Specijal

Filmska YouTube i podcast scena u Hrvatskoj i regiji

“Well, opinions are like assholes. Everybody has one.” Ovu sad već kultnu rečenicu je Clint Eastwood izgovorio u petom i ujedno posljednjem filmu iz serijala o Prljavom Harryu, The Dead Pool. A tu rečenicu su kasnije mnogi (posprdno) citirali u prilikama kada su svojim sugovornicima htjeli dati do znanja da se ili ne slažu sa njihovim mišljenjem, ili da uopće ne cijene njihovo mišljenje, jer kao, “svaka budala može reći što god ga volja”. Ali činjenica je da svi mi imamo (pravo na) svoje mišljenje i svoje stavove o svemu i svačemu (od politike i vjere, pa do onih malo lakših tema kao što su sport, umjetnost, glazba i film), te da svi mi volimo (po)dijeliti svoje mišljenje sa drugima. A podijeliti svoje mišljenje sa ljudima iz gotovo cijelog svijeta u današnje vrijeme interneta i društvenih mreža je nikad lakše i nikad jednostavnije. Blogovi, forumi, Facebook stranice, Twitter profili, ili pak YouTube kanali samo su neke od raznoraznih platformi koje ljudima omogućuju da sa lakoćom podijele svoja razmišljanja sa ostatkom svijeta.
Ja sam se za ovu priliku odlučio usredotočiti na YouTube i tome slične audio vizualne platforme koje ljudima omogućuju da se izražavaju kroz sliku i(li) zvuk. Naime, zadnjih nekoliko godina, YouTube je postao dom mnogobrojnih filmofila i filmskih entuzijasta koji se na svoj osebujan, a često i specifičan način bave raznim filmskim temama; recenzijama filmova, podcastima, Blu Ray i DVD kolekcionarstvom, filmskim listama, analizama i filmskom teorijom, (audio) komentarima na filmove, reakcijama na trailere, filmskim vijestima itd. Neki od tih filmskih youtubera su poprilično popularni i poznati, kao primjerice Chris Stuckmann
theFLICKpickJeremy Jahns, ili pak Oliver Harper (da spomenem nekolicinu), a neki od njih imaju čak više od milijun pretplatnika na svojim kanalima.
Ponukan činjenicom da smo u sklopu portala/bloga Filmovi s Ruba moj kolega Boris Prole i ja (od)nedavno na YouTubeu pokrenuli video podcast u kojem zajedno sa našim gostima trkeljamo o raznoraznim filmskim temama, odlučio sam istražiti kakva je regionalna filmska YouTube i podcast scena, i koliko je taj oblik fimofilskog stvaralaštva zaživio na ovim prostorima. Moram priznati da su me rezultati u konačnici poprilično iznenadili, i to u pozitivnom smislu, jer sam otkrio 20 regionalnih YouTube kanala i podcast-emisija koji se bave filmskom tematikom, a od toga čak 10 ih je iz Hrvatske! U narednih nekoliko odlomaka pokušat ću vam što detaljnije, a opet što jednostavnije i kraće predstaviti te kanale i podcaste (uz sav popratni sadržaj koji ide uz njih), i uz malo sreće, neki od njih će vas nadam se i zainteresirati, pa ih odlučite pratiti. Iako, valja odmah spomenuti kako neki od tih kanala nažalost više nisu aktivni, ali zbog sadržaja koji je još uvijek dostupan na tim kanalima, bilo bi šteta ne spomenuti ih. 

Pa krenimo redom…

Filmovi s Ruba – video podcast

YouTube kanal
Web stranica
Facebook stranica
Twitter

Podcast koji se prvenstveno bavi filmom, kao i nekim drugim (sličnim) granama zabave (strip, video-igre, itd.)…

Svjestan sam da ovo izgleda kao bezobrazna samo-promocija (što u biti i nije daleko od istine), ali naš podcast je poprilično nov i ne baš pretjerano (pre)poznat u filmofilskim krugovima, te u ovom trenutku na našem YouTube kanalu imamo svega 10 pretplatnika, pa mi nemojte zamjeriti što vam želim skrenuti pozornost na naš kanal, i što ga želim promovirati na samom početku ovog (poprilično dugačkog) pregleda.
Kao što samo već spomenuo u samom uvodu, ovaj podcast/Youtube kanal smo pokrenuli moj kolega i prijatelj Boris Prole i ja krajem prošle godine, točnije u listopadu 2017. Za sada na kanalu možete pronaći svega 3 videa, no u skorije vrijeme ćemo izbaciti još dvije nove epizode koje su već snimljene, ali su na žalost zapele u takozvanom “post-produkcijom paklu”.
Odlučili smo se za formu video podcasta u trajanju između sat, sat i pol, do dva sata. U tom vremenu zajedno sa svojim gostima, koji se izmjenjuju iz epizode u epizodu, opušteno (“i bez fige u džepu”) razglabamo o raznoraznim filmskim temama. Komentiramo što smo gledali u zadnje vrijeme, komentiramo trailere nadolazećih filmova (s ruba), pričamo o nekim aktualnim filmskim temama, ili se bavimo filmskim listama.
Ni jedna filmska tema kod nas nije tabu, ali s obzirom da je ovaj podcast svojevrsni produžetak bloga Filmovi s Ruba koji se bavi filmovima iz cijeloga svijeta, i filmovima koji možda i nisu poznati široj publici, niti imaju bilo kakve veze sa Hollywoodom; B-filmovi, DTV filmovi, trashevi, i generalno žanrovski filmovi iz svjetskih produkcija su nam ipak najdraže teme. Ako se možete naći u svemu tome, podržite nas u našim raspravama, odnosno, preplatite se na naš kanal. Hvala.


