Dobar Loš - s Ruba

Dobar, loš – s ruba: Celda 211 aka Cell 211 (2009)

*Ovaj tekst je originalno objavljen na portalu FAK u sklopu moje gostujuće rubrike “Preporuke s ruba”. S obzirom da FAK na žalost nije aktivan već nekoliko godina, odlučio sam tekstove iz te rubrike re-izdati ovdje, s namjerom da ih nanovo oživim i još jednom predstavim filmove koje sam tamo “preporučao” za gledanje.

Akcija, Krimi, Drama, Triler/2019./Španjolska, Francuska

REŽIJA:  Daniel Monzón

SCENARIJ:  Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón, Francisco Pérez Gandul

ULOGE:  Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines, Manuel Morón, Carlos Bardem, Marta Etura

TRAJANJE: 113 minuta

SINOPSIS 

Mladi zatvorski čuvar Juan Oliverkreće na svoj prvi dan na radnom mjestu. Kako bi ostavio što bolji dojam na poslodavce, na posao dolazi dan ranije, kod kuće ostavljajući trudnu suprugu Elenu. U zatvoru doživi nesreću pri kojoj je ranjen, te ga kolege privremeno, dok ne stigne liječnička pomoć, smještaju u ćeliju 211. Upravo tada zatvorenici se odlučuju na pobunu. Čuvari bježe, ostavljajući Juana koji je svjestan da se mora pretvarati da je zatvorenik kako bi preživio, te se sprijateljuje s nasilnim vođom pobune Badassom…

Baš zato što film ne podliježe tipičnim klišejima zatvorskih filmova, Celda 211 je neizvjestan, napet i nepredvidljiv uradak koji nudi dovoljno svježine, originalnosti i neočekivanih zaokreta da zadovolji i one zahtjevnije gledatelje, i koji bi rijetke trebao ostaviti ravnodušnima.

Što imaju zajedničko Clint EastwoodTim RobbinsMorgan FreemanMel GibsonScott AdkinsSteve McQueenDustin HoffmanAdam SandlerStephen DorffPaul NewmanMichael Clarke DuncanJean-Claude Van DammeSylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger!? Pa osim očite činjenice da su svi oni glumci, povezuje ih također i činjenica da su svi redom barem jednom u karijeri snimili neki zatvorski film. Bilo da su igrali kriminalce koji u zatvoru traže iskupljenje ili planiraju bijeg iz istoga, policajce koji su išli u zatvor po tajnom zadatku, ili najčešće krivo optužene nevine ljude koji su jedini spas vidjeli u bijegu iz kaveza.
Tako je Eastwood Bježao iz Alcatraza, Robbinson i Freemansu tražili Iskupljenje u Shawshanku, Gibson je pak bio slatkoriječivi (Get the) Gringo kojeg su svi živi htjeli srediti zbog nekoliko milijuna koje je ukrao i zbog kojih je završio u prljavom meksičkom zatvoru, a Adkins se je zbog korumpiranih zatvorskih čuvara i upravitelja morao u dva navrata tući u ilegalnim zatvorskim turnirima kako bi dokazao da je nepobjediv. Ali dok mu u jednom filmu to nije pošlo za rukom (Undisputed II: Last Man Standing), u drugom  je pronašao iskupljenje i dokazao svima da je „most complete fighter in the world“ (Undisputed III: Redemption).

Photo by Courtesy of © IFC Films

Hoffman i McQueen su pak proveli cijelu vječnost u jednom od najokrutnijih zatvora na svijetu u filmu Papillon, a McQueen je također bio dio tima koji je isplanirao Veliki bijeg iz ratnog logora u filmu Johna Sturgesa. Sandler je zajedno s Burtom Reynoldsom igrao ragbi protiv zatvorenika u The Longest Yard, remaku istoimenog Reynoldsovog filma iz 1974., a Dorff je postao Kažnjenik u okrutnom zatvorskom sistemu koji je mirnog obiteljskog čovjeka umalo pretvorio u zvijer. A slično se dogodilo i Van Dammeu koji je završio U paklu ruskog zatvora nakon što je ubio odgovornog za smrt svoje supruge. On je ujedno išao u zatvor s Nalogom za smrt kao policajac na tajnom zadatku.
Newman je bio buntovni Cool Hand Luke, a pokojni Clarke Duncan John Coffey, nježni div optužen za smrt dviju djevojčica koji je čekao da „prošeće“ Zelenom miljom u pratnji Toma HanksaDavida Morsea i ostatka ekipe i pri tome osvojio srca gledatelja. Rekorder što se broja zatvorskih filmova tiče zasigurno je Stallone. On je zajedno s Michaelom Caineom i Peléom igrao nogomet protiv Nijemaca te zatim Bježao u pobjedu. A onda ga je Donald Sutherland strpao Iza rešetaka koje ga u konačnici ipak nisu zadržale, da bi nakon toga Stallone opet bio primoran bježati iz zatvora, ali ovaj puta s kolegom Kurtom Russellom u akciću Tango & Cash kako bi obojica dokazali svoju nevinost. I kao da mu to nije bilo dovoljno, prije par godina Sly i njegov best frend Schwarzenegger su osmislili Plan za bijeg te pobjegli iz najsigurnijeg tajnog zatvora ikada izgrađenog. A Sly će još jednom (ali ovoga puta bez Arnia) bježati i u nastavku, Escape Plan 2: Hades.

