Biografski film

Jestem morderca aka I’m a Killer (2016)

Kasnih 60-ih i početkom 70-ih, sjevernom Kalifornijom je vladao strah zbog serijskog ubojice poznatog pod zloglasnim imenom Zodiac, a koji je u tom razdoblju navodno ubio više od 20-ak ljudi! Točnije, potvrđeno je 5 Zodiacovih ubojstava, dok se za preostalih 20-ak sumnja da ih je počinio baš on. A dvije žrtve su čak uspjele i pobjeći, tj. preživjele su njegov napad. Njegov identitet nije okriven do dana današnjega, te Zodiacov slučaj ostao jedan od mnogobrojnih neriješenih misterija 20-og stoljeća.
Zodiac je poslužio kao inspiracija mnogobrojnim filmašima, te je snimljeno nekoliko filmva koji se bave baš Zodiacovim ubojstvima, ili su djelomično inspirirani/temeljeni za njegovom slučaju. Tako su već 71. snimljeni The Zodiac Killer Dirty Harry, a tu je i Fincherov Zodiac iz 2007., kao i mnogi drugi naslovi koje sada neću nabrajati. No Zodiac nije bio jedini serijski ubojica koji je sijao smrt tih 70-ih godina prošlog stoljeća. Nešto bliže nama, u poljskoj, smrt i strah među građanima je širio serijski ubojica pod imenom “The Silesian Vampire”. Tko zna, možda je i on bio inspiriran baš Zodiacom. Bilo kako bilo, redatelj i scenarist Maciej Pieprzyca odlučio o njemu snimiti film, Poljsku krimi triler dramu Jestem morderca.
Radnja ovoga filma je dakle bazirana na istinitim događajima koji su se dogodili 70-ih godina, a govori o mladom detektivu koji postaje šef posebne policijske jedinice usmjerene na hvatanje goropadnog serijskog ubojice žena, zvanog “The Silesian Vampire”.
Inače, ovo nije prvi puta da se Pieprzyca bavi ovom temom, jer je dotični 1998. godine snimio istoimeni dokumentarac. U glavnim ulogama su Miroslaw HaniszewskiArkadiusz JakubikAgata KuleszaMagdalena PoplawskaPiotr AdamczykKarolina StaniecTomasz WlosokMichal Zurawski, te još mnogi drugi. Poljska premijera ovoga filma se održala u rujnu 2016. na Gdynia Film Festivalu, a u redovnu Poljsku kino distribuciju film je krenuo 04. studenog 2016. Tijekom 2017. će se vjerojatno pojaviti i na ostalim većim svjetskim tržištima.


jestem-morderca-poster

IMDB

Official Facebook Page

Inspired by true events from the 1970s, the story revolves around a young detective who becomes the head of a police unit focused on catching a rampant serial killer of women, nicknamed ‘The Silesian Vampire’.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.