Akcija

Winnetou & Old Shatterhand aka Winnetou – Der Mythos lebt aka Winnetou – The Return of a Legend (2016)

Winnetou i njegov vjerni kompanjon Old Shatterhand su vjerojatno dva najpoznatija (a možda i najpopularnija) Njemačka književna i filmska/TV lika nastala iz pera Karla Maya! U razdoblju od ranih 20-ih pa do kasnih 60-ih prošlog stoljeća, snimljeno je 20-ak dugometražnih kino filmova o njihovim pustolovinama, a kasnije još nekoliko TV filmova i TV serija, pa čak i jedan animirana iz 2002. godine. Ono što je nama možda i najzanimljivije u svezi tih filmova, jeste to što su manje-više svi naslovi nastali u 60-ima snimljeni na području bivše Jugoslavije. Ja osobno nisam gledao ni jedan od tih mnogobrojnih Winnetou filmova. Uhvatio sam pojedine scene kada su se ti filmovi prikazivali na TV-u, ali iz nekog razloga me nije nikada pretjerano zanimalo da ih pogledam sve u komadu. No to bi mogao promjeniti najnoviji naslov iz tog dugovječnog serijala, Njemački avanturistički western Winnetou & Old Shatterhand redatelja Philippa Stölzla.
Radnja najnovijeg Winnetoua je smještena u Arizonu 1860. godine, gdje se Njemački inženjer vlakova Karl May pridružuje timu na željeznički gradilištu kako bi se izgraditi “novi svijet”. Ali kada ih napadne pleme Apača Karl biva teško ranjen i odveden u indijanski logor. No sve se promjeni kada samo jednim udarcem nokautira poglavičinog sina Winnetoua. Karl ubrzo dobije novo ime, Old Shatterhand, te se zaljubi u kulturu Apaša, i Winnetouovu sestru Nscho-Tschi. Karl se udruži sa Winnetouom kako bi se zajedno suprotstavili prijetećoj željeznici koja se širi iz dana u dan, i nemilosrdnim radnicima sa željeznice koji narušavaju teritorij Apača.
Baš poput i prijašnjih filmova, tako je i ovaj također snimljen na produžuju bivše Jugoslavije, točnije, Hrvatske. S obzirom da mi Njemački jezik nije baš pretjerano blizak, iako sam ga učio punih osam godina kroz osnovnu i srednju školu, nisam siguran da li je ovdje riječ o jednom filmu ili više njih, s obzirom da se na DVD coveru spominju 3 DVD-a i 3 različita naslova. Bilo kako bilo, u glavnim ulogama su ovoga puta Nik Xhelilaj kao Winnetou, te Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand. Ostatak glumačke ekipe čine redom Amila TerzimehicPredrag BjelacMario AdorfOliver MasucciJürgen VogelRainer BockGeorg FriedrichHenny Reents, te još mnogi, mnogi drugi. Winnetou & Old Shatterhand u Njemačkoj izlazi direktno na DVD-u i Blu ray-u 23. prosinca 2016.

 

Winnetou_TVDreiteiler_DVD_C_10.indd

IMDB

Official site

Official Facebook Page

TEASER

 

TRAILER

 

RADNJA

1860, Arizona: German train engineer Karl May joins a team on a railway construction site to help build the “New World”. When an Apache tribe attacks, he’s badly hurt, but everything changes after he knocks out the Chief’s son Winnetou with a single punch. He’s nicknamed “Old Shatterhand”, and brought to the Apache village as a prisoner. Once there, he falls in love with the Apache culture – and with Nscho-Tschi, Winnetou’s sister. His change of heart puts him at Winnetou’s side, and together they face the threat of the ever-expanding railway and the ruthless engineers encroaching on Apache territory. It’s the beginning of an adventure that will put them on the trail of a legendary treasure and bring them face to face with power-hungry oil magnates…

SLIKE

1 2 28 27 26 25 24 23 22 21 3 4 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5

 

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.