Akcija

Karbala (2015)

Rat na Bliskom Istoku “bijesni” već godinama, ako ne čak i desetljećima! Uvijek kada se priča o spomenutom ratu, onda su tema razgovora uglavnom teroristi, Bin Laden, te amerikanci koji su po mišljenju mnogih ujedno i glavni krivci za taj dugogodišnji rat. Ali činjenica je da su osim mnogobrojnim američkih marinaca afganistanskim i iračkim ratištima prošli i mnogobrojnih vojnici drugih zemalja, vojnici o kojima se i ne priča mnogo. Tako je primjerice i hrvatska poslala nekoliko desetaka svojih vojnika u afganistan, a isto su učinile i Poljska i Bugarska. Poljska ratna drama Karbala redatelja Krzysztofa Lukaszewicza je priča upravo o skupini hrabrih poljskih i bugarskih vojnika koji su se 2004. našli u životnoj opasnosti u Iračkom gradu Karbala.
Baziran na istinitom događaju, Karbala je priča o osam poljskih i bugarskih vojnika koji ostali odsječeni od svoje baze puna četiri dana nakon što je propala akcija uhićenja Al Qaedinih militanata koji su napali lokalnu gradsku vijećnicu. Pa iako su imali hrane i municije za samo 24 sata, te ne nisu znali kada će im stići podrška, u ta 4 dana vojnici su uspjeli izdržati nekoliko napada i pri tome pobiti preko 100-injak napadača, a da pri tome nisu izgubili ni jednoj jedinog vojnika.
Karbala radnjom i vizualnim “identitetom” priziva u sjećanje sad već kultni film Ridleya ScottaBlack Hawk Down, što ako se mene pita, definitivno nije nešto što bi smo ovom filmu trebali uzeti za zlo. Film je snimljen na lokacijama u Kurdisatnu, a za potrebe snimanja su korišteni pravi vojni helikopteri i ostala mnogobrojna vojna oprema. U glavnim ulogama su se našli Bartlomiej TopaHristo ShopovAtheer AdelTomasz SchuchardtLeszek LichotaAntoni KrólikowskiMikolaj Roznerski, kao i mnogi drugi. Poljska premijera ovoga filma je zakazana za 11.rujna 2015.

Karbala poster

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TEASER

 

TRAILER

 

RADNJA

It was four days hell … Iraqi city of Karbala . 2004 years , a war in the Persian Gulf. It begins with an important Muslim festival of Ashura . Al- Qaeda militants and As – Sądry attack the local town hall City Hall – the seat of loyal authorities and the police, which are being held or arrested terrorists . Their subsequent fury refutes eighty Polish and Bulgarian soldiers who have stocks of food and weapons only for 24 hours of fighting. They lose contact with the base , it is not known when it reaches support. The launch of almost all the ammunition on starvation rations , killing more than a hundred attackers, without losing a single soldier . Polish win the biggest battle since the Second World War.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.