Akcija

Blast from the Past – Retroactive (1997)

Jim Belushi, poznat još i po imenom James Belushi. Većina ga danas zna ponajprije kao simpatičnog iako sirovog Jima iz popularne humoristične TV serije “According to Jim” (iliti po naški “Svijet prema Jimu”) koju je RTL (iz)reprizirao do iznemoglosti zadnjih nekoliko godina (kao u ostalom i sve drugo sa svog repertoara). Ali vjerovali ili ne, Belushi iza sebe ima preko 140 projekata, što filmova, što TV serija! Među poznatije  Belushieve naslove zasigurno spadaju Thief (jedna od njegovih prvih većih filmskih rola), SalvadorThe Principal, te K-9 i Red Heat gdje su mu partneri bili Njemački ovčar, odnosno Arnold Schwarzenegger. 80-ih je godina Jimova karijera bila na vrhuncu, a onda se 90-ih počeo sve više i više prebacivati u televizijske i DTV vode, snimajući male, nezavisne filmove koji su uglavnom izlazili direktno na VHS-u, a kasnije i DVD-u.
Jedan od takvih naslova je i akcijski SF triler Retroactive redatelja Louisa Morneaua nastao u produkciji legendarnog studija Orion Pictures. Retroactive donosi priču o psihijatrici Karen koja na povratku u Kaliforniju doživi manju prometnu nesreću, te je prisiljena stopirati. Pored nje se ubrzo zaustavi Frank, zajedno sa svojom djevojkom Rayanne, te Karen uskoči u njihov auto. Karen ubrzo shvati da je Frank nepredvidljiv i pomalo psihotičan, te da ga se Rayanne boji! I to s pravom, jer ga je prevarila sa jednim lokalcem. Sve to rezultira Frankovim psihotičnim ispadom i Rayanneinin ubojstvom! Karen jedva uspije izvući živu glavu, te posve slučajno završi u jednom istraživačkom postrojenju gdje je mladi znanstvenik Brian otkrio putovanje kroz vrijeme. Problem je taj što može putovati maksimalno 20 minuta unatrag, te se Karen ponovno nađe u automobilu sa Frankom i Rayanne. Želeći spriječiti ubojstvo, situacija se još dodatno zakomplicira!
Sama formula putovanja kroz vrijeme, tj. ponavljanja određene situacije/dana iznova i iznova nije nikakva novost. Gledali smo to u Beskrajnom danu, ili pak u Edge of Tomorrow. Ali ono što Retroactive (također) čini vrijednim gledanja je činjenica da je film vraški zabavan, napet, nepredvidljiv te pametno napisan i izvrsno režiran, nudeći gledatelju stalno nešto novo i uzbudljivo. Naime, iako se glavna junakinja vraća unatrag kroz vrijeme nekoliko puta kroz film i iznova započinje svoju (smrtonosnu) pustolovinu sa Frankom i Rayanne, unatoč određenim ponavljajućim šablonama koje je nemoguće izbjeći, i koje su tu jer priča to zahtijeva, sam rasplet situacije se nikada ne ponavlja i gotovo je nemoguće predvidjeti u kom smjeru će se radnja razvijati dalje jednom kada Karen pokuša stvari razriješiti drugačije nego prethodni put. Takácsova režija je poprilično dinamična, i koristeći se nekim cool trikovima kamere Takács je uspio publici isporučiti nekoliko atraktivnih, a usudio bih se reći i spektakularnih akcijskih sekvenci. A uz sve to, i Jim Belushi naprosto briljira kao Frank, te ga je užitak gledati dok “divlja” ekranom. Samo finale možda djeluje antiklimaktično, ali meni osobno se takav rasplet cijele priče čini kao jedino logično rješenje…naprosto pustiti stvari svojim tokom da razriješe same od sebe.
Najslabija karika u cijelom ovom filmu je Kylie Travis, glumica koja je odigrala Karen, a kojoj je ovo bila prva glavna uloga u (dugometražnom) filmu. Prethodno se pojavljivala u nekim serijama, te malim epizodnim ulogicama u filmovima kao što su Father of the Bride Part II i For Which He Stands. Nije da je ona (pre)loša u svojoj izvedbi, ali da je slaba glumica, to se kuži iz aviona. Stoga i ne čudi da se nakon ovog filma pojavila u još samo dva naslova (Gia i Sanctuary) i zauvijek prekinula svoju glumačku karijeru.
Ali neka Vas to ne odbije od gledanja ovoga filma inače izvrsnog i zabavno B-filma koji je odnedavna izdan i na Blu Ray-u, a naravno može ga se naći i na DVD-u te još nekim (alternativnim) izvorima.

Retroactive poster Retroactive poster2 Retroactive poster3 Retroactive poster4 Retroactive poster5

IMDB

TRAILER

 

RADNJA

A woman, whose car breaks down on the highway, is picked up by a crazed stranger and his obviously threatened girl friend. Despite potential escape opportunities, she stays with the couple who is involved in some kind of unexplained thievery involving a computer disk. After a series of murders, including the girl friend, the woman manages to escape to a scientific lab where time travel is being experimented with. Here she asks to go back in time to try to stop the killings. Repeated attempts results in the same deaths.

SLIKE

431d64660.JPG 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.