Biografski film

Elser aka 13 Minutes (2015)

Obično kada ljudima postavite pitanje “što bi učini kada bi se mogli vratiti u prošlost?”, mnogi će na to odgovoriti kako bi posjetili mlađu verziju sebe i dali mu savjete ili informacije kako das e obogati. Neki će pak reći kako bi otišli u prošlost i posjetili drevne civilizacije ili posvjedočili iz prvog lica neke velike povijesne događaje. A postoje i oni koji bi mijenjali prošlost! Primjerice pokušali spriječiti Kennedyevo ubojstvo, ili pak ubili Hitlera i tako spriječili jedan od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva! A jedan čovjek je uistinu i pokušao ubiti Hitlera prije početka Drugog Svjetskog Rata. Dotični se zvao Georg Elser, a njemačka povijesna triler drama Elser a.k.a. 13 Minutes u režiji Olivera Hirschbiegela nam donosi priču o tom njegovom pothvatu koji je umalo promijenio svijet kakav poznajemo.
Davne 1939., točnije 08. studenoga spomenute godine, Georg Elser je pokušao izvršiti atentat na Hitlera. Ali na njegovu nesreću, atentat nije uspio a Elsera su uhitili i strpali u zatvor. 13 Minutes se bavi detaljima koji su doveli do toga čina, ali i činjenicama zbog kojih atentat nije uspio.
Film je premijeru imao još u veljači 2015. na Berlin International Film Festivalu, a službena Njemačka kino premijera se održala u travnju. 13 Minutes je navodno u svibnju bio prikazan i u domaćim kinima, ali prošao je gotovo nezapaženo, što je uistinu šteta jer ako je vjerovati kritikama i komentarima, riječ je o zbilja dobrom filmu. U ulozi spomenutog junaka se našao Christian Friedel, a ostatak glumačke ekipe čine Katharina SchüttlerBurghart KlaußnerJohann von BülowFelix EitnerDavid ZimmerschiedRüdiger Klink, te još mnogi drugi.

Elser_poster Elser_poster2

IMDB

Official Facebook Page

TRAILER

 

RADNJA

The breath-taking story of a man who nearly would have changed the world. 1939, when Hitler tricked millions of people at the height of his power, one said a radical No: Georg Elser, disparaged as an assassin, is one of the greatest resistance fighters.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.