Akcija

NAJAVA – Black 47 (2018)

Irska danas slovi za jedno od najpoželjnijih destinacija svih onih koji su se odlučili iseliti iz ove naše prčije i potražiti bolju budućnost van granice, tj. Irskoj. Ali kao i mnoge druge zemlje, ratovi i sukobi su obilježili Irsku kroz povijest, kao i velika glad tijekom koje je pomrlo na tisuće ljudi. A upravo se sukobima i tim razdobljem (velike gladi u Irskoj) na neki način bavi povijesna drama Black 47 redatelja i ko-scenarista Lancea Dalya koja je snimljena u ko-produkciji Irske i Luksemburga.
Black 47 je radnjom smješten u Irsku za vrijeme velike gladi, gdje pratimo Irskog randžera Feeneya koji se u inozemstvu bori na strani britanske vojske, ali napusti svoj položaj kako bi bio sa obitelji. Unatoč mnogobrojnim strahotama rata koje je doživio, Feeney ostane šokiran glađu i uništenjem u svojoj domovini, te zvjerstvima nad svojim narodom ali i vlastitom obitelji.
Naslov Black 47 se zapravo odnosi na ljeto 1847. godine, kada je glad u Irskoj bila tolika da je zbog nedostatka krumpira pomrlo na tisuće i tisuće ljudi. A ta brojka se u konačnici popela čak na milijun mrtvih, dok je još jedan milijun napustio Irsku tijekom tog razdoblja.
U glavnim ulogama su Hugo WeavingJames FrechevilleStephen ReaFreddie FoxBarry KeoghanMoe DunfordSarah Greene, te Jim Broadbent. Black 47 je do sada bio prikazan na Berlin International Film Festivalu i DIFF-u, a službena Irska kino premijera je zakazana za 07. rujna 2018. Do kraja godine, ili u prvim mjesecima 2019., film će (vrlo vjerojatno) izaći i na DVD-u, odnosno Blu ray-u.

IMDB

Set in Ireland during the Great Famine, the drama follows an Irish Ranger who has been fighting for the British Army abroad, as he abandons his post to reunite with his family. Despite experiencing the horrors of war, he is shocked by the famine’s destruction of his homeland and the brutalization of his people and his family.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.