Specijal

Natječaj za najbolju recenziju “Matej Lovrić” na portalu FAK.hr 2016.

Gledate filmove, pišete o njima, a uz sve to volite osvajati i vrijedne nagrade!? Ako je Vaš odgovor DA, onda već danas počnite brže-bolje sa pripremama za nadolazeći FAK-ov “Natječaj za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’” koji će se održati u svibnju 2016. godine! Ako prvu puta čujete za ovaj natječaj sada se možda pitate, pa tko je (taj) Matej Lovrić i zašto FAK-ovci održavaju ovaj natječaj njemu u čast već četvrtu godinu za redom?! Na to pitanje ja Vam mogu dati tek šturi odgovor kako je dotični bio jedan od prvih recenzenata i suosnivač FAK-a, te bliski prijatelj uredničke trojke koja stoji iza spomenutog portala, a koji je na žalost prerano preminuo. Stoga u znak sjećanja na njegov lik i dijelo, FAK-ovci iz godine u godinu održavaju ovaj natječaj. No, mnogo bolji i detaljniji odgovor na to pitanje će te svakako dobiti ukoliko bacite oko na članak koji je Sven Mikulec posvetio svom pokojnom prijatelju i kolegi Lovriću.

Sada kada znate i to, vrijeme je da Vas malo informiramo o detaljima oko samog natječaja, te da kažem(o) nešto više o sponzorima, nagradama i ovogodišnjem žiriju kojega čeka težak zadatak da pročita sve te silne recenzije i u konačnici proglasi pobjednike. Pa krenimo redom…
Prema riječima samih FAK-ovaca, ovogodišnje izdanje natječaja Matej Lovrić će biti najjače do sada! A te riječi su potkrijepili impresivnom listom sponozora koje redom čine Cineplexx, Pickbox, HBO, Cinephilia & Beyond, Dokukino KICCarta Magica, Blitz, Cinestar i Issa Arts koji će se pobrinuti za cijelo brdo vrijednih nagrada koje Vas očekuju! Ali o nagradama ćemo malo kasnije. Naime, bio bi red da Vas prvo upoznamo sa detaljima i pravilima samog natječaja, kako bi ste uopće i bili u mogućnosti da osvojite nagrade.
Predselekciju pristiglih tekstova odradit će FAK-ovci, nakon čega će deset najboljih recenzija biti proslijeđeno u ruke glavnog žirija. Ove godine pobjednika ML natječaja odlučit će filmski kritičar Slobodne Dalmacije i autor Filmoteke Marko Njegić, Tportalova TV kritičarka Zrinka Pavlić, filmska redateljica i scenaristica Sonja Tarokić, književnik i profesor Franjo Janeš te glavni urednik prijateljske nam Serijale, Krešimir Vinšćak.
U natječaju mogu sudjelovati svi koji se filmskom ili TV kritikom ne bave profesionalno. Recenzije moraju biti duge između 600 i 1.000 riječi, možete pisati o bilo kojem filmu ili seriji, svi tekstovi moraju stići na naš mejl ml.natjecaj@fak.hr zaključno s ponoći 31. svibnja, a svaki natjecatelj ima pravo sudjelovati sa samo jednim tekstom. Sve ostalo što vas zanima možete pronaći malo niže među najčešćim pitanjima i odgovorima. A sad, evo napokon detalja i o samim nagradama…

natjecaj logo

NAGRADE

Prvo mjesto

[CINEPLEXX] jednogodišnja kinoulaznica za Cineplexx kina u Hrvatskoj

[PICKBOX] jednogodišnja pretplata na Pickbox

[HBO] HBO paket
(HBO GO pretplata 3 mjeseca + majica + GoT komplet podmetača + rokovnik + kemijska)

[C&B] Stanley Kubrick: Special Edition Box Set

[DOKUKINO KIC] jednogodišnja kinoulaznica za Dokukino KIC [dobiva najboljeplasirani natjecatelj iz Zagreba]

