Hrvatska

Narodni heroj Ljiljan Vidić (2015)

Rijetko kada smo zadovoljni domaćim filmovima i postalo je posve normalno da pljujemo po naslovima iz domaće produkcije. Doduše, s obzirom da  se domaći filmovi uglavnom bave nekim teškim i depresivnim temama, ili pak neizbježnim ratom, te nam iz domaće produkcije uglavnom dolaze raznorazne depresivne i ratne drame koje se bave egzistencijom, nije nikakvo čudo da domaća publika izbjegava hrvatski film. Ali istina je ipak malo drugačija. Naime, ako malo zagrebemo ispod površine i malo detaljnije prekopamo po domaćoj filmskoj ponudi u zadnjih 6-7 godina, primjeriti ćemo da su se pojedini domaći filmaši ipak (po)trudili publici ponuditi nešto (žanrovski) drugačije.
Primjerice, Kristijan Milic je publici ponudio (prvi?)ratni horor (Živi i mrtvi), odnosno čistokrvni ratni akcić od kojeg pucaju bubnjići od količine ispaljenih metaka (Broj 55). Mladi Nevio Marasović je pak svojim debitantskim dugometražnim filmom The Show Must Go On publici dao do znanja da se domaći filmaši znaju koristi CGI-em, te da se kod nas može snimiti i zanimljiv kvazi SF uradak. Redatelj David Kapac je pak snimio prvi hrvatski slasher horor (Zagorski specijalitet), dok je redateljica i ko-scenaristica Vlatka Vorkapić domaćoj publici ponudila zabavnu romantičnu komediju Sonja i bik. Branko Schmidt je snimio dva trilera žestokog ritma (Metastaze i Ljudožder vegetarijanac) koji se mogu staviti rame uz rame sa sličnim naslovima drugih produkcija. A tu je i Ivan-Goran Vitez koji je 2010. snimio film koji je bio drugačiji od bilo čega što je domaća produkcija ponudila do tada.
Govorim naravno o njegovom debitanskom filmu Šuma summarum koji bi se mogao opisati kao svojevrsna triler komedija bizarnog, brutalnog i ponekad morbidnog (crnog) humora. Koliko je Šuma Summarum odskakao od ostatka domaće produkcije i bio drugačiji (ali i politički nekorektan) govori i činjenica sa su prvotno sve tri domaće nacionalne televizije odbile da prikažu film na svom programu. Čak je bilo upitno hoće li film ikada izaći na DVD-u, a kino promocija je bila gotovo ne zamjetna. Doduše, u konačnici se sve posložilo na svoje mjesto pa je tako film izašao na DVD-u (doduše distributer je zajebao titlove pa su morali re-izdati DVD), pa čak je bio prikazan i na HRT-u, i to u novogodišnjem filmskom programu u sklopu dočeka 2013. godine!
I evo nas pet godina kasnije a Ivan-Goran Vitez napokon ima novi film. Ponovno je odlučio zabaviti i šokirati publiku, a to je ovaj puta namjerava učiniti sa netipičnom ratnom partizanskom komedijom Narodni heroj Ljiljan Vidić koja je radnjom smještenoj pred kraj Drugog svjetskog rata i koja prema Vitezovim riječima “tematizira prošlost koja nikad nije otišla s ovih prostora”. Kao što se to djelomično može zaključiti iz samog naslova, Narodni heroj Ljiljan Vidić je priča o Ljiljanu Vidiću, mladom seoskom pjesniku kojega Drugi svjetski rat raznosi po ključnim mjestima naše junačke prošlosti. Ljiljan će tako upoznati svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića, pridružiti se partizanskoj četi s odvažnim planom kako privesti rat kraju koji uključuje pobjedu na NDH talent-showu “Čimbenik X”, a susreti s Hrvatskim Intelektualnim Pokretom (HIP), Josipom Brozom Titom i Antom Pavelićem do kraja će razviti Ljiljanove pjesničke potencijale i učiniti od njega pjesnika i heroja.
Ako je suditi po prvim teaserima za film, ponovno nas očekuje žestoka zajebancija i politički nekorektan humor koji je inače Vitezov svojevrsni zaštitni znak. Film je nastao u produkciji Inter filma (Hrvatska) i Zillona filma (Srbija), uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa, te je snimljen na lokacijama u Varaždinu, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. U naslovnoj ulozi se našao nepoznati mladi glumac Kristijan Jaic, dok ostatak glumačke ekipe čine mnogo zvučnija imena hrvatskog glumišta. Tako se u ulozi Josipa Broza Tita našao Dragan DespotDražen Čućek će pak odigrati ulogu Ante Pavelića, Dražen Kuhn će odigrati Vladimira Nazora, dok se u ulozi Ivana Gorana Kovačića našao Živko Anočić. Tu su još između ostaloga i Željko KönigsknechtIvan Glowatzky, Mile KekinMarinko PrgaBojan NavojecStjepan PerićTena Jeić GajskiLjubiša SavanovićIvan Đjuričić, te Stojan Matavulj.
Narodni heroj Ljiljan Vidić će krenuti u redovnu kino distribuciju na samu Staru Godinu, 31. prosinca 2015.

Narodni_heroj_Ljijan_Vidic poster2 Narodni-heroj-Ljiljan-Vidic-poster Ljiljan Vidic poster Ljiljan Vidic poster1 Ljiljan Vidic poster2 Ljiljan Vidic poster3 Ljiljan Vidic poster4 Ljiljan Vidic poster5 Ljiljan Vidic poster6 Ljiljan Vidic poster7 Narodni-heroj-Ljiljan-Vidic-poster2

IMDB

Official Facebook Page

TEASER1

 

TEASER2

 

TRAILER

 

RADNJA

Mladog seoskog pjesnika Ljiljana Drugi svjetski rat raznosi po ključnim mjestima naše junačke prošlosti. Ljiljan dobija priliku upoznati svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića, pridružiti se partizanskoj četi s odvažnim planom kako privesti rat kraju koji uključuje pobjedu na NDH talent-showu “Čimbenik X”, a susreti s Hrvatskim Intelektualnim Pokretom (HIP), Josipom Brozom Titom i Antom Pavelićem do kraja će razviti Ljiljanove pjesničke potencijale i učiniti od njega pjesnika i heroja, čiji je lik i djelo još uvijek uzor i današnjim generacijama…

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

6 replies »

  1. Prihvatljivije je da je naziv filma “Hrvatko ust…ć.” Zašto Ljljan-asocira na muslimane. Zašto Vidić? Asocira na vidovitog Milana ili dr. A kako objasniti posezanje za nazivom “Narodni heroj?” Prihvatljivije je, a prema knjizi: “Piše Poglavnik Vrhovniku” umjesto “Narodni heroj” Poglavnikov dojaj..ik , Vrhovnikov stožernik.
    Dakle!
    Naziv bi bio prikladniji: “Doj ik Stožernik Hrvatko Ust…ć”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.