Kino Pregled

Kino Pregled: Sully

sully_hr_plakat

Biografski, drama, triler/2016./SAD

REŽIJA: Clint Eastwood

SCENARIJ: Todd Komarnicki

ULOGE: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Jamey Sheridan, Jerry Ferrara…

TRAJANJE: 96 minute

SINOPSIS

 15. siječnja 2009. godine, svijet je svjedočio „Čudu na Hudsonu” kada je pilot “Sully” Sullenberger uspio spasiti živote 155 putnika aviona, kojim je upravljao. Zrakoplov US Airwaysa na letu 1549 poletio je iz newyorške zračne luke LaGuardia za Charlotte u Sjevernoj Karolini, ali je ubrzo nakon polijetanja pilot javio kontroli leta da se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka, što je izazvalo požar u najmanje jednom od motora.
Pilot Sullenberger je tada odlučio sletjeti na rijeku Hudson, a putnici su kasnije pričali kako je zrakoplov glatko sletio na površinu vode i ostao plutati jer su zrakoplovu bili ugašeni motori. Međutim, iako  je Sully u javnosti bio prikazan kao pilot s izuzetnim sposobnostima, istraga bi mogla pokazati drugačije te mu uništiti reputaciju i karijeru

Ono što je moglo biti tek isprazna, srcedrapajuća, predvidljiva i pomalo dosadna biografska priča o događaju koji je trajao svega 10-ak minuta (ako i toliko), Eastwood je sa sigurnom i preciznom režijom pretvorio u zanimljiv, dinamičan, pa usudio bih se čak reći i zabavan 90-minutni film koji se gleda s lakoćom. A to je postigao razbijanjem narativne linije, vodeći gledatelje naprijed-nazad, pružajući nam tako potpuni uvid u lik i djelo Chesleya Sullenbergera, čovjeka sa dugogodišnjim letačkim iskustvom koji je po svemu sudeći, doživio veći stres zbog medijske pompe i pažnje koja bila usmjerena na njega i njegovu obitelj nakon tog (nemilog) događaja, nego u trenutku kada je posve smireno, hladne glave, spustio avion na površinu rijeke kao da to čini svakoga dana.

Sjećate li se Vi što ste radili 15. siječnja 2009. godine!? Ja ne. Provjerom u kalendar došao sam tek do zaključka da je to bio četvrtak. A kako sam tada (još uvijek) bio u stalnom radnom odnosu, i kako su blagdani, a samim time i praznici/godišnji već lagano bili iza nas, vrlo je vjerojatno da sam već dio dana proveo na svom radnom mjestu, u uredu, za kompjuterom.
No taj datum zasigurno neće zaboraviti 155 ljudi (ta brojka uključuje i posadu) koji su se tog prohladnog dana našli u zrakoplovu Airbus A320, kompanije US Airlines, koji je letio iz New Yorka za Sjevernu Carolinu, a kojega je kapetan Chesley Sullenberger (zajedno as ko-pilotom Jeffom Skilesom) bio primoran “prizemljiti” na rijeku Hudson (u New Yorku) nakon što su mu otkazala oba motora.
Naime, nakon samo devedeset sekundi od polijetanja iz zračne luke LaGuardia u New Yorku, zrakoplov je naletio na veliko jato ptica koje su uništile oba motora, i primorale Sullenberger da donese vjerojatno najtežu ali i najvažniju odluku u svojoj bogatoj letačkoj karijeri! S obzirom da je cijeli taj incident prošao sa tek nekoliko manjih ozljeda putnika i pothlađivanjem nekolicine koji su skočili u hladnu rijeku čim su se otvorila vrata aviona koji je plutao na Hudsonu, mnogi su taj Sullenbergerov pothvat proglasili čudom.
Ali što je nekome čudo, drugome je samo još jedna (beznačajna) vijest na večernjem Dnevniku. Pa se tako sjećam da sam slušao o ovom događaju na vijestima, ali bio je to još jedan od onih događaja iz svijeta koji uđe na jedno uho, i već idućeg trenutka izađe na drugo jer me sve sve to skupa baš i ne tiče previše. Svemu skupa nisam pridavao mnogo pažnje, te iako se o tome pričalo i pisalo još nekoliko dana nakon toga, vrlo brzo sam zaboravio na “čudo s Hudsona”. Da nije bilo Clinta Eastwooda i Toma Hanksa, i njihovog najnovijeg (zajedničkog) filma Sully koji opsuje što se događalo tijekom samog pada, ali i nakon, tijekom istrage, “čudo s Hudsona” bi i dalje bilo u nekim mojim dalekim izblijedjelim sjećanjima.

