Aliens

Childhood’s End – Mini Serija (2015)

childhoods-end childhoods-end-cover

IMDb

Trailer

 

Zanimljiva je stvar sa SF filmovima; što ste priznatiji pisac, to vas manje ekraniziraju. Ako vas i ekraniziraju, onda je to debelo izmjenjeni sadržaj, kao u slučaju I, Robot, nastalog na temeljima pisane riječi jednog od barda hard-science fiction proze, Issaca Asimova. Arthur C. Clarke imao je nešto malo više sreće, iako će neki reći puno više od svojih kolega. Njegovu 2001 Odiseju znaju svi, od čitatelja, pa do gledatelja jer roman, koliko god da je poznat, nije ni do koljena slavi koju ima istoimeni film. Jedan od najznačajnijih naslova žanra uopće još uvijek nije dobio izravnu konkurenciju, pa čak ni u pogledau nastavka, 2010, nastale pod redateljskom palicom Petera Hymasa. Nastavak, koji je bezrazložno podcijenjen, ustvari je jako dobar komad ozbiljnog SF-a kakvi se uistinu rijetko snimaju (Interstellar je nešto u tom području) i predstavlja zadnje poglavlje ekranizacije nekog Clarkovog romana.
Nije da nije bilo pokušaja. David Fincher već nekoliko godina pokušava podići iz limba pred-produkcije Randevous with Rama, hard SF o susretu ljudi s tuđinskim svemirskim brodom (film je još uvijek u najavi) a umjesto direktnih ekranizacija, razni autori popalili su razne motive iz njegovih romana i napravili svoje gledište. Tako je Deep Impact ustvari jako slobodna prerada Clarkova romana Hammer of Gods, ali umjesto direktne ekranizacije, uzet je samo motiv svemirskog broda koji pokušava raznijeti veliki asteroid (kometu). Iduće godine nam dolazi Independence Day Resurgence. Zanimljivo, taj je film, tj. original, poprilično povezan s ovim tekstom jer je izravno popalio glavni motiv romana Kraj Djetinjstva – veliki svemriski brodovi ”parkiraju” se iznad svih važnijih gradova Zemlje i započinju svoj napad. No, roman, a i predstojeća serija, nije baš u tom duhu. U oba naslova alienska vrsta parkira svoje brodove iznad većih gradova, no ovdje oni imaju drugačije planove. Naime, da iskorijene siromaštvo, ratove, glad i stvore svijet koji je jako blizu tome da bude čista utopija. Ali, ispod svega toga, leži i ponešto drugačiji motiv, a o čemu je riječ, vidjet ćete kad pogledate seriju.
Serija kao takva predstavlja prvu izravnu ekranizaciju nekog Clarkova romana još tamo od 1984, kada je izašla 2010, a da je riječ o ambicioznijem projektu govori i činjenica da su se kreatori, umjesto da naprave nešto slično Danu nezavisnosti, odlučili držati izvorne pisane riječi (uz neizbježnu modernizaciju) a od poznatih lica tu je stari SF majstor Colm Meaney (Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine, Stargate: Atlantis) Mike Vogel (Under the Dome) i Charles Dance (Alien³, Game of Thrones). Koliko će jedan old school SF biti zanimljiv modernoj publici, ostaje da se vidi… negdje u 2015 godini.

childhoods-end-02 childhoods-end2 maxresdefault maxresdefault1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.