, Alexander će shvatiti da svijet i nije tako idilično mjesto kao što ga je njegov otac to učio.
Dakle, nemojte očekivati partizane, švabe, mitraljeze i hrpe ispucanih metaka, jer ćete se u tom slučaju razočarati. Ali ono što možete očekivati, barem ako je suditi po prvim kritikama, je netipičan emocionalan film sa jako dobrom glumom i atmosferom koji je (navodno) inspiriran djecom vojnicima iz Kolumbije. U glavnom ulozi je Vincent Cassel, a tu su još Nigel BarberJeremy ChabrielFlorence MezzaraTimothy StylesSosina Wogayehu, te još mnogi drugi.
Partisan je od siječnja 2015. bio prikazan na par filmskih festivala (Sundance Film Festival i Lyon Festival Hallucinations Collectives) gdje je osvojio i jednu nagradu (onu za fotografiju/kameru), a službena Francuska premijera je zakazana za 08. svibnja. U Australiji će se pak film otvoriti 28. svibnja. U Americi film kreće u limitiranu kino distribuciju te VOD distribuciju od 02. listopada 2015.

Partisan poster Partisan poster2 Partisan poster3 Partisan poster4

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TEASER

 

TRAILER1

 

TRAILER2

 

RADNJA

Alexander is like any other kid: playful, curious and naive. He is also a trained assassin. Raised in a hidden paradise on the outskirts of town, Alexander has grown up seeing the world through the eyes of his father, Gregori. As Alexander begins to think for himself, creeping fears take shape and Gregori’s idyllic world unravels.

SLIKE

1 2 3 4 5 Partisan film 7

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.