Avanturistički film

Her er Harold aka Here Is Harold (2014)

Kada je IKEA, najpoznatiji Švedski proizvođač i prodavač namještaja, još tamo 2010-2011 najavila kako će u Hrvatskoj otvoriti svoju robnu kuću, Hrvati su naprosto izgubili razum na tu vijest i s nestrpljenjem čekali datum otvorenja spomenute trgovine! Kao da čekamo svoj prvi let na mjesec! IKEA je u međuvremenu stigla kod nas i otvorila svoja vrata, a(li) oduševljenje je u kratkom roku splasnulo jer se ispostavilo da cijene i nisu baš tako pretjerano niske u odnosu na konkurenciju, niti su ti njihovi proizvodi baš tako jedinstveni. Na sreću, nitko nije nastradao, odnosno izgubio posao zbog IKEinog dolaska, tj. konkurencija i dalje posluje pa se “život vratio u normalu”.
Na žalost, naslovni junak Norveške komične krimi drame Her er Harold redatelja i scenarista Gunnara Vikenea, nije bio te sreće. Naime, preko 40 godina Harold je zajedno sa svojom suprugom Marny vodio uspješan posao kao vlasnik malene trgovine namještaja “Lunde Furniture”. Ali to se preokrene kada IKEA odluči u njegovoj blizini otvoriti veliku super trgovinu nakon čega Harold naprosto bankrotira i bude primoran zatvoriti svoj dugogodišnji dućan. Ali osim dućana Harold i Marny ubrzo izgube i  kuću, a da situacija bude još gora, Marny počne gubiti pamćenje. Očajan i ljut, Harold se odluči osvetiti te otme vlasnika IKEe, Ingvara Kamprada. Ali na Haroldovu žalost, Kampradu se svidi biti žrtva otmice!
Za razliku od Nizozemskog trilera De Heineken ontvoering aka The Heineken Kidnapping koji je baziran na istinitom događaju otmice poznatog pivarskog magnata Heinekena tamo 80-ih godina, Her er Harold nema veze sa stranošću te je riječ o čistoj fikciji. U naslovnoj ulozi se našao Bjørn Sundquist, a ostatak glumačke ekipe čine Björn GranathLena-Pia BernhardssonOlaf HeggdalSamuel HellströmAndreas HyttstenFanny KetterEvert Lindkvist, te još mnogi drugi. Norveška premijera filma Her er Harold se održala 09. listopada 2014. (a zatim i 31. listopada), a u međuvremenu se pojavio i na DVD-u.

Her er Harold poster

IMDB

Official site

TEASER1

 

TEASER2

 

TEASER3

 

TEASER4

 

TEASER5

 

TEASER6

 

TEASER7

 

TRAILER

 

RADNJA

For over 40 years, Harold has been running a successful business, “Lunde Furniture” together with his wife, Marny. But this comes to an end when IKEA decides to open a new superstore right next door to Harold’s small furniture shop. Harold and Marny lose both their shop and their home to the bank, and to make matter worse, Marny is starting to lose her memory. In mounting anger and desperation, Harold wants revenge. He arms himself with a pistol, gets into his old Saab, and sets off for Älmhult, Sweden, in order to kidnap his Nemesis – the founder of IKEA, Ingvar Kamprad. But unfortunately, Kamprad is quite happy to be kidnapped.

SLIKE

0 0b 0c 0d 1 3 4 5

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.