[CARTA MAGICA] društvena igra s kartama Igra prijestolja

[C&B] knjiga Stanley Kubrick: Interviews

[ISSA ARTS] unikatni, ručno oslikani rokovnik

[FAK] USB 64 GB

[PICKBOX] Pickbox majica

[BLITZ CINESTAR] 2 ulaznice za bilo koji film iz distribucije Blitza

Drugo mjesto

[PICKBOX] šestomjesečna pretplata na Pickbox

[HBO] HBO paket
(HBO GO pretplata 3 mjeseca + majica + GoT komplet podmetača)

[C&B] knjiga Hitchcock: A Definitive Study of Alfred Hitchcock

[FAK] USB 32 GBb

[ISSA ARTS] unikatna, ručno oslikana bilježnica

[DOKUKINO] Dokukino majica + DVD

[BLITZ CINESTAR] dvije ulaznice za film po izboru

[PICKBOX] Pickbox majica

[BLITZ CINESTAR] 2 ulaznice za bilo koji film iz distribucije Blitza

Treće mjesto

[HBO] HBO paket
(HBO GO pretplata 3 mjeseca + majica + GoT komplet podmetača)

[C&B] knjiga The Friedkin Connection

[ISSA ARTS] unikatna, ručno oslikana bilježnica

[FAK] USB 32GB

[PICKBOX] jednomjesečna pretplata

[DOKUKINO] majica

[PICKBOX] Pickbox majica

[BLITZ CINESTAR] 2 ulaznice za bilo koji film iz distribucije Blitza

————————

Glavni sponzori Natječaja za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’ 2016.

Cineplexx

Pickbox

HBO

CB

Dokukino

CArta-Magica

ISSA

Cinestar-1

Blitz

FAK

Sve što trebate znati o natječaju, a prelijeni ste pitati

Kako bi vam uštedjeli vrijeme, FAK-ovci su ovdje sastavili popis najčešćih pitanja u vezi s natječajem koja su stigla na njihovu adresu. Ako kojim slučajem i dalje ne nalazite odgovor na vaše pitanje, slobodno im se javite na mejl ml.natjecaj@fak.hr ili u komentarima na njihovoj stranici…

1. Podsjetite me, što je uopće ovo?
FAK-ov Natječaj za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’ natječaj je za najbolju amatersku filmsku kritiku pokrenut u sjećanje na našeg prijatelja, kolegu i suosnivača FAK-a koji je preminuo u siječnju 2011. godine. Svake godine čitateljima nudimo priliku da se malo potrude, raspišu i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade koje smo pripremili uz pomoć naših sponzora.

2. Mogu li sudjelovati iako prvi put čujem za vas i živim u predgrađu Belišća?
U natječaju mogu sudjelovati svi pojedinci na području Hrvatske koji se filmskom ili TV kritikom ne bave profesionalno, tj. koji ne pišu za novine, časopise, internetske portale i slično, i koji za svoje pisanje ne bivaju nagrađeni novcem. (Blogovi su u redu. Ako ste profesionalni novinar, ali vam kasni plaća, ne upadate u ovu kategoriju.)

3. Komšije, mogu li i ja da učestvujem?
S obzirom da nam je jedna od glavnih nagrada godišnja kinoulaznica za Cineplexx kina u Hrvatskoj (kao i godišnja karta za zagrebačko Dokukino KIC), poželjno je da natjecatelji žive negdje u blizini gradova u kojima tu pobjedničku kinoulaznicu mogu redovito koristiti. Ako ste iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, a želite sudjelovati, naravno da ste dobrodošli, ali u slučaju vaše pobjede, godišnju kinoulaznicu dobit će netko od drugih natjecatelja tko je može i koristiti. Naravno, ulazite u konkurenciju za sve ostale nagrade.

4. Mogu li vam poslati dva teksta, ne mogu se odlučiti koji je genijalniji?
Svatko može sudjelovati samo s jednom recenzijom. Ako ste baš inspirirani pa ih napišete nekoliko, odaberite tekst s kojim vjerujete da imate najviše šanse. Nemojte nam pokušavati podvaljivati više recenzija na način da na njih potpišete članove vaše obitelji. Ako nam iz Kaštel Lukšića stignu recenzije koje potpisuju Ivanka Butorac, Matija Butorac, Miljenko Butorac i Snježana Butorac-Vargić, osobno ću otputovati u Kaštel Lukšić da testiram ovu kritičarski talentiranu obitelj. Nagrade su vrijedne, istina, ali nisu vrijedne prljave igre.

