Akcija

First Time aka Vremya Pervyh (2016)

Opće je poznato da su se Rusi i Amerikanci uvijek voljeli nadmetati međusobno, a čine to još i dan-danas. Bilo da je riječ o nuklearnom naoružanju, poslovanju, sportu, bilo čemu; uvijek je postojala ta neka napetost između njih i potreba da se i jedni i drugi iskažu i pokažu da su bolji od ovih drugih. Tako su se 60-ih obje zemlje natjecale u takozvanom “svemirskom programu”, tj. i Rusi i Amerikanci su stremili k tome da pošalju čovjeka u svemir, i da budu prvi koji će to učiniti. Pa iako je opće poznato da su Ameri u konačnici pobijedili u tom natjecanju te da su prvi (i za sada jedini) sletjeti na mjesec, Rusi su ipak bili prvi koji su poslali čovjeka u svemir. Bilo je to 1961. kada je kozmonaut Yuri Gagarin napravio krug oko planeta zemlje i zatim se vratio nazad. A četiri godine kasnije, 1965., 77 dana prije nego što su se Amerikanci otisnuli u svemir, Ruski kozmonaut Alexey Leonov je bio prvi čovjek koji je “prošetao svemirom”.  Ruska povijesna (triler) drama First Time redatelja Yuriya Bykova se bavi upravo tim povijesnim događajem i svim detaljima koji su se zbili tijekom Leonove “šetnje”.
Naime, ta šetnja svemirom baš i nije bila ugodna za Leonova te ga je umalo stajala života. Leonov je trebao prijeći svega 5 metara, sa jedne strane letjelice na drugu, i za tih 5 metara je imao 30 minuta zraka. Ali čim je iskoračio u svemir njegovo odijelo se zbog razlike u tlaku počelo savijati zbog čega se Leonov jedan uspio vratiti nazad u letjelicu, a cijela misija je završila hitnim (prisilnim) slijetanjem tijekom kojeg su Leonov i njegov partner Pavel Belyaev morali ručno upravljati letjelicom.
Moglo bi se reći da ovaj film nastavlja svojevrsno natjecanje između Rusije i SAD-a te mnogi First Time već prozivaju ruskim odgovorom na Gravitaciju. Ali treba ipak uzet u obzir činjenicu da iako zaista filmovi vizualno sliče, za razliku od Gravitacije, First Time je baziran na istinitom događaju. Jedan od glavnih producenata ovog filma je poznati Ruski redatelj Timur Bekmambetov koji se probio u Hollywoodu sa Noćnom Stražom, a zatim i sa filmom Wanted, dok je glavnu ulogu ,odigrao Evgeniy Mironov. Film je snimljen u 3D tehnici, a u Rusiji će izaći tek 27. listopada 2016. godine.

poster1 poster2

TEASER TRAILER

 

RADNJA

March 18, 1965. For 77 days before the Americans went into space, the Soviet Union wins the technological race when Alexei Leonov first greeted earthlings from outer space, and, according to the chronicle, safely walked back to the ship. But these 5 meters to the gateway are the most painful walk in his life, and an emergency landing in manual mode – an example of the incredible will to live of the Leonov and Pavel Belyaev his partner.

SLIKE

0 1 2 3 4 5

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.