Akcija

NAJAVA – Balkanska Međa aka Balkanskiy rubezh aka The Balkan Line (2018)

Posljednjih nekoliko dana čitamo i slušamo o tome kako je Kosovo oformilo svoju vojsku što je pak razljutilo Srbiju i stvorilo još veće tenzije između tih dviju zemalja. Ali netrpeljivost i nategnuti odnosi između Srbije i Kosova traju već godinama, točnije gotovo 22 godine (pa i duže), a odnosi su se posebice zaoštrili 1996. kada je izbio takozvani rat na Kosovu, koji je trajao do 1999. Cilj Srba bio je zadržavanje Kosova u Srbiji, dok su Albanci željeli neovisnost za Kosovo. A nakon vojne intervencije NATO snaga koji su 1999. bombardirali Srbiju, Vojska Jugoslavije se povukla sa Kosova koje je stavljeno pod UN-ovu zaštitu, no zvjerstva i ubijanje su se nastavila jer je Kosovo postala zemlja odmetnika. Rusi su u ko-produkciji sa Srbijom o svemu tome odlučili snimiti i film, točnije, ratni akcijski spektakl sa ljubavnom pričom u središtu radnje, Balkanska Međa u režiji Andreya Volgina.
Godina je 1999., Srbija je upravo bombardirana, a Kosovo je prepušteno pljačkašima i razbojnicima pod zapovjedništvom albanskog vojskovođe Smuka. Operacija uklanjanje ljudskih organa se odvija unutar teritorija kojim haraju razbojnici, a pljačke, masovni atentati i genocid dio su svakodnevnice. Ruski obavještajni časnik Bek Ethoev i bivši padobranac Andreyja Shatalova koji su postali plaćenici, su na čelu malog odjeljenja zaduženog za opasnu misiju zaustavljanja terorizma, a cilj im je zauzeti zračnu luku koju koriste razbojnici, te spasiti Shatalov ljubavni interes Jasnu, koja je zarobljena poput ostalih srpskih zatvorenika koji čekaju da postanu žrtve trgovine organima.
Budžet ovoga filma iznosi 230 000 000 rublja, odnosno 3,4 milijuna $, te je dijelom snimljen u Srbiji. A osim što je (dijelom) snimljen u Srbiji, u filmu također nastupa i nekoliko srpskih glumaca, između ostaloga Gojko MitićMilena Radulović, te sve popularniji Miloš Biković kojega ovih dana možemo gledati i u domaćim kinima, u mega hvaljenom filmu Južni Vetar. U filmu se navodno također pojavljuje i Emir Kusturica! A valja također spomenuti i ruski dio glumačke ekipe koju čine Anton PampushnyyRavshana KurkovaAlexander Srechkovich, te Yuriy Kutsenko. Srpska premijera filma Balkanska Međa će se održati 20. prosinca 2018., dok će u ruskim kinima film zaigrati od 28. ožujka 2019.

IMDB

1999, Serbia is bombed and Kosovo region is left for plunder by bandits under command of Albanian warlord, Smuk. The removal of the human organs take place within the territories bandits have taken, the robberies, mass assassinations and genocide. Russian intelligence officer Bek Ethoev and former paratrooper turned mercenary Andrey Shatalov head a small detachment tasked with the dangerous mission to stop the terrorism, recapture the airfield used by the bandits and rescue Shatalov’s love interest Yasna, who was captured to be harvested for organs, like the rest of the Serbian prisoners. Our heroes managed to rescue Yasna and many other people, but the destiny of thousands remains unknown.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.