Osvrtnik – Filmski Osvrti

YouTube kanal
Facebook stranica
Twitter
Instagram
Patreon

Osvrti na filmove koje sam pogledao. S pokušajima humora.

Možda ova izjava bude pretjerana, i možda sam u krivu, a možda i nisam, no koliko sam ja uspio shvatiti, Osvrtnik – Filmski Osvrti je vrlo vjerojatno najpopularniji filmski YouTube kanal u Hrvatskoj, čemu svakako u prilog ide i činjenica da ovaj kanal ima preko 2000 pretplatnika. Ali čak i da nije najpopularniji, definitivno je sadržajno najbogatiji i najkonzistentniji, čemu pak svjedoći 137 videa koje (u ovom trenutku) možete pronaći na ovom kanalu.
Tu ćete između ostaloga pronaći zabavne i dinamične recenzije aktualnih kino hitova, raznorazne top liste, Oscarovske epizode, posebne MCU epizode, podcast-emisije, filmske vijesti, te live Q&A javljanja koja Osvrtnik “održava” svake Nedjelje oko 20h gdje uz “pokušaje humora”, u opuštenoj atmosferi, komentira filmske vijesti i odgovara na manje-više sva pitanja svojih fanova, filmska i ona ne-filmska.
A Osvrtnik je zapravo simpatični i razgovorljivi Srđan Cvitan iz Rijeke koji je ovaj kanal pokrenuo u studenom 2016. U svemu tome on ipak nije sam, te mu s vremena na vrijeme “u pomoć” uskoće izvjesna “Režiserka” (njegova djevojka) i Stefan Španiček. Osvrtnik – Filmski Osvrti je stilski i sadržajno najbliži sličnim američkim YouTube kanalima kao što su (spomenuti) Chris Stuckmann (koji mu je također svojevrsna inspiracija) ili theFLICKpick…zabavan, opušten, i nepretenciozan YouTube kanal za sve ljubitelje aktualnih filmova. Ako već niste među tih 2000 (i nešto sitno) pretplatnika, moja preporuka je, stisnite like i pretplatite se na ovaj kanal, jer kao što bi sam Osvrtnik rekao, “ne košta vas ništa…hvala lepa i laku noć”.


FilmPeek

YouTube kanal
Facebook stranica
Twitter
Instagram

Tri natprosječna uma sasvim prosječnog vokabulara, 2 opsesivna filmofila i jedna nadobudna montažerka, Luka, Vajta i Matea donose vam potpuno drugačiji uvid u svijet filma u kojem će vam sugerirati koje filmove vrijedi pogledati, a koje je bolje preskočiti i umjesto njih šetati u krug po vlastitoj sobi dva sata.

FilmPeek je poprilično mlađahan YoutTube kanal koji je nastao početkom veljače 2018., a pokrenula su ga, citiram, “dva opsesivna filmofila i jedna nadobudna montažerka, Luka, Vajta i Matea”, koji kroz zezanciju i opuštenu atmosferu pričaju o filmovima koje su gledali. Luka i Vajta se brinu za dio sa pričanjem i zezanjem, dok se Matea brine za to da izreže one manje zanimljive dijelove i s vremena na vrijeme popuni rupe u neznanju spomenutog dvojica, i sve skupa učini još zabavnijim za gledanje.
FilmPeek za sada ima 147 pretplatnika, te na njemu možete pronaći svega 8 videa (+ bloopersi). To su uglavnom svojevrsne recenzije aktualnih kino naslova u trajanju između 10-15 minuta. Ekipa FilmPeeka su jedni od rijetkih, ako ne i jedini youtuberi sa ove liste koji svoje videose snimaju sa tri kamere, a zahvaljujući tome i Mateinoj otkačenoj montaži, recenzije su im jezgrovite, dinamične, i (još jednom napominjem), nadasve zabavne.
U svom (pred)posljednjem videu (recenziji filma Avengers: Infinity War) ekipa je najavila kraj prve sezone FilmPeeka i ljetnu stanku, te još bolju drugu sezonu nakon ljeta. A kako ne bi ste propustili tu drugu sezonu, preporučam da se pretplatite na FilmPeek kanal…“pusa”.


