Drama

The Awakening aka Die Ontwaking (2016)

Kada je The Silence of the Lambs pušten u distribuciju davne 1991. godine, film je u veoma kratkom roku ostavio neizbrisiv trag u filmskoj povijesti, te označio veliku prekretnicu na nekoliko različitih polja. Kao prvo, postavio je temelje za mnogobrojne mračne i napete “serial killer” filmove koji su uslijedili, poput SedmiceCopycata, ili pak The Bone Collectora. Također, spomenuti film je prometnuo mlađahnu Jodie Foster u veliku filmsku zvijezdu što je u konačnici rezultiralo i (drugim) Oscarom za najbolju žensku ulogu.  Doduše, bila je Fosterica zvijezda i Prije “Jaganjaca”, čak je i dvije godine ranije osvojila svog prvog Oscara za ulogu u filmu The Accused, no tek su se nakon uloge Clarice Starling počele redati malo jače ponude Hollywoodskih studija. A “Jaganjci” su slično učinili i za karijeru Anthony Hopkinsa koji je zahvaljujući izvrsnoj ulozi Dr. Hannibala Lectera osvojio svog prvog, i za sada jedinoga Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.
Vrlo je vjerojatno da je The Silence of the Lambs također poslužio kao inspiracija, ili barem nit vodilja redatelju i scenaristu Johnnyu Breedtu za njegov Južnoafrički krimi triler Die Ontwaking a.k.a. The Awakening koji se bavi jednim poremećenim serijskim ubojicom i detektivkom koja će mu se naći na tragu. OK, film je zapravo baziran na prvoj knjizi iz trilogije autora Chrisa Karstena, ali poveznice sa “Jaganjcima” su itekako vidljive, bilo da su slučajne ili namjerne.
Die Ontwaking se daklem bavi psihom i motivima serijskog ubojice Abela, inače vlasnika male umjetničke galerije specijalizirane za Afričke maske i umjetnost. Abel ubija mlade žene i sakuplja njihove tetovaže koje pašu u njegovu Cosmic Journal temu.  Ella Nesser je mlada, atraktivna, iako neiskusna detektivka koja postane zadužena za taj slučaj, te mora u što kraćem roku pronaći serijskog ubojicu koji vreba mlade žene diljem grada. Ali Abel je pametan, i mlada detektivka će se namučiti kako bi mu ušla u trag, a broj leševa se gomila i gomila. Za svoj 50-i rođendan Abel ima u planu jedan specijalan poklon za sebe, novo lice…lice mlade i lijepe žene…možda lice mlade detektivke koja mu je za petama!
Die Ontwaking je snimljen u cijelosti na lokacijama u Cape Townu sa budžetom od 4 milijuna južnoafričkih Randa, što preračunato u dolare iznosi svega 290 tisuća$. U glavnim ulogama su između ostaloga Juanita de VilliersGuys de VilliersArmand AucampMorne VisserJaco MullerPaul EilersGérard Rudolf, te još mnogi drugi. Die Ontwaking je do sada bio prikazan na nekoliko manjih festivala, a Južnoafrička premijera ovoga filma će se održati 26. veljače 2016.

Die Ontwaking poster1 Die Ontwaking poster2

IMDB

Official Facebook Page

TEASER

 

RADNJA

A gruesome and action packed crime-thriller. “Die Ontwaking” explores the psyche and motivations of a serial killer, Abel, owner of a small gallery specializing in African Masks and Art, who is also currently curating a collection of tattoo’s belonging to beautiful female victims, that will fit his Cosmic Journal theme. Ella Nesser is the attractive, but inexperienced murder detective in charge of the case, her main task is to track down the serial killer who has been praying on the city’s young women. While trying to prove herself to her more senior collegues, she is also struggling with her break up with her boyfriend. Abel is smart and the young detective struggles to make headway with the case. As more victims are found, an easy culprit emerges – a well to do businessman with a link to them all, distracting her from the real killer who is continuing his work. For his upcoming fiftieth birthday, Abel has a special gift in mind for himself – a new face : that of a beautiful young woman, perhaps that of a young female detective.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.