Photo by Courtesy of © IFC Films

Sve ovo navedeno samo je kap u moru zatvorskih filmova i tu se može naći još na desetke i desetke što boljih, što gorih zatvorskih naslova. A toj kapi u moru pridodat ću i današnju preporuku, hvaljenu zatvorsku triler dramu Celda 211 (a.k.a. Cell 211) redatelja i ko-scenarista Daniela Monzóna snimljenu u ko-produkciji Španjolske i Francuske. Riječ je o adaptaciji romana autora Francisca Péreza Gandula u kojem pratimo mladića pod imenom Juan Oliver koji uskoro treba započeti raditi kao zatvorski čuvar.
U želji da ostavi dobar dojam i da se unaprijed pripremi za sve zadaće koje donosi njegovo novo radno mjesto, Juan ode na posao dan ranije, ostavivši kod kuće svoju trudnu ženu Elenu. Njegovi budući kolege krenu ga upoznavati sa zatvorom i svim zadacima koji ga čekaju, no tijekom obilaska zatvora odlomi se komad stropa koji probije zaštitnu ogradu i ozljedi Juana koji se u trenu onesvijesti. Zatvorski čuvari ga u trenutku panike odluče smjestiti u praznu ćeliju 211 i otrčati po pomoć. Ali u tom trenutku izbije pobuna te čuvari, kako bi spasili živu glavu, zatvore ćeliju i pobjegnu, ostavivši Juana usred pobune. Kada se Juan napokon probudi ubrzo shvati što se dogodilo te se brže-bolje prilagodi situaciji i počne pretvarati da je jedan od zatvorenika. Nakon što ih uspije uvjeriti da je jedan od njih i usput se sprijatelji s predvodnikom pobune, opakim i opasnim Malamadreom, Juanova bitka za preživljavanje tek započinje. Ali pojma on nema u kolikoj će mu mjeri i kojom brzinom taj dan i taj događaj promijeniti život.

Photo by Courtesy of © IFC Films

Za razliku od većine zatvorskih filmova ovdje nećete naći nevino optuženog čovjeka koji završi u zatvoru jer mu je netko smjestio. A nećete naći ni junaka koji planira bijeg ili traži iskupljenje unutar zatvorskih zidova. Umjesto toga ćete naći posve običnog čovjeka u jednoj neobičnoj, nezavidnoj i nadasve opasnoj situaciji u kojoj se našao posve slučajno. Kao da je „prst sudbine“ htio da se baš on nađe baš u toj situaciji, i baš u tom trenutku. Ali situaciji iz koje on želi izvući živu glavu po svaku cijenu, sve dok mu se ne dogodi nešto posve neočekivano, nešto zbog čega će on okrenuti leđa sistemu i svemu onome u što je vjerovao.
Celda 211 film je koji se bavi ljudskom prirodom i idejom kako se svatko može drastično promijeniti u određenim ekstremnim situacijama, te pitanjima koliko je zapravo tanka linija između dobra i zla, ljudskosti i „divljaštva“(!?). Baš zato što film ne podliježe tipičnim klišejima zatvorskih filmova, Celda 211 je neizvjestan, napet i nepredvidljiv uradak koji nudi dovoljno svježine, originalnosti i neočekivanih zaokreta da zadovolji i one zahtjevnije gledatelje, i koji bi rijetke trebao ostaviti ravnodušnima.
Ja često znam reći kako nagrade ne znače nužno da je neki film i dobar, odnosno da će se svidjeti većini. Ali činjenica je da je Celda 211 osvojio pregršt nagrada, skoro pa njih 30-ak, te zaradio još 20-ak nominacija. Film je tako pokupio čak osam Goya nagrada, između ostaloga i one za najboljeg glavnog glumca (Luis Tosar), najbolju sporednu glumicu (Marta Etura), najboljeg novog glumca (Alberto Ammann), najboljeg redatelja (Daniel Monzón), najbolji scenarij, najbolju montažu i zvuk, te najbolji film, a još je palo isto toliko nominacija u nekim drugim kategorijama. Također, pored osam Goya Celda 211 je još osvojio i nagrade Udruženja španjolskih glumaca, Turia nagrade, te pet nagrada Udruženja filmskih scenarista Španjolske, kao i još par nagrada koje sada neću nabrajati.

Publika i kritika za ovaj film imaju samo riječi pohvale, što vama vjerojatno i ne znači mnogo, ali nije na odmet da to imate na umu kada budete donosili odluku o tome želite li izdvojiti 113 minuta svog života na ovaj uradak. Ako se pak odlučite na to, nadam se da ćete uživati u filmu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.