Filmske Repulzije

Soundcloud kanal
Facebook stranica
Wikipedija

Hrvatski filmski pokret otpora

Valja odmah na samom početku spomenuti kako se Filmske Repulzije razlikuju od svih ostalih filmskih kanala koje sam do sada predstavio, i koje ću tek predstaviti, i to iz nekoliko razloga. Kao prvo, ovo je audio podcast kojeg su još 2013. godine pokrenuli redatelj Ivan-Goran Vitez (Šuma summarumNarodni heroj Ljiljan Vidić), pisac Goran Sedlar te scenaristica Sanja Kovačević. Kao drugo, Filmske Repulzije su nešto potpuno drugačije i zasnivaju se na specifičnom konceptu koji bi neke čak mogao odbiti od slušanja ovog podcasta.
Naime, “Zgroženi ponudom u hrvatskim kinima te sveopćom situacijom u filmskoj industriji”, trojac Vitez/Sedlar/Kovačević se odlučio pokrenuti podcast u kojem komentiraju i “precenziraju” (odnosno repulziraju) nadolazeće kino naslove bez da ih prethodno pogledaju, isključivo na temelju njihovih trailera i promidžbenih materijala. Njihov cilj je na temelju predviđanja potkrijepljenog znanjem i iskustvom o filmskoj industriji, (manje ili više) argumentirano objasniti zašto neke filmove uopće ne bi trebalo pogledati.
Osim filmova, Repulzije se kroz spontane i opuštene razgovore (koji ponekad prerastu u filozofske i dinamične rasprave) također bave i TV serijama, knjigama, stripovima i drugim kulturnim sadržajima, kao i nekim ne-filmskim temama. Unatoč čestim negativnim stavovima, pronaći će se tu i dosta preporuka, te saznati zakulisne zanimljivosti iz domaće filmske produkcije.
Kao što sam već spomenuo, Repulzije su pokrenute 2013 godine, i do sada je snimljeno čak 215 epizoda! Epizode traju u prosjeku sat i pol do dva sata, te izlaze na SoundCloud kanalu jednom tjedno, točnije (gotovo) svakog četvrtka. Na žalost, ekipa Filmskih Repulzija je prije nekih godinu dana odlučila otići u svojevrsnu “ilegalu”, pa ni jedna epizoda snimljena nakon epizode 187 (izuzev epizoda 195 i 214) više nisu javne, već su namijenjene isključivo odabranim slušateljima. I vi možete biti jedan od tih odabranih slušatelja, a sve što morate učini je kupiti knjigu KVALITETNE TV SERIJE – Milenijsko doba ekrana autorice Sanje Kovačević, te poslati dokaz (fotografiju) da ste kupili tu knjigu na Facebook stranicu Filmskih Repulzija. Ako vam se to čini kao preveliki trošak, uvijek možete uživati u starim epizodama (njih 180) koje su još uvijek dostupne na spomenutom SoundCloud kanalu.
Filmske Repulzije definitivno nisu za svakoga, ali ako smatrate da ste filmofil istančanog ukusa, i ako vam je više pun kufer super-junaka i ostalih aktualnih Hollywoodskih kino naslova, preporučam da se popratite Repulzije.


Serijala podcast

iTunes kanal
Mixcloude kanal
Serijala Podcast
Web stranica
Facebook stranica
Twitter

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

Serijala.com je domaći web portal koji se, kao što se to može zaključiti iz samog imena, bavi TV serijama. Na spomenutom portalu će te između ostaloga pronaći recenzije i najave poznatih i manje poznatih TV serija, ili pak vijesti iz svijeta TV serija. A jedna od kategorija u ponudi Serijale je i audio podcast koji je službeno pokrenut još 2010. godine. Tada je naime izbačena prva pilot epizoda, no, podcast je na redovnoj bazi zaživio tek 2012.
Podcast su pokrenuli Marijan, Dario, Krešimir i Marko, a s vremenom im se pridružila i jedna (bezimena) djevojka (koja je ubiti zamijenila Marijana). Prema vlastitim riječima, ovaj “četverac televizijskih fanatika ležerno, neobavezno i nekoherentno, nimalo pripremljeni, komentiraju aktualne i manje aktualne serije. Svi likovi i događaji u podcastu – čak i oni bazirani na istinitim događajima – u potpunosti su fikcionalni. Komentari i stajališta u podcastu izraženi su… loše. Sljedeći program sadrži eksplicitan jezik, a zbog njegovog sadržaja ne bi ga trebao slušati nitko.”
U ovih 6 godina (ili 8 ako računamo prvu epizodu emitiranu 2010.) Serijala je izbacila 34 epizode koje u prosjeku traju između sat i tri sata, a koje možete pronaći na Serijala portaluiTunes kanalu, ili pak Mixcloude kanalu. Doduše, nisam siguran da li je ovaj podcast još uvijek aktivan iako je posljednja epizoda objavljena početkom ove godine, ali tome je prethodila pauza od čak 8 mjeseci. No ekipa Serijale je često težila više mjesečnim pauzama između epizoda, pa nije isključeno da nas kroz koji mjesec dočeka još jedna nova epizoda. U svakom slučaju, ako više preferirate TV serije od filmova, Serijalin podcast je kao stvoren za vas!


GOODtalking podcast

Soundcloud kanal
GOODtalking Blog
Facebook stranica
Facebook grupa

Najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i tv serija. Vijesti i najave novih filmova i serija, filmska fb grupa, prisjećanje na filmsku povijest.