5. Profesorica mi je rekla da mi je referat o Spielbergu baš dobar bio. Mogu li vam ga poslati na natječaj?
Ideja ‘Matej Lovrić’ natječaja je da ljude motiviramo na gledanje filmova, pisanje, kreativni rad. Voljeli bismo da nam šaljete originalne, svježe napisane tekstove, ne stare referate, dijelove diplomskih radova ili članke s Lidrana iz 2006. godine. Svaki pristigli tekst provjerit ćemo svim dostupnim sredstvima.

6. Jel’ ok da vam pošaljem tekst kad mi sestra završi s referatom iz biologije, treba joj komp?
U konkurenciju ulaze svi tekstovi koji na naš mail stignu zaključno s ponoći 31. svibnja.

7. Kamo vam uopće šaljem recenziju, niste nigdje naglasili nigdje na toj vašoj „stranici“?
Recenzije se šalju na e-mail adresu ml.natjecaj@fak.hr.

8. Jel’ Larin izbor pravi izbor?
Recenzirati se može bilo koji domaći ili strani film, bilo kojeg žanra (da, dokumentarni i animirani također), a prihvaćamo i osvrte na domaće i strane serije. Recenzent koji odabere Građanina Kanea nije ni u kakvoj prednosti pred onim koji uzme Sharknado. Važno je kako je tekst napisan, a ne o čemu je.

Osim ako je o Povratku u budućnost. Volimo Povratak u budućnost.

9. Napisao sam pola stranice teksta i sad me Krešo zove na bilijar.
Svaki tekst mora biti dužine 600-1.000 riječi. Nagrade su solidne, neka bude i trud.

10. Mogu li se na kraju teksta potpisati s “Kolindicaaa_19″?
Svaki natjecatelj, uz recenziju, mora nam poslati i svoje ime, prezime i otkud nam se javlja. (Prebivalište/boravište, molimo, ne „kuhinja“.)

11. Kako ćete odabrati pobjednike – kao na državnim natječajima ili pošteno?
FAK-ov žiri, sastavljen od naših recenzenata i novinara, odabrat će deset najboljih recenzija, koje će zatim proslijediti u ruke Glavnog žirija. Ove godine pobjednika će odlučiti filmski kritičar Slobodne Dalmacije Marko Njegić, TV kritičarka Zrinka Pavlić, književnik i profesor Franjo Janeš, redateljica i scenaristica Sonja Tarokić te glavni urednik Serijale Krešimir Vinšćak.

12. Hoće li vam opet trebati četrnaest godina da objavite pobjednike?
Rezultati natječaja bit će objavljeni 10. lipnja. (Da, ove godine.)

13. Ja bih sudjelovao, ali me strah da će mi se svi rugati zbog „čovijeka“ ili „sumljam“ nakon što mi objavite tekst.
Na FAK-u ćemo objaviti tri nagrađene recenzije. Za sve ostale koje pristignu, a koje također poželimo objaviti, zatražit ćemo dopuštenje autora. Ako se izblamirate u recenziji, nema straha. Rugat će vam se maksimalno dvadesetak članova žirija.

14. Jel’ uredu posrati se pred vrata FAK-ova ureda i fekalijama namazati sve kvake u slučaju da ne nagradite moj tekst?
Ako vaš tekst ne bude izabran, ne ljutite se na naš žiri, ne predbacujte sebi, ne odbacujte pisanje. Gledajte filmove, pišite o njima, a kad vam bude toga dosta, gledajte i pišite još malo. Bit će natječaja i sljedeće godine, vjerujemo s još bogatijim nagradama. A ako i dalje ustrajete u ideji da nam se poserete pred vrata, reći ću vam da FAK trenutačno dijeli ured s HAVC-om.

FAK.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.