Amaterski film

Grendel (2016)

Film me zanimao takoreći od malih nogu. Odnosno, od kada pamtim za sebe, a to bi bilo tamo negdje od moje 5-6 godine života. Negdje u to vrijeme moj šest godina stariji bratić me počeo “upoznavati” sa sabranim djelima Bruce Lee-aJean-Claude Van Damme-aArnold Schwarzeneggera i ostalim filmskih razbijača koji su žarili i palili tih godina. Zahvaljujući njemu (i njima) sam zavolio film, a kada sam odrastao, počeo sam pisati o filmu, skupljati ih, skupljati filmske plakate, a u jednom trenutku mog života (prije ravno 10-ak godina), odlučio sam i snimiti jedan. Sjećam se i dan-danas, gledao sam Last Man Standing sa Bruceom Willisom i mislio si, “pa jebote, i ja bi mogao tak nekaj snimiti, sa puno puškaranja jelte”.
Sljedećeg dan sam svojoj ekipi predložio da snimio kratki akcijski film, i oni su pristali. Složili smo neki koliko-toliko smisleni scenarij koji smo sklepali iz hrpe već viđenih filmova, i tako je nastao Dragonrage! Nakon tog jednogodišnjeg “poduhvata” (toliko je naime trebalo da finaliziram svoj 30-minutni film) nisam više nikada ništa režirao ili snimio. Nije da nisam htio, bio sam itekako voljan, ali ambicije su uvijek bile naprosto prevelike, pa bi ubrzo shvatio da ne mogu snimiti to što bi htio snimiti bez love. Pa su tako svi naredni scenariji (od kojih su mnogi čak bili jako dobri) završili u ladici. No zato sam znao uskočiti dugim ljudima sa jednakim ambicijama i pomoći njima oko njihovih projekata, bilo da sam odigrao neku manju ulogu, ili da pomognem oko specijalnih efekata, ili nečeg trećeg.
Na sreću mnogih, danas je mnogo lakše snimiti film nego prije 10-ak godina kada je najbolja i najjeftinija kamera koju smo si mi mogli priuštiti bila neka loša Mini-Dv kamerica. Tehnologija je danas puno naprednija i dostupnija, što je rezultiralo i većom low budget produkcijom, a mnogi koji se odluče snimiti film po prvi puta, kao žanr često biraju horor. I još k tome takozvani found footage! Posebice od kako je ekipa filma The Blair Witch Project zaradila brdo para. A upravo na takav poteze se odluči i ekipa Norveške horor komedije Grendel redatelja, montažera i jednog od glavnih glumaca, Richarda Grandea.
Grendel je naime priča o skupini amaterskih filmaša/prijatelja koji se zapute u norvešku divljinu kako bi snimili svoj prvi niskobudžetni horor film. Ali kako to već biva, stvari baš i ne idu po planu. Mogli bi smo čak reći da je Grendle meta-film jer glumci /uključujući i redatelja filma) igraju sami sebe u pokušaju da snime film. Cijeli projekt je snimljen sa svega 150 tisuća norveških kruna (to iznosi oko 17 tisuća$), a (osim već spomenutog redatelja) u glavnim ulogama su Dan TrotterMatt GoodwinTomas GrandeAnn Mathea WollanRose-Marie AkerPål Benjamin WollanMichelle Brooks, te još neki.
Norveška premijera filma Grendel je zakazana za 29. siječnja 2016.

Grendel poster

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TRAILER

 

RADNJA

The story of a group of friends who set out to make their first low-budget horror movie.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.