Za one koji to možda nisu (već) znali, GOODtalking je jedna od poznatijih, i lako moguće jedna od najpopularnijih filmskih Facebook grupa u Hrvatskoj, a broji preko 5500 članova. Spomenuta filmska grupa je nastala iz još popularnije istoimene filmske stranice/bloga koju/eg prati preko 21 000 ljudi, a koju/eg vodi i uređuje bivši videotekar, i strastveni filmofil, Tihomir Polančec.
I blog, i Facebook stranica, i Facebook grupa su namijenjeni svim ljubiteljima filma i televizijskih serija. Mjesto je to gdje možete podijeliti svoje dojmove o onome što ste gledali, potražiti preporuke od ostalih članova, ili pak sudjelovati u raspravama oko filmova i serija. Također cilj grupe je posvetiti pažnju ne samo recentnoj hollywoodskoj filmskoj sceni već i kinematografijama cijeloga svijeta, te filmskim klasicima.
Sa idejom da proširi granice GOODtalkinga, Polančec je prije svega nekoliko dana odlučio pokrenuti i GOODtalking audio podcast. Za sada je izbacio samo jednu epizodu u trajanju od 20-ak minuta koju možete pronaći na Soundcloud kanalu, ali planova i ideja ima mnogo, tako da ne sumnjam da će taj projekt itekako zaživjeti. U ovoj prvoj epizodi možete slušati o najvažnijim filmovima u američkim i domaćim kinima, trenutnom stanju na box officeu, serijama – preporukama, ali i anti preporukama – odnosno filmovima zbog kojih ne treba trčati u kino dvorane.
Podcast je, na neki način, poveznica između bloga/stranice/grupe i budućeg video bloga koji je u planu. Sadržaj će između ostaloga određivati i slušatelji, koji će svojim sugestijama i prijedlozima birati sadržaj o kojem žele čuti nešto više. Ako ste već jedan od tih 26 500 ljudi koji prate blog/stranicu/grupu, znate što vam je činiti! Ukoliko niste, što čekate!? Postanite i vi dio GOODtalking obitelji!


Kratki Rezovi

Vimeo kanal

Emisija o filmu.

Tehnički, Kratki Rezovi nisu ni podcast ni YouTube kanal. Doduše, mogli bi smo reći da je ovo Vimeo kanal, jer će te upravo na Vimeu pronaći jedan manji i recentniji dio epizoda Kratkih Rezova, točnije njih 60-ak. No, istina je ta da su Kratki Rezovi zapravo nezavisna, a mogli bi smo u najboljoj namjeri, bez imalo cinizma ili podcjenjivanja, čak reći i “amaterska” filmska emisija. I ne samo to, Kratki Rezovi su, bez imalo pretjerivanja, ujedno najstarija i najdugoviječnija filmska emisija na ovim prostorima koju već 23 godine uređuje i vodi fanatični ljubitelj pokretnih slika, Tonči Bibić!
Iza njega su 23 sezone, i preko 1050 epizoda Kratkih Rezova! Točnije, 1061 epizoda! Sve je započelo sad već davne 1995. godine, i zahvaljujući Bibićevom neumornom entuzijazmu i željeznoj volji, te unatoč činjenici da sve skupa radi u privatnoj produkciji, često i u vlastitom dnevnom boravku, i da citiram njega osobno, “sa zelenim platnom ispred dva reflektora iz Peveca”Kratki Rezovi žive punim plućima još i dan danas.
Osim na Vimeo kanalu, gdje kao što rekoh možete pronaći jedan manji i recentniji dio epizoda Kratkih Rezova, ova emisija se također prikazuje na nekoliko manjih regionalnih TV postaja kao što su TVJadran, TrendTV Karlovac-Zagreb, TVŠibenik, KanalRi, TVIstra, DubrovnikTV.net, VinkovačkaTV, SrceTV Čakovec, NašaTV Mostar, CNRTV Sydney i EuroWorld Network. Ali ukoliko ne hvatate ni jedan od navedenih TV kanala, moja preporuka je da se pretplatite na Vimeo kanal, i na taj način zasigurno nećete propustiti ni jednu od nadolazećih epizoda Kratkih Rezova. Također, za sve dodatne informacije o Bibiću i njegovim Kratkim Rezovima, preporučam da pročitate ova dva intervjua koja je dao za Slobodnu Dalmaciju – Intervju 1 & Intervju 2.


Film Dreamers

YouTube kanal
Facebook stranica

Rođeni iz ljubavi prema filmovima. Komentiramo uglavnom aktualne filmove.

Film Dreamers je još jedan novi(ji) filmski YouTube kanal na ovim prostorima koji je početkom ove godine zajedničkim snagama pokrenula domaća kritičarska četvorka koju sačinjavaju Marko Stojiljković (Film na dan, Lupiga.com, Dopmagazin), Damir Radić (Novosti, Filmoskop), Krešimir Košutić (Vijenac, Hrvatski Filmski Ljetopis) i Tanja Kordić (Monitor).
Iako su “na sceni” tek 3 mjeseca, Film Dreamersi su bili poprilično marljivi, te su do sada izbacili čak 19 kratkih videa koji u prosjeku traju između 5 i 30 minuta. A radi se uglavnom o rapravama, tj. svojevrsnim recenzijama raznoraznih filmskih naslova koje je spomenuta četvorka imala prilike pogledati u skorije vrijeme. Za razliku od većine drugih podcasta i YouTube kanala, ekipa Film Dreamersa je više usredotočena na manje, nezavisne naslove, a ne toliko na aktualne razvikane blockbustere. Iako im s vremena na vrijeme tu i tamo uleti i koji takav naslov (primjerice Red Sparrow ili pak Ready Player One). Također, u usporedbi sa većinom ovdje navedenih kanala, Film Dreamersi ne vode previše računa o samom setingu, vizualnoj prezentaciji i tehničkim aspektima svojih videa, te je nevažno hoće li opuštenu spontanu raspravu voditi u stanu, na terasi ili pak livadi.
Ako i vi poput ove četvorke više naginjate ka nezavisnom filmu, preporučam da ih podržite u njihovom radu te da se pretplatite na njihov kanal.


