Akcija

ZG80 (2016)

Raznorazni rebootovi, remejkovi, sequeli (tj. nastavci) i prequeli (iliti po naški pred-nastavci) nisu nikakva novost u svjetskim kinematografijama, a ponajviše u američkoj (točnije hollywoodskoj) koja zadnjih nekoliko godina takoreći “živi” od snimanja mnogobrojnih rebootova, remejkova, sequela i prequela. Ali kako za sve postoji prvi puta, tako ćemo i mi u hrvatskoj ove godine dobiti svoj prvi prequel, odnosno pred-nastavak! Naime, nakon punih 7 godina od kako je Branko Schmidt (prema romanu Ive Balenovića) snimio krimi dramu Metastaze, stiže nam prequel tog filma čija se radnja odvija puno prije, točnije u 80-ima. Riječ je o hrvatskoj akcijskoj (navijačkoj) komediji ZG80, debitantskom (dugometražnom) uratku mladog i perspektivnog redatelja Igora Šeregia.
Tako ćemo u ovom filmu ponovno imati prilike vidjeti neke od glavnih likova iz Metastaza, a to su prvenstveno Krpa, Kizo, Deja, te još neki. ZG80 je priča o skupini navijača Bad Blue Boysa koji krajem 80-ih odlaze u Beograd na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gdje ih dočekaju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije. Ali ono što je trebala biti još jedna utakmica u nizu, ubrzo je postao navijački rat na ulicama Beograda.
Scenarij i ovaj puta potpisuje Balenović, zajedno sa Robertom Cukinom, inače idejnim začetnikom scenarija i bivšim članom BBB-a koji je osobno preživio te nemile događaje u Beogradu. Prema izjavama koje je dao za express.hr, Cukina je ideju za ovaj film dobio nakon Metastaza, a ZG80 je zamislio kao balkansku inačicu kultnog filma The Warriors, jer je “najveća drama za Dinamove navijače bilo to će kako se probiti do vlaka koji će ih vratiti kući”. Film je nastao u produkciji hrvatske produkcijske kuće Kinoteka, a budžet navodno iznosi malo više od 4 milijuna kuna, od čega je 3,5 dao HAVC, dok je ostatak “namaknut” od strane raznoraznih sponzora, NK Dinama, te HRT-a.
Express.hr također piše kako je film snimljen na lokacijama u Hrvatskoj i Srbiji (točnije u Zagrebu, Beogradu, Pančevu i Kragujevcu), na iznimno visokim temperaturama i u napetim situacijama. Glumci su morali biti u izvrsnoj fizičkoj spremi zbog mnogobrojnih jurnjava i tučnjava za koje su angažirani i mnogobrojni (srpski) kaskaderi, pa su su tako Rene Bitorajac, kojega ponovno gledamo u ulozi Krpe, i Marko Cindrić, fizički pripremali za svoje uloge i nekoliko mjeseci prije samog snimanja. Za Bitorajca je zadatak bio kamo kudi teži jer je on već igrao Krpu u svojim srednjim 30-ima, a sada je sa 42 godine za vratom morao uprizoriti 20-godišnjeg Krpu, zbog čega se “podvrgnuo” dijeti i intenzivnom vježbanju.
Trojac Balenović-Cukina-Šeregi obećaje mnogo akcije, humora, ali i “priču o nostalgiji, prijateljstvu i surovom kodeksu koji vlada svijetom navijača, priču o jednoj posebnoj subkulturi, o društvu i problemima koje su okupirali tadašnju mladež u predratnoj Jugoslaviji” – piše Jutarnji hr. Osim Bitorajca i Cindrića, u filmu još igraju Filip DetelićMarko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Igor Hamer, Mario Petreković, Mladen Andrejević, Srđan Miletić, Danica Maksimović, Tarik FilipovićNataša Dangubić, Barbara Nola, Iva StefanovićMijo Jurišić, Miloš TimotijevićNikola Rakočević, te mnogi drugi.
ZG80 kreće u redovnu kino distribuciju diljem hrvatske 01. rujna 2016.

zg80-poster-2 zg80-poster-3 ZG80 poster

IMDB

Official site

Official Facebook page

TEASER

 

TRAILER

 

CLIP

 

RADNJA

This is a story of one of the greatest rivalries in football history – the one between the Bad Blue Boys (an ultras group supporting a football club ‘Dinamo’ from Zagreb, Croatia) and Delije (an ultras group supporting football club ‘Red Star’ from Belgrade, Serbia). In the early 1990s, football fans from Zagreb, called the Bad Blue Boys went to a football match in Belgrade, the home of their most fierce rivalries called ‘Delije’. What started as road trip became the war on the streets of Belgrade.

SLIKE

1 2 3 4 5 6 7 8

7 replies »

  1. Očekivao sam više od filma.Film je trebao da bude suroviji,jer su te tuče navijača,u to vreme bile surove,i mržnja je bila ogromna!!Razblaženo je dosta!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.