Akcija

Salyut-7 (2017)

Rusi i amerikanci su se svojedobno natjecali u tome tko će se prvi vinuti u svemir, i tko će prvi sletjeti na mjesec. Rusi su pobijedili u prvom okršaju polsavši kosmonauta Yuria Gagarina u svemir u travnju 1961., no amerikanci su na kraju bili ti koji su sljetjeli na mjesec (ako je za vjerovati “sumnjivim” snimkama). tijekom tog nadmetanja, i jedna i druga strana je imala neuspjeha. Ameri su primjerice imali Apollo 13, a Rusi Salyut-7. O prvom slučaju već postoji film iz 1995. godine, a ovom potonjem je film snimljen tek nedavno. Riječ je o Ruskoj drami koju je režirao Klim Shipenko.
Salyut-7 je radnjom smiješten u 1985. godinu, a donosi priču o kosmonautima Vladimiru Dzhanibekovu i Viktoru Savinykhu koji se upute na misiju spašavanja Sovjetske svemirske postaje Salyut-7 koja iznenada prestane reagirati na naredbe iz upravljačkog centra. Ako svemirska stanica , inače ponos sovjetskog svemirskog inženjeringa, pada s neba, ne samo da će oštetiti imidž cijele zemlje, već će to biti i katastrofa koja donosi neizrecive žrtve. Da bi istražili neuspjeh i spriječili katastrofu, dvojac je poslan na stanicu. Ipak, nitko u ruskoj povijesti nikada nije pokušao popraviti neispravno “vozilo” u svemiru, pa će to biti veliki izazov za Vladimira i Viktora. Do danas se ova misija smatra najvišim tehničkim izazovom u povijesti istraživanja svemira.
Film je snimljen sa budžetom od čak 400 milijuna Ruskih rublja (ili rubalja, kako se to već izgovara), što je negdje oko 7 milijuna $. U glavnim ulogama su Pavel DerevyankoLyubov AksyonovaIlya AndryukovOksana FanderaVasiliy IgnatichVitaliy KhaevSergey Korenkov, te još mnogi drugi. Ruska premijera filma Salyut-7 se održala još prošle godine u listopadu, a film je također bio prikazna i na par festivala, a na jednome od njih je čak osvojio nagradu publike. U Rusiji je film bio nominiran u sklopu Golden Eagle Awards, i to u kategorijama najboljeg filma, redatelja, glavnog i sporednog glumca, zvuka, montaže, i specijalnih efekata. Na žalost nije potvrdio ni jednu od mnogobrojnih nominacija. U Kini, Japanu i Švedskoj se film otvara u siječnju 2018. A tijekom 2018. će ga vjerojatno imati prilike pogledati i ostatak svijeta (uključujući i nas).

IMDB

The year is 1985. The unmanned Soviet space station Salyut 7, which is in low Earth orbit, suddenly stops responding to commands from the Control Center. If the space station – the pride of Soviet space engineering – falls from the sky, not only will it damage the image of the country, it will also be a disaster bringing untold casualties. To investigate the failure and prevent the catastrophe, people must be sent to the station. Yet no one in history has ever attempted to dock an uncontrolled vehicle in space. To this day, this mission is considered to be the most technically challenging in the history of space exploration.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.