Kino Pregled

Kino Pregled: Now You See Me 2

Now you see me 2

Akcija, komedija, triler, misterija/2016./SAD

REŽIJA: Jon M. Chu

SCENARIJ: Ed Solomon, Peter Chiarelli

ULOGE: Woody Harrelson, Morgan Freeman, Mark Ruffalo, Daniel Radcliffe, Jesse Eisenberg, Dave Franco, Lizzy Caplan, Jay Chou, Michael Caine

TRAJANJE: 129 minuta

SINOPSIS

Godinu dana nakon što su nadmudrili FBI i dodvorili se javnosti svojim Robin Hood stilom, iluzionisti se pripremaju za veliki povratak na scenu. Vraćaju se kako bi razotkrili neetičku praksu tehnološkog magnata koji ih je primorao na pljačku. Njihova jedina nada je izvesti još jedan spektakularan trik kojim će otkriti tko zapravo stoji iza cijele priče.

Za razliku od originala koji je, kao što sam spomenuo, bio bezopasno te relativno zabavno i pitko filmsko štivo, nastavak (na žalost) nije ni približno takav. Now You See Me 2 je prije svega nepotreban nastavak koji se svojski trudi biti relevantan i svjež, nadovezujući se direktno na prvi film i šireći priču o takozvana četiri jahača u nekom novom smjeru koji gledatelju u biti i ne donosi ništa pretjerano zanimljivo, i jedino u čemu Now You See Me 2 u konačnici uspijeva, je biti vraški zamoran. Usudio bih se reći, “nestalo je magije” iz prvog filma…

Magija i mađioničarski trikovi su zapravo dvije posve različite stvari. Doduše, mađioničari i iluzionisti se uvijek služe tim terminom – magija. Ali magija je nešto neopipljivo, pa čak i mistično, dok su mađioničarski trikovi upravo to…trikovi iza kojih se zapravo ne krije ništa misteriozno i neobjašnjivo. Doduše, riječ je o dobro čuvanim tajnama profesije, o dobro osmišljenim i proračunatim trikovima koji iziskuju veliki talent, korištenje posebnih naprava, a često i poznavanje znanosti, matematike, fizike, kao i suradnju većeg broja ljudi koji se iza scene moraju pobrinuti da trik pred publikom, na sceni, funkcionira besprijekorno! Nekoć su mađioničarski trikovi bili grandiozni i težili su tome da budu spektakularni i nezaboravni. Primjerice, David Copperfield, jedno od najpoznatijih imena mađioničarskog svijeta, je svojedobno izveo nekoliko zapanjujućih trikova kao što su primjerice nestanak Kipa Slobode iz 1983., ili prolazak kroz Kineski Zid koji je izveo 1986. Tim i sličnim trikovima Copperfield si je osigurao status jednog od najvećih i najpoznatijih mađioničara današnjice.
Ali u novije vrijeme pojavili su se takozvani “ulični mađioničari” koji svoje trikove ne izvode na ogromnim pozornicama pred brojnom publikom, već pred slučajnim malobrojnim prolaznicima na ulici gdje izvode jednostavnije i manje, ali jednako zadivljujuće, pa čak i šokantne trikove. Jedan od najpoznatijih uličnih mađioničara je svakako David Blain koji u svom showu često prilazi neznancima na ulici te ih onda šokira nekim naizgled jednostavnim trikovima, bilo sa kartama, kovanicama, cigaretama ili nekim drugim rekvizitima. Ali Blain je također poznat i po tome što je svoje tijelo znao dovoditi do krajnih granica, te se često znao izlagati životnoj opasnosti izvodeći svoje trikove “izdržljivosti”, te je do sada oborio i nekoliko rekorda. Ali osim Blaina valja još izdvojiti Crissa AngelaCyrila Takayama, te svojevrsnoga Blainovog nasljednika pod imenom Dynamo.