Horror Špajza

YouTube kanal
Web stranica
Facebook stranica
Instagram

Volimo stravu i užas, a još više pričati o tome. Nepoznati detalji iza kamere i zanimljive činjenice ovog filmskog žanra, dio su naših recenzija.

Kao što je to očito već iz samog imena, Horror Špajza je YouTube podcast posvećen horor filmovima (iliti “filmovima strave i užasa”), a pokrenut je prije nekih godinu dana, točnije u srpnju 2017. Autor i pokretač ovog podcasta je Vedran Abadžić koji ga samostalno uređuje, montira, producira i vodi. Dok mu Nina Pondelak pomaže oko lektoriranja, a pojavila i kao voditeljica u prvoj epizodi Horror Špajze.
Uglavnom je tu riječ o dinamičnim i informativnim recenzijama što novih, što starih horor naslova. Te recenzije su upotpunjenje zanimljivim trivijalnim zakulisnim detaljima i činjenicama, te u prosjeku traju između 5 i 10 minuta. Sve skupa je koncipirano kao svojevrsna filmska emisija, prošarana klipovima iz recenziranih filmova, i raznoraznim cool grafikama, te bi ste lako ove recenzije mogli zamijeniti za neke profesionalne filmske priloge sa TV-a.
Na žalost ovaj kanal za sada nema mnogo sadržaja, te će te tu naći tek 8 videa. Ali ekipa Horror Špajze ima planove za budućnost, a koji su to možete saznati na istoimenoj web stranici koja je pokrenuta  sklopu ovog podcasta. Na njoj možete između ostaloga saznati koji su filmovi u planu za recenziranje u narednim mjesecima, i tko su suradnici Horror Špajze. Ako ste okorjeli horor fan i obožavate taj žanr, onda je Horror Špajza definitivno kanal/podcast za vas, stoga podržite ovu ekipu i pretplatite se na njihov kanal.


Killing Time

YouTube kanal
Facebook stranica

THE BEST MOVIE REVIEWS SINCE REAGAN’S RE-ELECTION

Killing Time autora i urednika Gorana Pećanca je svojedobno bio jebeno dobar, zabavan i totalno drugačiji blog/portal posvećen filmovima od A do Ž. Sa podjednakim žarom i entuzijazmom se davalo pažnje i trashevima, i DTV filmova, i blockbusterima, i klasicima. Ali kad kažem “JE BIO”, to kažem iz razloga jer Killing Time, na žalost, ne da više nije aktivan, već uopće više ne postoji u formi bloga/portala!
Sve što je ostalo od Killing Timea u bespućima interneta su neaktivna Facebook stranica od koje u biti i nema previše koristi jer su svi linkovi koji vode na blog odavno mrtvi, te YouTube kanal na kojem možete pronaći (samo) 4 epizode Killing Time & Shooting Shit podcasta (i još 4 videa nevezana u podcast i filmove, pa to zanemarite). Ali bilo bi šteta da te četiri epizode padnu u zaborav, i kao takve dovoljan su razloga da Killing Time podcast završi na ovoj “listi”.
Kroz te 4 epizode Pećanac je ugostio 4 gosta; Velimira Grgića, Vatroslava Miloša, Vuka Oreba, i Tomca iz Brkova, te je s njima (između ostaloga) prodiskutirao o filmovima Born to Fight, 13 Assassins, The Raid 2 i Invasion USA, te još nekim drugim temama. S obzirom da ovaj kanal već neko vrijeme nije aktivan i na njemu definitivno neće (više) biti novog sadržaja (filmske tematike), baš i nema nekog smisla da se pretplatite na ovaj kanal. Ali ako su vas zainteresirali filmski naslovi koje sam naveo, i gosti koje sam spomenuo, pogledajte ove 4 epizode.


Shtrebear Videos

YouTube kanal
Facebook stranica
Twitter
Instagram

Dobrodošli na Shtrebear Videos kanal koji se bavi naučnom i epskom fantastikom, stripovima, filmovima, serijama, manga, anime… Za sve to i još mnogo toga kliknite na Subscribe, a mi ćemo se truditi da svake nedelje donesemo nešto novo.

