Akcija

Birkebeinerne aka The Last King (2016)

Iako se skijanje spominje još u Kini, i to 600 godina prije Krista, skijanje isto tako svoje korijenje djelomično vuče iz Norveške povijesti, i to zahvaljujući Birkebeinerima (aka Birch Legs warrirors), skupini buntovnika koji su se formirali 1174. kako bi spriječili Eysteina Meyla da se dočepa Norveškog prijestolja. Ime su dobili po tome što su pobunjenici navodno bili toliko siromašni da su pravili cipele od kore breza. E sad…kakve to veze ima sa skijanjem!? E pa, kada je 1202. godine umro kralj Sverre, pojavila se suparnička skupina Baglers, sa ciljem da preuzme kontrolu u cijeloj norveškoj. Sverreov nasljednik, Haakon Haakonsson, koji se rodio u tajnosti, ubrzo se našao u smrtnoj opasnosti. Kako bi ga spasili, dvojica Birkebeinera su zajedno sa dvogodišnjim djetetom krenuli na opasan putovanje preko planina i šuma, te su ga na skijama odveli u sigurnost u Trondheima. Dječak je kasnije postao Kralj Haakon Haakonsson IV koji je 1940. priveo kraju građanski rat u Norveškoj i tijekom svoje vladavine zauvijek promijenio povijest sjeverne Europe. U čast hrabrim Birkebeinerima se stoga u Norveškoj održava cross-country skijaška utrka.
E sad, vrlo je moguće da ova moja kratka interpretacija događaja iz Norveške povijesti nije baš u potpunosti točna u svakom detalju, stoga ukoliko Vas zanima detalji te priče i pozadina filma kojega ću Vam sada predstaviti, kliknite OVDJE, sve piše crno na bijelo. A ja se bacam na film, Norvešku povijesnu akcijsku avanturističku dramu Birkebeinerne redatelja Nilsa Gaupa. Film je dakle baziran na istinitom povijesnom događaju kojega sam spomenuo u uvodu, te je radnjom smješten u 1206. godinu, u vrijeme  građanskog rata koji je naprosto razorio Norvešku. Uz pomoć Birkebeinera Norveški Kralj se bori za opstanak protiv Baglersa koji će učiniti sve kako bi izvojevali pobjedu. Kada Kralj umre, dvojica hrabrih Birkebeine ratnika,  Skjervald i Torstein, će žrtvovati sve kako bi njegovog dvogodišnjeg sina koji je rođen u tajnosti odveli na sigurno. Oni krenu na opasan put kroz neprijatan norveški zimski krajolik kako bi spasili budućnost zemlje i kralja.
Film je snimljen sa budžetom od 45 milijuna Norveških kruna, tj. oko 5,3 milijuna $, a u njemu se između ostaloga pojavljuje i nekoliko poznatih glumačkih imena novije generacije. Tako su dvojicu hrabrih ratnika odigrali Kristofer Hivju i Jakob Oftebro. Prvog smo imali prilike gledati u filmovima kao što su Turist, Kraftidioten, i popularnoj TV seriji “Game of Thrones”. Dok se potonji pak pojavio u TV seriji 1864, te filmova When Animals DreamMax ManusKon-Tiki i (također) Kraftidioten. Osim njih tu su još Nikolaj Lie Kaas (Child 44The Absent OneThe Keeper of Lost Causes), Pål Sverre Hagen (Gåten Ragnarok, Kon-Tiki), Thorbjørn HarrStig Henrik HoffAdam NemetBenjamin Helstad, te Anders Dahlberg. Norveška premijera filma Birkebeinerne je zakazana za 12. veljače 2016., dok će u američku kino i VOD distribuciju film krenuti 17. lipnja 2016.

Birkebeinerne poster Birkebeinerne poster Birkebeinerne poster2 Birkebeinerne poster3 The Last King poster US Birkebeinerne poster4

IMDB

Official Facebook Page

TEASER TRAILER

 

TRAILER1

 

TRAILER2

 

RADNJA

The year is 1205. Norway is torn apart in a Civil war. With the help of the Birch Legs, the Norwegian King is fighting for survival against the Church’s Bishopsmen, who will use any means available to obtain victory. While the King is on his death bed, his only remaining heir is born in secrecy. A boy who half the Kingdom wants dead, but two men will sacrifice everything to protect. The two Birch Legs warriors Skjervald and Torstein set on a perilous journey through the harsh Norwegian winter landscape in order to rescue the two-year-old future king from a terrible fate.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 9 10 11 12 13 14

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.