Photo by Lionsgate

Photo by Lionsgate

Kao što je to slučaj sa gotovo svakim zanimanjem na svijetu, tako su i mađioničari do sada dobili već nekoliko filmova. Među poznatije naslove svakako spadaju hvaljeni The Prestige Christophera Nolana, te The Illusionist Neila Burgera, oba iz 2006. godine. Ali daleko od toga da su to “jedini” filmski naslovim koji su se pozabavili temom iluzionista i mađioničarskih trikova! Valjda tu još spomenuti naslove kao što su recimo Death Defying ActsHoudini (postoji zapravo nekoliko različitih filmskih inačica priče o Houdiniu), Magicians, ili pak The Incredible Burt Wonderstone. A jedan od novijih naslova te tematike je i Now You See Me redatelja Louisa Leterriera (The TransporterThe Incredible HulkGrimsby) koji se 2013. prometnuo u iznenađujući kino hit zaradivši oko 350 milijuna $ u cijelom svijetu!
Bio je to bezopasan i relativno zabavan te lako gledljiv (iako zaboravljiv) film koji je sa više ili manje uspjeha kombinirao elemente akcije, trilera, misterije, i naravno mađioničarskih trikova, a prednost mu je bila uigrana i simpatična glumačka ekipa koju su predvodili Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Morgan Freeman, Michael Caine, te nadasve raspoloženi Mark Ruffalo. Ali kako to obično biva u Hollywoodu, kada studio i producenti imaju u rukama veliki kino hit koji im je upravo donio masnu zaradu, red je da brže-bolje snime i nastavak i da “izmuzu” sve što se da u nadi da će sve skupa postati unosna i (daj Bože) dugovječna franšiza! E pa, ako je suditi po kino rezultatima nastavka Now You See Me 2 kojega je ovaj puta režirao Jon M. Chu (G.I. Joe: Retaliation), a koji je nakon punih dva i pol tjedana prikazivanja, po svemu sudeći, debelo podbacio, kako financijski tako i kritički, ovu franšizu (ipak) nećemo gledati.

Photo by Lionsgate

Photo by Lionsgate

Ali možda je i bolje tako, jer za razliku od originala koji je, kao što sam spomenuo, bio relativno zabavno i pitko filmsko štivo, nastavak (na žalost) nije ni približno takav. Now You See Me 2 je prije svega nepotreban nastavak koji se svojski trudi biti relevantan i svjež, nadovezujući se direktno na prvi film i šireći priču o takozvana četiri jahača u nekom novom smjeru koji gledatelju u biti i ne donosi ništa pretjerano zanimljivo, i jedino u čemu Now You See Me 2 u konačnici uspijeva, je biti vraški zamoran. Usudio bih se reći, “nestalo je magije” iz prvog filma, i sve što je ostalo je tek neka blijeda kopija Ocean’s Twelve sa mađioničarskih trikovima (a.k.a. specijalnim efektima) koji iako prkose zdravom razumu i naizgled djeluju spektakularno, ne uspijevaju “oduzeti dah”.
Pa čak ni glumačka ekipa ovoga puta nije tako uigrana i šarmantna kao prvi put. Eisenberg ko Eisenberg, uvijek isti, ali bit će da je sa dužom kosom nekako simpatičniji. Cain je očito pristao pojaviti se u nastavku zbog love, i to se očajno vidi na njegovoj kratkoj ali bezličnoj izvedbi. Freeman je svoju rolu odradio na autopilotu, a Harrelson je pak dobio priliku da se izludira u dvostrukoj ulozi blizanaca i to je pretvorio u ekstremno preglumljavanje koje graniči sa parodijom ali je daleko od zabavnog. Lizzy Caplan koja ovdje mijenja (mnogo simpatičniju) Islu Fisher je krajne iritantna i naporna, posebice u momentima kada pokušava biti zabavna i smiješna (a to je dosta često), dok je Ruffalo, koji je u prvom filmu bio iznimno energičan u svom nastupu, ovdje baš nekako dosadnjikav i uopće se ne trudi izaći iz svojih glumačkih okvira, kao što je to učinio u prvom filmu. Daniel Radcliffe i Dave Franco su možda jedini koji su se zabavljali snimajući ovaj film, i to se donekle vidi na ekranu.
Ali da ne bi bilo kako baš ništa u Now You See Me 2 ne valja, tu je jedna iznimno zabavna sekvenca krađe skupocjenog čip iz strogo čuvane zgrade, gdje se četvorka vješto posluži svojim mađioničarskim vještinama sa kartama. Ali, opet to je tek jedna 10-minuta zabavna sekvenca u filmu od gotovo 130 minuta, i kao takva nije dovoljna da ovaj film učini išta bojim i zabavnijim.

OK, možda sam ja na kraju krajeva mrvicu prestrog, jer nije da je Now You See Me bio nekakvo remek-djelo za pamćenje, niti ovaj nastavak to pokušava biti. Ali razlika je ta što je prvi film bio (barem donekle) zabavan, dok ovaj to nije, barem ako se mene pita. Daleko do toga da je ovo jedan od najlošijih filmova koji sam pogledao u zadnje vrijeme, jer nije, i daleko do toga da se film neće svidjeti barem određenom dijelu publike (čemu u prilog ide i trenutačno iznenađujuće visoka ocjena 7/10 na imdb stranici), ali ukoliko vas prvi film nije pretjerano oduševio, vjerujte mi…nećete propustiti apsolutno ništa ako ne pogledate ovaj nastavak. Ako ste pak fan originala, u najboljem slučaju, potražite nastavak u Max TV videoteci kroz par mjeseci, ili pričekajte TV premijeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.