1

No, Amerika voli slaviti svoje heroje i snimati filmove o njihovim pothvatima, pa je bilo samo pitanje vremena kada će Hollywood snimiti film o tom “čudu s Hudsona”. I evo nas, sedam godina kasnije, pred nama je (već spomenuti) Sully, biografska (triler) drama u režiji (također spomenutog) Clinta Eastwooda. Film je inače baziran na autobiografskoj knjizi “Highest Duty” koju su zajednički napisali Sullenberger i novinar/pisac Jeffrey Zaslow, gdje je Sullenberger opisao što je prethodilo padu, što se događalo tijekom samog pada i nakon njega, ali je također iznio i neka svoja razmišljanja o liderstvu, odgovornosti i dugogodišnjoj karijeri.
Ono što je moglo biti tek isprazna, srcedrapajuća, predvidljiva i pomalo dosadna biografska priča o događaju koji je trajao svega 10-ak minuta (ako i toliko), Eastwood je sa sigurnom i preciznom režijom pretvorio u zanimljiv, dinamičan, pa usudio bih se čak reći i zabavan 90-minutni film koji se gleda s lakoćom. A to je postigao razbijanjem narativne linije, vodeći gledatelje naprijed-nazad, pružajući nam tako potpuni uvid u lik i djelo Chesleya Sullenbergera, čovjeka sa dugogodišnjim letačkim iskustvom koji je po svemu sudeći, doživio veći stres zbog medijske pompe i pažnje koja bila usmjerena na njega i njegovu obitelj nakon tog (nemilog) događaja, nego u trenutku kada je posve smireno, hladne glave, spustio avion na površinu rijeke kao da to čini svakoga dana. Doduše, sudeći po dnevnim “noćnim morama” koje progone Sullya, dok u nekoliko navrata zamišlja što se moglo dogoditi, cijeli taj događaj je ipak ostavio nekakav trag na njemu, ali on to vješto skriva od drugih.
Eastwoodu je u svemu tome naravno uveliko pomoglo to što je ispred kamere imao jednog-jedinog i neponovljivog Toma Hanksa. Hanksova je izvedba suptilna, ali posve očekivano izvrsna, te nosi i drži film na visokom glumačkom nivou. Aaron Eckhart mu dostojno parira, dok ostatak glumačke ekipe baš i nema previše prostora za neke “velike manevre”, ali može ih se okarakterizirati solidnima.
Ali ono u čemu je Sully najviše uspio, jeste da mene kao laika i osobu koja do sada, eto, nije ni najmanje marila za ovaj slučaj, zaintrigira da se malo detaljnije raspitam o tome što se uistinu dogodilo! Tj., jeli se sve uistinu odigralo onako kako je prikazano u filmu!?
Naravno, ima tu i neki sitnih nedostataka, pa tako primjerice pred sam kraj film u svom slavlju Sullyevog herojstva previše odlazi u nekakvu (zašećerenu) patetiku. Također, negdje na polovici filma pobliže upoznajemo nekolicinu putnika, što se pokazalo nevažnim detaljem u sklopu glavne (Sullyeve) priče, pa samim time i nepotrebnim jer nam ti likovi nisu od nekog prevelikog značaja i interesa. Kao da su Eastwood i scenaristi time htjeli još malo popuniti minutažu filma.

2

Ali da zaključim ovaj kratki osvrt, Sully je bez premca dobar i kvalitetan film (a kažu neki i jedan od ponajboljih ove godine), te nećete požaliti ukoliko ga pogledate, bilo u kino, bilo u toplini svoga doma jednom kada izađe na blu ray-u. Postavlja se samo pitanje, koliko je priča o “čudu s Hudsona” zanimljiva na duge staze, tim više ako se uzme u obzir da obojica Eastwood i Hanks imaju pregršt dobrih, pa čak i boljih filmova u svojim dugogodišnjima karijerama, filmova kojima se publika rado vraća još dan-danas. Ali odgovor na to pitanje će nam dati vrijeme…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.