Bugarska

Sadilishteto aka The Judgement (2014)

Prošlo je već dobrih mjesec dana, pa i malo više, od kako je Hrvatsku zahvatila takozvana izbjeglička kriza. Kroz Hrvatsku je do sada navodno prošlo preko 150 tisuća izbjeglica, a u narednim mjesecima ih se očekuje još toliko, ako ne i više, i pitanje je kada će taj dotok ljudi uopće stati, te što će se dogoditi kada Mađari, Slovenci, Austrijanci i Nijemci u potpunosti zatvore granice!? I dok neki te ljude osuđuju i tvrde kako su to sve redom teroristi koje ne bi trebali ni pustiti da uđu u našu zemlju, drugi im pak pomažu kako god znaju i umiju, dok treći čak i (besramno) zarađuju na njihovoj patnji. Baš poput likova iz drame Sadilishteto a.k.a. The Judgement redatelja i ko-scenarista Stephana Komandareva koja je snimljena u ko-produkciji Bugarske, Njemačke i Hrvatske.
The Judgement, film koji se bavi aktualnom tematikom, je priča o Mityou, čovjeku koji zajedno sa svojim sinom Vaskom živi u siromašnom području bugarsko-grčko-turske granice.  Mityo je nedavno izgubio ženu, poštovanje svog 18-godišnjeg sina, ali i posao zbog čega je u nemogućnosti da otplaćuje kredit za kuću. U očaju od odluči prihvatiti ponudu svog bivšeg zapovjednika iz vojničkih dana koji mu predloži da ilegalno krijumčari Srijske izbjeglice preko granice koju je nekoć branio. Cestica kojom ih krijumčari vodi do vrha zvanog The Judgment, mjesta punog mračnih sjećanja iz tisućljetne prošlosti, ali i Mityove prošlosti. Razotkrivanje njegove užasavajuće tajne će ga natjerati da se suoči sa prošlošću, kako bi pronašao unutarnji mir i oprost od svog sina.
Kao što samo to već spomenuo ranije, ovaj film je jednim dijelom sufinanciran i od strane hrvatske, točnije HAVC-a, a snimljen je sa budžetom od 3 milijuna bugarskih leva. U jednoj od glavnim uloga se pojavljuje i glumac sa ovih prostora, tj. srpski glumac Predrag Manojlović. Osim njega tu su još Assen BlatechkiOvanes TorosianIna NikolovaParaskeva DjukelovaMeto JovanovskiVasil Vasilev-Zueka, te još neki. The Judgement je premijerno prikazan još prošle godina, te ne u među vremenu našao na programu mnogobrojnih filmskih festivala kao što su primjerice Sofia International Film Festival, Haifa Film Festival, Arras Film Festival, Talinn Black Nights Film Festival, te Warsaw Film Festival gdje je film čak bio nominiran za Grand Prix. Valja još spomenuti i to kako je The Judgement bugarski predstavnik za nagradu Oscar.

Sadilishteto poster Sadilishteto poster2 Sadilishteto poster3

IMDB

Official site1

Official site2

Official Facebook Page

TRAILER1

 

TRAILER2

 

RADNJA

This is the story of Mityo and his son Vasko, who live in a poor area near the Bulgarian-Turkish-Greek border. Mityo has lost his wife, the respect of his 18-year-old son and the job that enabled him to pay off the loan for his mortgaged house. Desperate, he accepts a proposal from his former military commander to smuggle illegal Syrian immigrants across the border he once had to defend. The road leads across a peak called The Judgment, a place full of dark memories from thousands of years of history, but also from Mityo’s own past. The revelation of his terrible secret will force him to face the past, in order to regain his internal peace and find forgiveness from his son.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.