Belgija

Maryland (2015)

Tjelohranitelj je jedno od onih (opasnih) zanimanja kojim se zbilja rijetki bave, odnosno žele baviti. To zanimanje sa sobom donosi veliki rizik i životnu opasnost, ali i zahtijeva određeni mentalni sklop da bi pojedinac bio spreman svojevoljno riskirati život, ili još gore, izgubiti život, kako bi spasio neku osobu koja je “važnija” od njega. Pitanje je jesu li baš svi spremni baciti se pred metak za nekoga koga čak (možda) i ne poznaju najbolje!
Tjelohranitelji su često junaci filmova, a jedan od najpoznatijih naslova na tu temu je zasigurno The Bodyguard, veliki hit film s početka 90-ih u kojem Kevin Costner ne samo da se je bacio pred metak kako bi spasio (danas pokojnu) Whitney Houston, već se je usput i zaljubio u nju. Upravo će se u veoma sličnoj, a opet drugačijoj situaciji naći i junak francusko/belgijske triler drame Maryland redateljice i ko-scenariste Alice Winocour.
Maryland je naime priča o Vincentu, bivšem vojniku sa PTSP-om koji sada radi kao tjelohranitelj, a kojega angažira jedan bogati poslovni čovjek iz Lebanona da na imanju “Maryland” čuva njegovu ženu Jessie i njihovog sina. Pa iako je Vincent pomalo fasciniran sa Jessie koja je privlačna žena, Vincent pati od tjeskobe i halucinacija te se bori sa time. No, unatoč svojim nemirima i spokoju koji vlada na “Marylandu”, Vincent će ubrzo primijetiti vanjsku prijetnju.
OK, ovo je mnogo ozbiljniji i prizemniji film nego The Bodyguard, i zapravo jedina sličnost između tog i ovog naslova je to što muškarac, tjelohranitelj, mora štiti ženu koja mu je donekle privlačna. Ali nekako sumnjam da će se tu roditi neka ljubav između njih. Maryland je do sada bio prikazan na preko 10-ak filmskih festivala, od Cannes Film Festivala gdje je film imao i premijeru, pa preko Toronto International Film Festivala, Vancouver International Film Festival, Zurich Film Festivala, Philadelphia International Film Festivala, pa sve do AFI Festa, Stockholm International Film Festivala, te još nekih drugih.
U glavnim ulogama su Matthias Schoenaerts i Diane Kruger, a tu su još također Paul HamyZaïd Errougui-DemonsantPercy KempVictor Pontecorvo, te mnogi drugi. Francuska premijera filma Maryland se održala 30. rujna 2015., a istoga dana se film otvorio i u belgiji. U Velikoj Britaniji se film otvara 04. ožujka 2016.

maryland-poster

IMDB

TRAILER

 

RADNJA

Vincent is an ex-soldier with PTSD who is hired to protect the wife and child of a wealthy Lebanese businessman while he’s out of town. While he feels a strange fascination for the woman he must protect, Vincent is prone to anxiety and hallucinations. Despite the apparent tranquility on “Maryland”, Vincent perceives an external threat…

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.