Sad kada sam izredao manje-više sve Hrvatske filmske podcaste i YouTube kanale za koje sa znam, red je da predstavim i regionalnu filmsku YouTube i podcast scenu iz okolnih zemalja. Regionalni pregled započinjem sa YouTube kanalom Shtrebear Videos iz Srbije kojeg vodi i uređuje Marko Jakić.
Shtrebear Videos je kanal “koji se bavi naučnom i epskom fantastikom, stripovima, filmovima, serijama, mangama, animeom”, ali također i video-igrama, pa bi ovaj kanal osim filmofila mogao zanimati i gejmere. Ovaj kanal je pokrenuti u srpnju 2015., prati ga 886 pretplatnika, i do sada se na njemu skupilo 80-ak videa (84 da budem precizniji), što recenzija, što preporuka, ili pak live javljanja. A Shtrebear Videos je nedavno odradio i svoju prvu kolaboraciju sa drugim YouTube kanalom, i to ni više ni manje nego sa gore spomenutim Osvrtnikom.
Ali da ne duljim bespotrebno, ako ste filmofil, ako ste gejmer, ili obožavate anime, stisnite taj lajk i pretplatite se na ovaj kanal.


The End

YouTube kanal
Facebook stranica

Recenzije, preporuke, ekskluzive svih izdanja velikih i malih ekrana. Sve što vas zanima o domaćim i stranim filmskim i televiziskim ostvarenjima možete saznati kod nas! Zapratite nas i budite u toku sa svim dešavanjima iz sveta filma!

Star filmovi su obično završavali sa velikim The End natpisom preko cijelog ekrana. Toga u današnjim filmovima više nema, ali tu je zato The End, filmski YouTube kanal iz Srbije kojeg vode i uređuju dva mlada dečka, Kos Gaspari i Pavle Vučić, a iza kamere im još pomažu Aleksandar Polovina i Anđela Marković.
Spomenuta četvorka je kanal pokrenula u listopadu 2016., i do sada su snimili 76 videa. Među njima će te pronaći recenzije filmova i serija, raznorazne preporuke, liste i rasprave o filmskim novostima. A našlo se i par videa posvećenih svijetu igara. Ova ekipa se od samih početaka trudi da njihovi videi izgledaju i zvuče što je profesionalnije moguće, i uglavnom uspijevaju u tome.
Na žalost, u zadnja četiri mjeseca ekipa nije izbacila ni jedan video, pa nisam siguran da li je The End još uvijek aktivan kanal. Facebook stranica im je koliko-toliko aktivna, pa pretpostavljam da će i YouTube kanal ubrzo nastaviti sa radom. U svakom slučaju, podržite ekipu, pretplatite se na njihov kanal, te u iščekivanju novog materijala, pregledavajte stari(ji) sadržaj.


Filmofil

YouTube kanal
Facebook stranica
Twitter
Instagram

Kanal FILMOFIL posvećen filmu, i svemu što je za film vezano.

Kao što svi znate, filmofil je osoba koja istinski obožava filmove. No, u ovom slučaju, Filmofil je (također) filmski YouTube kanal iz Srbije koji bi se zapravo trebao zvati Filmofili, jer ga vode i uređuju dvije, odnosno tri osobe. Točnije, Nikola Šoškić i Aleksandar Trbojević, odnosno Trba i Šole, a s vremena na vrijeme im se pridruži i Sofija.
Ovaj kanal je pokrenut prije nekih godinu dana, u siječnju 2017., i do sada se na njemu skupilo 15 videa. Ono što ovaj kanal razlikuje od velike većine sa ove liste je činjenica da na ovom kanalu nećete pronaći (klasične) recenzije filmova. Naime Filmofil nudi malo drugačiji sadržaj, te se između ostaloga bavi top listama određenih redatelja i analizama njihovih filmografija, specifičnim preporukama, te filmskom poviješću i teorijom. A ponekad čak dijele i kino ulaznice svojim gledateljima. Njihovi videi su zabavni, dinamični, ritmični, te montažno razigrani i ušminkani, i što je najvažnije, informativni.  Uz sve to, izgledaju (i zvuče) dosta profesionalno, te se vidi da ulažu mnogo vremena i truda u svoje videe.
Na žalost ekipa Filmofila svoj sadržaj ne izbacuje baš tako često, čemu u ostalom svjedoći samo 15 videa u godinu (i nešto sitno) dana. Opet s druge strane, možda im je naprosto važnija kvaliteta prije kvantitete. Svoj posljednji video su izbacili početkom travnja, i iskreno se nadam da kanal nije “prestao sa radom”. Facebook stranica im je doduše aktivna, i to nedavno, pa pretpostavljam da će i njihov kanal uskoro “nastaviti sa radom”. U svakom slučaju, preporučam da podržite rad i trud ekipe Filmofila i pretplatite se a njihov kanal


Filmski rivjui – SashaVlogs

YouTube kanal
Facebook stranica
Twitter

O filmovima i filmskim žanrovima. Horor, SF, triler, komedija, krimi, avantura.

Već iz samog imena ovog YouTube kanala, Filmski rivjui – SashaVlogs, jasno je što možete očekivati od ovog kanala (filmske recenzije), i tko stoji iza njega (izvjesni Sasha). No ono što vam ime ovog kanala neće otkriti jeste da je ovaj kanal ponajprije posvećen horor žanru. Tako ćete tu naći recenzije nekih starijih horor naslova, kao što su Assault on Precinct 13, Fright Night, ili pak Braindead, te par zanimljivih Top lista.
Ovaj kanal je pokrenut krajem 2015., ali na žalost već godinu i pol dana nije više aktivan. A isto vrijedi i za istoimenu Facebook stranicu. Pretplatiti se na ovaj kanal vjerojatno baš i nema smisla jer na njemu vrlo vjerojatno neće biti novog sadržaja. Ali ako volite starije horor naslove, bacite oko na ovaj kanal, pogledajte koji video, možda dobijete ideju da pogledate nešto što niste dugo gledali, ili što niste uopće gledali.


