Akcija

Slice of Life (2017)

Prije nepunih dvije godine, u ljeto 2015., proveo sam skoro dva mjeseca u malom studiju “kućne radinosti”, na setu kratkometražnog Hrvatskog SF filma Slice of Life mladog redatelja Luke Hrgovića. Naime, meni je pripala čast da u spomenutom filmu odigram malu ali ključnu ulogu policajca! Unatoč gotovo nesnosnim vrućinama koje su se na malom i užarenom setu penjale i do +40, između ostaloga zahvaljujući i mnogobrojnim rektorima koji su dodatno pojačavali temperaturu, bila su to za mene dva predivna mjeseca mog života. Ali dosta o meni, ajmo malo o filmu…
Pune tri godine u nastajanju, Slice of Life je passion projekt male grupe mladih hrvatskih filmaša i ljubitelja Blade Runnera redatelja Ridleyja Scotta, smješten u kultni futuristički Los Angeles, koji smo imali prilike vidjeti po prvi puta davne 1982. Sve skupa je započelo kao svojevrsni tribute originalnom klasiku i njegovom kultnom nasljeđu koje je stvorio kroz godine. Ali kako je vrijeme prolazilo, te su svi uključeni u izradu ovog projekta izdvajali sve više i više svog slobodnog vremena kako bi san postao stvarnost, Slice of Life je uskoro postao nešto više od “običnog homagea”, tj. postao je film za sebe. Ponekad je uistinu bilo teško; snimalo se po ekstremnim hladnoćama, i još ekstremnijim vrućinama, ponekad i 20 sati u komadu, trudeći se pri tome svakome izaći u susret, kako bi svi mogli prilagoditi svoj dnevni raspored.
Iako je smješten u isto okruženje i isti svemir, Slice of Life ne slijedi priču legedarnog Ricka Deckarda (Harrison Ford) i njegovu potragu za replikantima, niti ima ikakve veze sa nadolazećim filmom Blade Runner 2049. Umjesto toga, ovaj film se bavi životima drugih likova koji pokušavaju preživjeti na opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa. Točnije, pratimo sitnog dilera koji pokušava preokrenuti svoj život na bolje, ali njegovu rutinu zakomplicira neočekivani susret  sa policajcem koji će ga natjerati da preispita svoje životne ciljeve.
U glavnoj ulozi je Anton Svetić koji je također i scenarist spomenutog filma. Ostatak glumačke ekipe čine Ivica Pustički i Emilia Habulin, dok se Hrgović, osim što je sjeo u redateljsku stolicu, ujedno pobrinuo i za vizualne i praktične efekte. Direktor fotografije je Dino Julius, a originalnu glazbu za film je skladao Tim Žibrat.
Kako bi sa na što bolji način odali počast znanstveno fantastičnim filmovima 80-ih, te postigli specifični vizualni (retro) stil kakvim odišu klasici kao što su Blade Runner i Star Wars, autori su odlučili sve specijalne efekte u filmu napraviti na starinski način, što će reći; uz pomoć minijatura, modela, setova, back projekcija, matte paintinga i praktičnih efekata, odnosno bez trunke CGI-a. Samim time možemo reći da je Slice of Life je svojevrsno ljubavno pismo znanstveno fantastičnom žanru osamdesetih. A valja napomenuti i to kako su svi setovi i sve minijature napravljene iz nule, od strane Hrgovića osobno i njegove ekipe.
S bozirom da je ovaj projekt u cijelosti financiran iz osobnog džepa, te je u njega uloženo mnogo vremena, truda i novaca, autori planiraju uskoro preokrenuti i Kickstarter kampanju kako bi lakše mogli privesti kraju snimanje minijatura i završiti post-produkciju. Nadaju se da će im u tome potporu pružiti i Blade Runner zajednica, te da će Slice of Life postati poznat i van granica Lijepe naše. Uz malo sreće, Slice of Life bi trebao “ugledati svijetlo dana” do kraja 2017., iako o točnom datumu ćemo vas sve naknadno obavijestiti. Oni koji u među vremenu žele saznati nešto više o ovom projektu, te možda i porazgovarati sa autorima istoga, moći će to učiniti u sklopu SFerakona (12.-14. svibnja 2017. godine) gdje će Hrgović i Julius predstaviti film te održati kratki Q&A.

poster-manji


IMDB

Official site

Official Facebook Page

Priča o svakodnevnici sitnog dilera koji pokušava preokrenuti svoj život na bolje, ali njegovu rutinu zakomplicira neočekivani susret koji će ga natjerati da preispita svoje životne ciljeve.

gif-2

slice-screengrab-1 slice-screengrab-2 slice-screengrab-3 slice-screengrab-4 slice-screengrab-5 slice-screengrab-6 slice-screengrab-7 slice-screengrab-8 slice-screengrab-9 slice-screengrab-10 slice-screengrab-11 slice-screengrab-12 slice-screengrab-13 slice-screengrab-14 slice-screengrab-15 slice-screengrab-16

building-the-car filming-2 filming-3 filming-miniatures

3 replies »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.