Lovci na Filmove

Mixcloude kanal

Prvi filmski podcast na domaćem jeziku.

Lovci na Filmove je svojedobno “reklamiran” kao “jedan je od prvih, ako ne i prvi [podcast] s područja Balkana koji obrađuje tematiku filma na domaćem jeziku. Ovaj podcast su prije dvije (možda tri) godine zajedničkim snagama pokrenuli amaterski filmaš Zoran Radovanov iz Srbije, te filmski kritičar i kolumnist Mario Levarda iz Hrvatske (rodom iz Sarajeva), koji je odnedavno pokrenuo i sve popularniji filmski blog Film Guru.
Lovci na Filmove obrađuju najnovije vijesti iz svijeta filma, bave se karijerama poznatih Hollywoodskih zvijezda (Sly, Arnie, Willis, De Niro, itd.), filmskim franšizama, te raznoraznim filmskim raspravama. Levarda je jednom prilikom za portal Ljepota & Zdravlje izjavio kako su se on i Radovanov odlučili za ovaj podcast “zato što su obojica strastveni obožavatelji sedme umjetnosti te su svoje stavove htjeli izraziti na što „jednostavnijoj“ platformi i na što kreativniji način”.
Na žalost, Lovci na Filmove su se u međuvremenu “raspali”, što će reći da ovaj podcast već nekih godinu dana više nije aktivan. Ali njihov “stari” sadržaj je još uvijek dostupan za slušanje, te na Mixcloude kanalu možete pronaći čak 28 epizoda koje u prosjeku traju do sat vremena. Ako se mene pita, dečki su dovoljno zanimljivi i zabavni da im se isplati pružiti priliku.


Zaglavi se

YouTube kanal
Mixcloude kanal
Web stranica
Radio emisija
Facebook stranica

Multimedijalna kritika društva, medija, kulture, toplog piva i hladne kafe.

Zaglavi se je zapravo Crnogorski multimedijalni portal koji se bavi “kritikom društva, medija, kulture, toplog piva i hladne kafe”. Ali u sklopu tog portala postoji i video rubrika/segment Zaglavi se Pub, a riječ je o kratkim vlog epizodama koje (naizmjence) vode Srđan Ivanović, Todor Gogić i Nikola Raičević, koji iz epizode u epizodu, uz dozu humora i zezancije, donose kratke vijesti iz svijeta filma. A našlo se tu i nekoliko kraćih filmskih recenzija. Ova ekipa također vodi podcast na Studenskom Radiju Krš gdje donose “nove vijesti iz svijeta filma, muzike, serija, i video igara”. U slučaju da ih niste imali prilike čuti na radiju, epizode tog podcasta možete pronaći na Mixcloude kanalu.
Ali kao i prethodna dva kanala koja sam predstavio, Zaglavi se Pub je zaglavio u vremenu i prostoru, te unatoč činjenici da Zaglavi se portal i dalje šiba naprijed punom parom, ni YouTube ni Mixcloude kanali (više) nisu aktivni. Ali s obzirom da je njihova stranica i dalje aktivna, te da je prošlo svega mjesec dana od posljednje epizode njihovog podcasta, možda su dečki samo na nekakvom (godišnjem) odmoru, te će nastaviti izbacivati nove epizode…a možda i neće.


Brankova kritika

YouTube kanal

Brankova kritika je kanal namenjen isključivo filmovima.Glavna tema ovog kanala su recenzije filmova,to jest kratak opis filma bez spojlera. Takođje na ovom kanalu postoje različite liste vezane za filmove,kao i specijalne recenzije sa spojlerima. Ako volite film, svidjaju vam se recenzije ili liste filmova ne ustručavajte se da date sub.

O ovom kanalu zapravo i ne treba mnogo pisati, jer je manje-više sve jasno iz samog imena ovog kanala – Brankova kritika. Izvjesni Branko (ako se uistinu zove tako) kritizira, odnosno recenzira filmove, i to je to, ni više ni manje. Ali ono što nećete saznati iz imena ovog kanala jest da je Branko zapravo klinac od kakvih 13-14, možda 15 godina, i samim time, najmlađi (filmski) youtuber sa ove liste. Ali iznenađujuće (nemojte ovo shvatiti podrugljivo), za “jednog klinca”, dečko dosta zrelo priča o filmovima, i ne trkelja besmislice, pa ga je u biti zanimljivo za slušati.
Na žalost, nakon 34 recenzije koje je izbacio u razdoblju od dvije godine, Branko je prestao da snima, pa je tako ovo još jedan od kanala koji više nije aktivan, i to već nekih godinu dana. Iskreno se nadam da će se ovaj dečko kad-tad vratiti YouTubeu i recenziranju filmova, jer ima talenta za to. Samo da u buduće poradim malo na tehničkim aspektima svojih videa, i to je to.


Filmstart – Kinostop

Mixcloude kanal
Web stranica
Facebook stranica
Twitter
Instagram

Vse novosti o filmih in TV serijah na enem mestu! Novi napovedniki, novice, recenzije, slovenska dogajanja, podcast in še več! 

Da ne bi bilo kako svi YouTube kanali i podcasti koje sam do sada naveo “dolaze” isključivo iz Hrvatske i Srbije, i Crne Gore, evo jedan podcast iz Slovenije, Filmstart – Kinostop. Na žalost, Slovenski mi baš i nije najbolji, pa mi je u ovom slučaju bilo malo teže pronaći informacije o ovom podcastu. Ali ono što sam uspio saznati jeste da je Filmstarts zapravo Slovenski portal posvećen filmu, a podcast (Kinostop) je dio “njihove ponude”. Portal i podcast nude “vse novosti o filmih in TV serijah na enem mestu! Novi napovedniki, novice, recenzije, slovenska dogajanja, podcast in še več”! Odnosno, “Sve novosti o filmovima i TV serijama na jednom mjestu! Novi traileri, vijesti, recenzije, Slovenski događaji, podcast i još mnogo toga”!
E sad, Filmstart portal i dalje šiba naprijed punom parom, ali njihov podcast je na žalost ugašen prije 8 mjeseci, nakon 23 snimljene epizode. Te epizode su i dalje dostupne na Mixcloude kanalu i Filmstart portalu, pa ako ste voljni i zainteresirani, i (za razliku od mene) znate Slovenski, preslušajte koju.


ShoLKAN

YouTube kanal
Facebook stranica

Dobrodošli na ShoLKAN (Shonen BALKAN) kanal koji se bavi vijestima, top listama, recenzijama i mnogo drugih formata iz svijeta animea i mangi. Pored mojih mišljenja, pomagat cu vam i davati savjete sto se tiče japanske animacije. P.S. pljuvanje kineskih crtića je moj specijalitet.

Pred sam kraj ovog pregleda evo nešto mrvicu drugačije. YouTube kanal iz Srbije koji je prvenstveno posvećen animeu, i koji je, nećete vjerovati, još uvijek aktivan, a kojeg vodi i uređuje Denim Brčina. Da budem malo precizniji, ShoLKAN (Shonen BALKAN) je “kanal koji se bavi vijestima, top listama, recenzijama i mnogim drugim formatima iz svijeta animea i mangi”. Doduše, ShoLKAN nije jedini kanal s ovih prostora koji je posvećen animeu, te se na YouTubeu može pronaći još nekoliko sličnih kanala, kao primjerice NerdyCroatianGuy (Davor Turić), picvajz pikcers (Nenad Scarfinger Grujić) ili pak Anime Balkanac. Ali odlučio sam se posebno izdvojiti baš ovaj jer  je ShoLKAN jedan od popularnijih kanala ove tematike, sa preko 2100 pretplatnika, a povremeno se pozabavi i sa recenzijama igranih  filmovima. Također, na ovom kanalu ćete između silnih anime recenzija i preporuka pronaći i pičvajz podcast u kojem sudjeluje nekoliko sugovornika sa drugih anime kanala i portala.
No da ne duljim više, jer ionako nemam više što dodati, ako se ljubitelj animea, mangi i svega sličnoga, ShoLKAN i ovi ostali spomenuti kanali koji se bave tom tematikom su definitivno  mjesto za vas, stoga podržite ih.


CinemaniaTV

YouTube kanal
Facebook stranica

Kritike i recenzije filmova iz perspektive običnih ljubitelja filma.

I za kraj, CinemaniaTV – Bosanski YouTube “vlog u kojem obični ljubitelji filma daju kritike aktuelnim i ne tako aktuelnim filmovima”. Cinemania je projekt kojeg su zajednički, iz hobija, prije sedam godina pokrenuli bračni par Amra i Osman. Sama činjenica da je ovaj kanal pokrenut još 2011., čini Cinemaniu jednim od najstarijih filmskih YouTube kanala na ovoj listi. A to je ujedno i jedan od glavnim razloga zašto uopće Cinemaniu spominjem ovdje s obzirom da ovaj kanal nije aktivan već pet godina. Ali kanal još uvijek postoji, i na njemu se može naći preko 40-ak  kratkih vlog epizoda, odnosno recenzija, pa ako imate volje, bacite oko na sadržaj koji nudi CinemaniaTV.


 

U konačnici, to je to – domaća i regionalna YouTube i podcast scena koja se na ovaj ili onaj način bavi filmom i filmskom tematikom. Doduše, lako je moguće da se neki kanal ili podcast naprosto provukao ispod mog radara, te da sam ih na kraju krajeva zaboravio spomenuti ovdje. Ako vi kojim slučajem znate za neki kanal/podcast koji se nije našao na ovoj listi, jedan ili više njih, slobodno ih spomenite u komentarima. Isto tako, kažite nam u komentarima što mislite o domaćoj i regionalnoj YouTube i podcast sceni, i da li već pratite koji od kanala/podcasta spomenutih ovdje, i ako da, koji vam je domaći/regionalni kanal/podcast najdraži (i najbolji)??

 

 

Kategorije:Specijal

Tagged as: , , ,

1 reply »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.